Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΥΓΕΙΑ » ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΟ » ΠΟΕΔΗΝ: 26000 κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία
ΠΟΕΔΗΝ: 26000 κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία

ΠΟΕΔΗΝ: 26000 κενές οργανικές θέσεις στα νοσοκομεία

Κατάλογο ο οποίος δείχνει την υποστελέχωση των δημόσιων νοσοκομείων, έδωσε τη Δευτέρα το προεδρείο της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Εργαζομένων στα Δημόσια Νοσοκομεία (ΠΟΕΔΗΝ).

Σύμφωνα με την ΠΟΕΔΗΝ, το προσωπικό των νοσηλευτικών ιδρυμάτων είναι κάτω των ορίων ασφάλισης.

Αποχώρησαν τα τελευταία πέντε έτη 17.000, εκ των οποίων περισσότεροι των 2.000 το τελευταίο τρίμηνο, εξαιτίας των δυσμενών αλλαγών στο ασφαλιστικό σύστημα, χωρίς να προσληφθεί ούτε ένας.

Από τις 2 Απριλίου, οπότε εξαγγέλθηκαν 4.500 προσλήψεις, ο απολογισμός είναι: μηδέν προσλήψεις μόνιμου προσωπικού, μηδέν προκηρύξεις μόνιμου προσωπικού και μηδέν προσλήψεις επικουρικού προσωπικού.

Ο υπηρεσιακός υπουργός ζήτησε να του επιτραπεί από το Συμβούλιο της Επικρατείας, η κατ’ εξαίρεση πρόσληψη προσωπικού με μπλοκάκια. Η ΠΟΕΔΗΝ εκτιμά ότι ανοίγει έτσι η κερκόπορτα της ελαστικοποίησης των εργασιακών σχέσεων.

Τελευταία ημέρα πριν την παραίτηση της κυβέρνησης, υπογράφηκε Πράξη Υπουργικού Συμβουλίου, για προκήρυξη 4.200 θέσεων προσωπικού στο ΕΣΥ.

Το συγκεκριμένο Υπουργικό Συμβούλιο δεν υφίσταται πια, άρα η πράξη είναι άκυρη και βέβαια απαγορεύεται η προκήρυξη θέσεων προσωπικού, λόγω προεκλογικής περιόδου.

Εξάλλου, το τρίτο μνημόνιο προβλέπει συμπληρωματικό προϋπολογισμό το έτος 2015, με μηδενικές προσλήψεις και την εξέταση αιτημάτων προσλήψεων μετά τη θεσμοθέτηση της νέας μεσοπρόθεσμης δημοσιονομικής στρατηγικής (2016 – 2019).

Με αυτή, θα καθορίζεται ο αριθμός των αποχωρήσεων υπαλλήλων από το δημόσιο (διαθεσιμότητες – απολύσεις) και ο νέος συντελεστής αποχωρήσεων – προσλήψεων.

Το προσωπικό των νοσοκομείων αποδεκατίστηκε. Η συνήθης κάλυψη είναι μια νοσηλεύτρια σε κλινικές 40 ασθενών.

Το καλοκαίρι δε χορηγήθηκαν κανονικές άδειες, οφείλονται δεκάδες ρεπό και οι εργαζόμενοι βιώνουν συνθήκες εργασιακής εξουθένωσης.

Κενά

Οι κενές θέσεις στους νεοσύστατους “μνημονιακούς” οργανισμούς των νοσοκομείων ανέρχονται σε 26.347.

Με τους εν λόγω οργανισμούς καταργήθηκαν χιλιάδες κλίνες και άνω των 20.000 οργανικών θέσεων.

Το σύνολο του προσωπικού που εργάζεται σήμερα στα δημόσια νοσοκομεία είναι 51.380. Στην Ελλάδα, το νοσηλευτικό προσωπικό είναι μόλις 3,6 ανά 1000 κατοίκους, όταν ο μέσος όρος στις χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι υπερδιπλάσιος (8 νοσηλευτές ανά 1.000 κατοίκους).

 

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση