Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πλούσια δράση του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Μαγνησίας
Πλούσια δράση του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Μαγνησίας

Πλούσια δράση του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Μαγνησίας

Σε μια σειρά δράσεων μέσα στον τρέχοντα μήνα προχωρά ο Μαγνησίας, με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα της Γυναίκας στις 8 Μαρτίου.

Όπως σημείωσε η πρόεδρος του Συλλόγου Ρίτσα Κωττή σήμερα η μεταμνημονιακή εποχή χτίζεται πάνω στους εκατοντάδες μνημονιακούς νόμους που παραμένουν σε ισχύ.

Οι γυναίκες του μόχθου δεινοπαθούν μεταξύ ανεργίας και ευέλικτης εργασίας χωρίς δικαιώματα, υφίστανται την εργοδοτική τρομοκρατία, έρχονται αντιμέτωπες με την εμπορευματοποίηση της Υγείας , της Πρόνοιας, της Παιδείας και δίνουν μάχη να τα βγάλουν πέρα με τους μισθούς και τις πείνας καθώς και τη φορολεηλασία.

«Με αφορμή την παγκόσμια μέρα της εργαζόμενης γυναίκας, την 8η του Μάρτη, εμείς θα προσπαθήσουμε να αποκαλύψουμε την πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης, κυβέρνησης, τοπικής και περιφερειακής διοίκησης που συνθλίβουν τα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, την κοινωνική προστασία της μητρότητας, της οικογένειας», τόνισε χαρακτηριστικά.

Το σύνθημα των γυναικών είναι «Οι δικές μας ανάγκες δε χωράνε στην πολιτική της Ευρωπαϊκής Ένωσης και των κυβερνήσεων. Παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει».

Σύμφωνα με τον Δημοκρατικό Σύλλογο Γυναικών, στρατηγικός στόχος της Ε.Ε για τα κράτη μέλη της είναι η αύξηση του ποσοστού απασχόλησης στο 75% για άντρες και γυναίκες. Για να πραγματοποιηθεί αυτός ο στόχος πρέπει να αυξηθεί σημαντικά η γυναικεία απασχόληση.

Ήδη το ποσοστό απασχόλησης στους άντρες για το 2017 έκλεισε στο 78% ενώ για τις γυναίκες έφτασε μόνο στο 66,5%. Όσο για την Ελλάδα που βρίσκεται τελευταία στη λίστα της Ε.Ε, μόλις σκαρφάλωσε στο 48%.

Όσον αφορά τους γονείς, τονίστηκε ότι το 38,9% των μητέρων εργάζεται υπό καθεστώς μερικής απασχόλησης σε σύγκριση με το 5,8% των πατέρων. Είναι γνωστό επίσης ότι οι γυναίκες μεγαλύτερων ηλικιών έχουν στις πλάτες τους τη φροντίδα των ηλικιωμένων, των αρρώστων, των ΑΜΕΑ και αυτό τις υποχρεώνει είτε να εγκαταλείψουν τελείως την εργασία είτε να συμβιβαστούν με τη μερική απασχόληση μπροστά στην απουσία και στην υποβάθμιση δημόσιων και δωρεάν υπηρεσιών υγείας και πρόνοιας.

Οι γυναίκες διεκδικούν:
Μόνιμη και σταθερή εργασία για όλες τις γυναίκες, με πλήρη εργασιακά και ασφαλιστικά δικαιώματα.
Σταθερό ωράριο εργασίας, που θα κατοχυρώνεται από τη Συλλογική Σύμβαση Εργασίας, με 7ωρο-5μερο-35ωρο.

Να μπει τέρμα στα ακανόνιστα, στα σπαστά ωράρια που σμπαραλιάζουν την προσωπική και οικογενειακή ζωή, ιδιαίτερα των νέων εργαζόμενων γυναικών, στις ελαστικές εργασιακές σχέσεις. Καμιά νέα να μην είναι ανασφάλιστη.

Να καταργηθεί με νόμο το αίσχος των άθλιων μισθών πείνας και καμιά εργαζόμενη και εργαζόμενος να μην αμείβεται κάτω από 751 ευρώ.

Ακόμη, διεκδικούν επέκταση της άδειας κυήσεως και τοκετού, ανεξάρτητα από σχέση εργασίας, σε όλες τις εργαζόμενες εγκύους και μέτρα προστασίας της υγείας και ασφάλειας στο χώρο εργασίας, με βάση τις ιδιαίτερες ανάγκες του γυναικείου οργανισμού (πχ κατάργηση της νυχτερινής βάρδιας στη βιομηχανία- βιοτεχνία, άρση βάρους, μειωμένα ωράρια, εκτίμηση του επαγγελματικού κινδύνου).

Νομοθετική κατοχύρωση της κυριακάτικης αργίας, όπως και να σταματήσει το σκλαβοπάζαρο των προγραμμάτων απασχόλησης και το άθλιο καθεστώς των ενοικιαζόμενων εργαζομένων, με τα σύγχρονα δουλεμπορικά γραφεία των εταιριών προσωρινής απασχόλησης.

Οι δράσεις του Συλλόγου

Η αντιπρόεδρος του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών Λίλα Πέτρου αναφέρθηκε στον προγραμματισμό δράσης που ξεκινάει από σήμερα Δευτέρα με εκδήλωση – συζήτηση σε συνδιοργάνωση με το σύνδεσμο Εμποροϋπαλλήλων και Ιδιωτικών υπαλλήλων Βόλου και Ν. Ιωνίας στο Εργατικό κέντρο Βόλου στις 7 μμ. και με θέμα: «Οι δικές μας ανάγκες δε χωράνε στην πολιτική της Ε.Ε και των κυβερνήσεων.

Παλεύουμε για τη ζωή που μας αξίζει». Στην εκδήλωση θα προβληθεί βίντεο για τα σύγχρονα δικαιώματα των γυναικών στην εργασία, τη μητρότητα, τον ελεύθερο χρόνο.

Όλη την εβδομάδα που γυναίκες θα μοιράσουν υλικό και ανακοινώσεις σε χώρους δουλειάς (σχολεία, πανεπιστήμιο, εργοστάσια, εμπόριο), ενώ την Παρασκευή 8 του Μάρτη θα βρίσκονται στην πλατεία Αγίου Νικολάου.

Την Τετάρτη 13 Μάρτη θα πραγματοποιήσουν Γενική Συνέλευση των μελών και φίλων με θέμα: «Το πραγματικό περεχόμενο της συμφιλίωσης οικογενειακών και επαγγελματικών υποχρεώσεων». Κατά τη διάρκεια της συνέλευσης θα προβληθεί οπτικό υλικό με θέμα: «Δικαιώματα γυναικών, ατομική υπόθεση ή κοινωνική ανάγκη;»

Ακόμη προς το τέλος Μάρτη θα πραγματοποιηθεί μαζί με την πρωτοβουλία αδιόριστων και αναπληρωτών εκπαιδευτικών και το σωματείο καθαριστριών Μαγνησίας εκδήλωση με θέμα: «Η προσχολική αγωγή είναι ανάγκη για όλα τα παιδιά».

Ανησυχία για τις κεραίες κινητής 

Ο Δημοκρατικός Σύλλογος Γυναικών Μαγνησίας δηλώνει την ανησυχία του για τις κεραίες κινητής τηλεφωνίας, που ξεφυτρώνουν σε κάθε γωνιά της πόλης, που βάζουν σε άμεσο κίνδυνο την υγεία του λαού, των μικρών μαθητών, των παιδιών μας.

Όπως επισημάνθηκε στη συνέντευξη, οι εταιρείες κινητής τηλεφωνίας αξιοποιώντας το ευνοϊκό γι’ αυτές νομικό πλαίσιο έχουν αποθρασυνθεί τοποθετώντας κεραίες , κοντά σε χώρους εκπαίδευσης, σε πολυσύχναστους χώρους και σε περιοχές κατοικίας.

Στη συνοικία Καραγάτς, λειτουργούν 2 κεραίες (από τις οποίες η μία στην οδό Μαβίλη μπήκε σε λειτουργία στις 16 Ιανουαρίου 2019) σε απόσταση αναπνοής από τα σχολεία: 3ο Γυμνάσιο και Λύκειο Βόλου ,1ο Γυμνάσιο και Λύκειο Βόλου, 5ο Λύκειο Βόλου, 12ο Δημοτικό σχολείο Βόλου, 10ο Δημοτικό Σχολείο καθώς και τα 2ο, 3ο, 5ο και 17ο νηπιαγωγεία Βόλου και από φροντιστήρια.

«Δεν μας πείθουν οι προτάσεις τους για δήθεν ελέγχους, που δεν μπορούν να διασφαλίσουν σε καμιά περίπτωση την προστασία της δημόσιας υγείας και των παιδιών μας», ανέφερε η Ρίτσα Κωττή, που πρόσθεσε ότι οι γυναίκες ζητούν την αλλαγή της νομοθεσίας, με καθορισμό ασφαλών ορίων απόστασης για την τοποθέτηση κεραιών από κατοικημένες περιοχές.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση