Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πλήθος κόσμου στον αγιασμό των αλόγων στα Καλά Νερά
Πλήθος κόσμου στον αγιασμό των αλόγων στα Καλά Νερά

Πλήθος κόσμου στον αγιασμό των αλόγων στα Καλά Νερά

Πλήθος  κόσμου απόλαυσε σήμερα ανήμερα της Ανάληψης το σπάνιο έθιμο αγιασμού των αλόγων ,  με ρίζες βαθιά μέσα στο χρόνο, που  αναβίωσε  στα Καλά Νερά του Νοτίου  Πηλίου.

Έλληνες και τουρίστες απαθανάτισαν με τις κάμερές τους το έθιμο και δήλωσαν ενθουσιασμένοι.

Ωστόσο φέτος τα άλογα και οι αναβάτες τους  ήταν λιγότεροι από τα προηγούμενα χρόνια, συνέπεια τόσο της πανδημίας  όσο και της οικονομικής δυσχέρειας.

Αρχικά, άμαξα με άλογα και αναβάτες περίμεναν στο ΚΕΠ τον μητροπολίτη Δημητριάδος και Αλμυρού Ιγνάτιο, ο οποίος μόλις αφήχθη επιβιβάστηκε στην άμαξα και με πομπή, συνοδεία αλόγων, μεταφέρθηκαν όλοι στην  παραλία των Καλών Νερών.

Εκεί τελέστηκε ο καθιερωμένος παρουσία πλήθους κόσμου και φορέων.

Ο δήμαρχος Νοτίου Πηλίου Μιχ. Μιτζικός, αφού καλωσόρισε τους παρευρισκόμενους,  τόνισε:

” Ως Δημοτική Αρχή προσπαθούμε να βρούμε μια ισορροπία με βάση τα πενιχρά μέσα που διαθέτουμε ανάμεσα  στις υποδομές αλλά και στην διοργάνωση τέτοιων εκδηλώσεων, που δίνουν ζωή  και οικονομική ανάπτυξη στα χωριά μας και συμβάλλουν στην κοινωνικότητα , στην επαφή δημοτών, επισκεπτών και συγχωριανών  ώστε να προχωρούμε όλοι μαζί μπροστά.”

Ακολούθως ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός δήλωσε: ”  Είμαστε εδώ μετά από δύο χρόνια και τώρα φαίνεται η μεγάλη, προστιθέμενη αξία των εθίμων και η  αξία τους και η δύναμη της πίστης” και χαρακτήρισε το έθιμο αγιασμού των αλόγων ισχυρό σε όλη τη χώρα και στη Θεσσαλία.

Ο περιφερειάρχης αναφέρθηκε στην κατασκευή του Δημοτικού Σχολείου, αλλά και στο έργο του Βιολογικού Καθαρισμού που δημοπρατείται σύντομα για να είναι καθαρά τα νερά του Παγασητικού και η ευρύτερη περιοχή.

Τέλος ο μητροπολίτης Ιγνάτιος είπε πως καμαρώνει τους ιππείς γιατί κρατούν ζωντανό ένα ζώο που ο Θεός το χάρισε  για να βοηθάει τον άνθρωπο και αν είναι μαζί του και ευχήθηκε να ξαναζήσουν όλοι οι άνθρωποι μαζί. “Όσα κάνουμε εδώ στη γή και είναι αγάπη είναι ουρανός. Όσα κάνουμε και είναι απάτη είναι θάνατος και κόλαση” τόνισε και απευθυνόμενος στους ιππείς τους ρώτησε -μεταξύ σοβαρού και αστείου αν είναι πιο ακριβή η τροφή για τα άλογα ή τα καύσιμα , επισημαίνοντας πως αυτοκίνητα δεν θα έχουμε σε λίγο”.

Η εκδήλωση  ολοκληρώθηκε με την παρέλαση και  το μπάνιο των αλόγων στη θάλασσα των Καλών Νερών και με  παραδοσιακούς χορούς  από τοπικά χορευτικά συγκροτήματα και ολοήμερο λαϊκό πανηγύρι στην παραλία των Καλών Νερών με μουσικές από τοπική ορχήστρα και πηλιορείτικους ήχους.

Στην τελετή συμμετείχαν ιππείς από την Έδεσσα,  την Κοζάνη,  την Καρδίτσα και τον Βόλο, οι βουλευτές   Μαγνησίας της ΝΔ Αθ. Λιούπης και Κ. Μαραβέγιας, η αντιπεριφερειάρχης ΠΕΜΣ Δωροθέα Κολυνδρίνη, οι θεματικοί αντιπεριφερειάρχες Ι. Τέας και Αθ. Μόρας, οι αντιδήμαρχοι   του Δήμου Νοτίου Πηλίου Απ. Διανέλλος και Δ. Ραμματάς κ. ά.

Το έθιμο

Από τα τέλη του 17ου αιώνα οι κάτοικοι των γύρω ορεινών χωριών κατέβαιναν εκείνη τη μέρα για να κάνουν το πρώτο καλοκαιρινό τους μπάνιο. Να “αναληφθούν και αυτοί από όλα τα κακά”. Το ιδιαίτερο όμως ήταν ότι όλοι κατέβαιναν παραλιακά με τα άλογα τους και τα οικόσιτα ζώα τους – γίδες, κατσίκες και πρόβατα – για να καθαριστούν και να φωτιστούν μπαίνοντας στο νερό της θάλασσας υπό τις ευλογίες του παπά του χωριού. Ολόκληρα κοπάδια τσελιγκάδων, αλλά και τα λιγοστά ζωντανά που κατείχε κάθε οικογένεια, κατηφόριζαν στις ακτές των Καλών Νερών για να λάβουν την ευλογία.

Αν και πολλές πτυχές του εθίμου ατόνησαν, οι ιππείς της ευρύτερης περιοχής φρόντισαν να τηρούν το ραντεβού τους κάθε χρόνο αυτή τη συγκεκριμένη ημέρα της Αναλήψεως στα Καλά Νερά. Ήταν δε τόσο μεγάλη η ανταπόκρισή τους χρόνο με το χρόνο που πλέον ο έχει γίνει θεσμός, έχει πάρει εθιμοτυπικό χαρακτήρα και συγκεντρώνει μεγάλο αριθμό ιππέων, αμαξών αλλά και επισκεπτών τόσο εγχώριων όσο και αλλοδαπών. Οι φωτογραφίες κάθε χρόνο είναι όλο και πιο εντυπωσιακές.

Είναι ουσιαστικά ένα έθιμο το οποίο αναβίωσε, αγαπήθηκε, συντηρείται και συνεχίζει δυναμικά χάρη στην αυθόρμητη συμμετοχή των ελεύθερων ιππέων της περιοχής του Πηλίου και γενικότερα του Νομού Μαγνησίας, για αυτό και άλλωστε η τοπική κοινωνία αγκαλιάζει την παρουσία τους.

Την αναβίωση του εθίμου του Αγιασμού των Αλόγων στην παραλία του χωριού διοργανώνει ο Δήμος Νοτίου Πηλίου, σε συνεργασία με τον Ιππικό Φυσιολατρικό Όμιλο Μηλεών, το Τοπικό Συμβούλιο Καλών Νερών και τους Συλλόγους της περιοχής.

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Καθαρισμός της ακτογραμμής Μηλίνας   #ακτογραμμήΜηλίνας - https://t.co/6GwCinwyeO -

  • Προσωρινή διακοπή κυκλοφορίας σε τμήμα της οδού μεταξύ Kαλών Νερών και Βυζίτσας - https://t.co/14mkwWWz5k… -

  • Δράση ΟΝΝΕΔ Λάρισας, Καρδίτσας και Μαγνησίας για την Παγκόσμια Ημέρα Περιβάλλοντος 2023 - https://t.co/rZGeGVLRhK… -

"Αλιεύοντας" την είδηση