Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΚΟΙΝΩΝΙΑ » ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ » ΠΝΠ που δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα-Σφοδρές αντιδράσεις
ΠΝΠ που δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα-Σφοδρές αντιδράσεις

ΠΝΠ που δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα-Σφοδρές αντιδράσεις

Σκληρή επίθεση στην κυβέρνηση για την Νομοθετικού Περιεχομένου που δεσμεύει τα ταμειακά διαθέσιμα των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης ασκεί η Νέα Δημοκρατία μέσω του εκπροσώπου της Κώστα Καραγκούνη και κάνει λόγο για τεράστιες ευθύνες που θα αναζητηθούν.

«Αφού αναζήτησαν χρήματα χωρίς δεσμεύσεις από τους εταίρους, αφού περιπλανήθηκαν σε άλλες χώρες, για να βρουν λεφτά και αφού έχουν κηρύξει μια γενικευμένη , σήμερα οι φωστήρες της κυβέρνησης, εγκλωβισμένοι στα αδιέξοδά τους, προχωρούν στη δεύτερη Νομοθετικού Περιεχομένου.

«Δεύτερη ΠΝΠ σε λιγότερο από 100 ημέρες!» σχολιάζει ο κ. Καραγκούνης και προσθέτει: «Προχωρούν, αν είναι δυνατόν, στην υποχρεωτική δέσμευση των ταμειακών διαθεσίμων των φορέων της Γενικής Κυβέρνησης. Ενέργεια που μέχρι πρόσφατα ξόρκιζαν και τ την υιοθετούν».

Την ίδια , προειδοποιεί τόσο την κυβέρνηση όσο και τις διοικήσεις των Ταμείων να εξασφαλίσουν τη διαθεσιμότητα των πόρων και να προστατεύσουν την περιουσία του ελληνικού λαού.

«Τα αδιέξοδα τα οποία οι ίδιοι έχουν προκαλέσει δεν μπορεί να τα πληρώνει ο Έλληνας φορολογούμενος με τη χρήση της περιουσίας του και την εσωτερική . Οι ευθύνες θα είναι τεράστιες και να είναι σίγουροι ότι θα αναζητηθούν», καταλήγει.

Από την πλευρά του, ο κοινοβουλευτικός εκπρόσωπος της ΝΔ σημείωσε πως «η κυβέρνηση βάζει χέρι στα αποθεματικά περιφερειών και δήμων παραβιάζοντας κατάφωρα το άρθρο 102 του Συντάγματος περί οικονομικής αυτοτέλειας των ».

ΠΑΣΟΚ: Πραξικοπηματική η ενέργεια της κυβέρνησης

Πραξικοπηματική χαρακτηρίζει το ΠΑΣΟΚ την ενέργεια της κυβέρνησης να μεταφέρει υποχρεωτικά τα διαθέσιμα των φορέων της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και άλλων φορέων του δημοσίου, για να καλύψει τα προβλήματα ρευστότητας και μάλιστα με Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με αναδρομική ισχύ.

Σύμφωνα με ανακοίνωση της Χαρ. Τρικούπη τα προβλήματα ρευστότητας δημιούργησε η ανικανότητα της κυβέρνησης να διαπραγματευτεί αποτελεσματικά με τους εταίρους. Επισημαίνεται επίσης, ότι η κυβέρνηση χρησιμοποιεί τη μέθοδο της ΠΝΠ την οποία κατήγγειλε ως αντιπολίτευση, καθώς και ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε μεταφορά αποθεματικών και γι' αυτό προσπαθεί να «ψευτονομιμοποιήσει» τις πράξεις της.

Έντονες αντιδράσεις από δήμους και περιφέρειες

Έντονες ήταν όμως οι αντιδράσεις και σε τοπικό αλλά και περιφερειακό επίπεδο. Το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας καταδικάζει, σε ψήφισμά του, την Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου και επιφυλάσσεται για κάθε ενέργεια που θα προστατεύει τα χρήματα των πολιτών της Αθήνας.

Ο περιφερειάρχης Στερεάς Ελλάδας Κώστας Μπακογιάννης κάνει τέλος λόγο για ευθεία παραβίαση του Συντάγματος, ανακοινώνοντας την απόφασή του για της περιφέρειας στο Συμβούλιο της Επικρατίας ζητώντας την ακύρωσή της.

Ο πρόεδρος της ΚΕΔΕ Γιώργος Πατούλης χαρακτηρίζει απαράδεκτη την απόφαση της κυβέρνησης να προωθήσει Πράξη Νομοθετικού Περιεχομένου με την οποία θα δεσμεύονται υποχρεωτικά τα ταμειακά διαθέσιμα των δήμων, όπως χαρακτηριστικά αναφέρει.

Επίσης, προανήγγειλε ότι η ΚΕΔΕ θα προσφύγει άμεσα στο Συμβούλιο της Επικρατείας, για να ακυρωθεί η απόφαση του οικονομικού επιτελείου της κυβέρνησης, ενώ αύριο συγκαλείται έκτακτο ΔΣ της ΚΕΔΕ, για να καθοριστεί το πλάνο των κινητοποιήσεων στους δήμους.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση