Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πλούσιο το κοινωνικό έργο της «Πρόταση Ζωής»
Πλούσιο το κοινωνικό έργο της «Πρόταση Ζωής»

Πλούσιο το κοινωνικό έργο της «Πρόταση Ζωής»

Το έργο της  «Πρόταση Ζωής» και οι νέοι  στρατηγικοί άξονες που θα αναπτυχθούν τα επόμενα δύο χρόνια, παρουσιάστηκαν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου.

Ο πρόεδρος του κέντρου πρόληψης Ευθ. Ζυγγιρίδης είπε ότι η «Πρόταση Ζωής» επαναοριοθετεί τους στόχους και στρατηγική του θα διαφοροποιηθούν κάποια πράγματα όσον αφορά στους στόχους και τρόπους προσέγγισης και τους δείκτες μέτρησης γι αυτούς τους στόχους.

Ο ίδιος πρόσθεσε: «Επίσης θα αναδιατάξουμε τους οικονομικούς πόρους μας που είναι συγκεκριμένοι (υπουργείο υγείας μέσω ΟΚΑΝΑ και υπ. Εσωτερικών), καθώς πρέπει να προσαρμοστούμε στο σημερινό περιβάλλον. Το τι κάναμε εδώ και 20 χρόνια δεν είναι το ίδιο με τις σημερινές ανάγκες» και συμπλήρωσε πως «τα οφέλη για να γίνουμε πιο ευέλικτοι, είναι συγκεκριμένοι ρόλοι για προσωπικό και διοίκηση, καλύτερη αξιοποίηση της υλικοτεχνικής δομής. Αυτό που μ' ενδιαφέρει να κάνω είναι να γίνουν αποτελεσματικά και εύρυθμα τα πράγματα. Στόχος να υπάρχει μεγαλύτερη απήχηση στην τοπική κοινωνία».

Στο πλαίσιο της διεύρυνσης και εξωστρέφειας στη δύναμη της «Πρότασης Ζωής» ανήκουν, μετά από πρόσφατη απόφαση του επταμελούς Δ.Σ. που αποτελούν τοπικοί φορείς Τοπικής Αυτοδιοίκησης, η Ένωση Γονέων και ο Δικηγορικός Σύλλογος, ενώ αναμένεται απάντηση από τον Ιατρικό Σύλλογο Μαγνησίας. «Το κέντρο πρόληψης αντλεί δύναμη από τοπικούς φορείς και τοπική αυτοδιοίκηση. Όσο περισσότεροι φορείς τόσο δυνατότερο το κέντρο πρόληψης», ανέφερε ο κ. Ζυγγιρίδης.

Οι νέοι στρατηγικοί άξονες της «Πρότασης Ζωής» είναι η αναδιοργάνωση, με βασικό εργαλείο τον εσωτερικό κανονισμό, η διεύρυνση και εξωστρέφεια η διεύρυνση των κοινωνικών ομάδων, που εκτός από τη πρόκειται να γίνουν σεμινάρια σε επιστήμονες που έχουν σχέση με ψυχική υγεία, λόγω εμπειρίας 20 ετών στην πρόληψη. σε δημοσιογράφους γιατί θα υπάρξει ανάπτυξη κλίματος καλής συνεργασίας μεταξύ του κέντρου και των δημοσιογράφων και επιδίωξη είναι να καταλάβουν το πνεύμα λειτουργίας του Κ.Π., η εκπαίδευση προσωπικού Δήμων για θέματα εργαζομένων και ο εμπλουτισμός θεμάτων και προσέγγισης κοινωνικών ομάδων.

Τελευταίος στρατηγικός άξονας είναι η διαμόρφωση της επικοινωνιακής πολιτικής, για τις που προσφέρονται, κάτι που θα γίνει και με νέες μεθόδους, όπως ενημερωτικά φυλλάδια, ραδιοτηλεοπτικές καμπάνιες, διοργανώσεις ημερίδων και διημερίδων με συγκεκριμένες θεματολογίες, καλλιτεχνικές εκδηλώσεις, μόνιμη δικτύωση με τοπικούς φορείς, όπως και μόνιμες συνεργασίες με τοπικούς φορείς επίσης.

Η Ζωή Γώγου ψυχολόγος και επιστημονική υπεύθυνη μίλησε για εκπαιδευτικό πρόγραμμα «ψυχοκοινωνική ανάπτυξη νηπίων» που θα είναι τριήμερο και απευθύνεται σε νηπιαγωγούς. Πρόκειται για τον «Ρούλη Κουβαρούλη» που έχει εγκριθεί να εφαρμοστεί στα νήπια και έχει στόχο την υγιή ψυχοουαλική ανάπτυξη των νηπίων και την πρόληψη ουαλικής κακοποίησης και παρενόχλησης.

«Στόχος τα παιδιά να λύσουν απορίες τους χωρίς να τραυματιστεί αθωότητα και παιδικότητά τους. Θα μπορέσουν να λύσουν απορίες που έχουν πως γεννήθηκαν, να γνωρίσουν σώμα τους και λειτουργία του και να διατηρούν διαπροσωπικές σχέσεις. Αυτό θα ξεκινήσει ερχόμενη Δευτέρα με τριήμερη εκπαίδευση 22 νηπιαγωγών και μετά θα εφαρμοστεί στα », τόνισε η ψυχολόγος.
Ανάλογα εργαστήρια πραγματοποιούνται και στους μαθητές της Γ' Δημοτικού και μαθητές Γυμνασίου και Λυκείου και οι επιστήμονες εκτιμούν ότι αυτό θα δράσει προληπτικά για ψυχοσεξουαλική ανάπτυξη συμβάλλει στην ανάπτυξη μια υγιούς προσωπικότητας.

Ακόμη, άλλη μια ενότητα που εφαρμόζεται στα , έχει να κάνει με την πειθαρχία και οριοθέτηση, για τα οποία ζητούν ενημέρωση οι , για να καταλάβουν τι είναι πειθαρχία και να την ξεχωρίσουν από τιμωρία. «Πρόκειται για εκπαιδευτική διαδικασία με στόχο τον έλεγχο των παιδικών. Αναλύονται τα κίνητρα που κινούνται έτσι τα παιδιά και πως αντιμετωπίζονται ώστε στην οικογένεια να μην υπάρχουν εντάσεις», ανέφερε η κα Γώγου.

Από την πλευρά της η ψυχολόγος Μαίρη Μπακατσέλου τόνισε ότι από τα στοιχεία που διαθέτει το Κέντρο Πρόληψης, μειώθηκε το μπούλιγκ στα , όπου 2000 μαθητές έχουν εμπλακεί σε δράσεις για την αντιμετώπιση του σχολικού εκφοβισμού, ενώ έχουν εκπαιδευτεί 150 δάσκαλοι Δημοτικών για μακροχρόνιες .
Όπως εξήγησε η δουλειά που γίνεται με τους μαθητές τους ενισχύει σαν σύνολο απέναντι στην επιθετικότηυα, αναγνωρίζουν τα συναισθήματά τους και μαθαίνουν να διαχειρίζονται φαινόμενα που συμβαίνουν στην τάξη και στη ζωή. «Τους ενισχύουμε μέσα από αλληλεπίδραση. Μαθητές ζητούν να συνεχιστεί και σε άλλη χρονιά το πρόγραμμα και γίνεται πιο εύρυθμη η λειτουργία της τάξης», ανέφερε.

Η κοινωνιολόγος Γιούλη Πετροπούλου , αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «Κάπνισμα όχι εμείς», που αφορά την πρόληψη καπνίσματος στα σχολεία και δημιουργήθηκε από σύμπραξη πολλών κέντρων πρόληψης από Β. Ελλάδα και το Θεαγένειο Νοσοκομείο. Απευθύνεται σε μαθητές Ε' και ΣΤ' δημοτικού και πρώτων τάξεων γυμνασίου, που έχει στόχο να υπάρξει αρνητική στάση απέναντι στις επιπτώσεις του.
Τα δύο προηγούμενα χρόνια το πρόγραμμα εφαρμόστηκε πιλοτικά στα δημοτικά του νομού και συμμετείχαν 30 δάσκαλοι από 16 σχολεία, ενώ εκπαιδεύτηκαν 25 καθηγητές γυμνασίων από εννιά γυμνάσια του νομού που θα το τρέξουν στα σχολεία μέχρι Μάιο 2020.

Τέλος, η κοινωνική λειτουργός Δήμητρα Σωτηροπούλου αναφέρθηκε στο πρόγραμμα «κήπος με τις 11 γάτες» πρόγραμμα που εφαρμόζεται από 1998 ακόμη και είναι σημαντικό εργαλείο πρόληψης της ουσιοεξάρτησης. Στόχος ανέφερε ότι είναι η αποφυγή εξαρτητικής συμπεριφοράς από νέους και προαγωγή ψυχικής υγείας. Απευθύνεται σε παιδιά νηπιαγωγείου και δημοτικού που είναι μακριά από πρόβλημα ναρκωτικών αλλά στη ζωή τους υπάρχουν παράγοντες που μπορούν να τους οδηγήσουν σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές (πένθος, διαζύγια, κ.ά.) παιδιά μέσα από ήρωες που είναι γάτες ταυτίζονται με αυτούς και επιλέγουν συμπεριφορές. Φέτος εκπαιδεύτηκαν 20 εκπαιδευτικοί από νηπιαγωγείο και δημοτικό και θα το εφαρμόσουν μέχρι τον Μάιο.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση