Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Πλειστηριασμοί με βάση τις εμπορικές τιμές
Πλειστηριασμοί με βάση τις εμπορικές τιμές

Πλειστηριασμοί με βάση τις εμπορικές τιμές

Στην εμπορική αξία του εκάστοτε ακινήτου αναμένεται να πραγματοποιούνται εφεξής οι πλειστηριασμοί, με βάση τα όσα προβλέπονται στο νόμου για τον νέο Κώδικα Πολιτικής Δικονομίας. Μέχρι σήμερα, οι πλειστηριασμοί γίνονταν με βάση την αντικειμενική τιμή, η οποία όμως κατά κανόνα είναι υψηλότερη από την πραγματική αξία του ακινήτου, μετά την των τιμών ως αποτέλεσμα της οικονομικής κρίσης.

Πρόκειται για μια να επιλυθεί το χρόνιο πρόβλημα των τελευταίων ετών της οικονομικής κρίσης, που είχε οδηγήσει τη συντριπτική πλειονότητα των πλειστηριασμών ακινήτων, στο να κηρυχθούν άγονοι.

Ως εκ τούτου, προβλέπεται να επιταχυνθεί και η άντληση εσόδων τόσο από τις εφορίες, όσο και από τις τράπεζες, που έχουν συσσωρεύσει χιλιάδες από «κόκκινα» δάνεια. Μέχρι σήμερα, οι κατά τόπους εφορίες που προχωρούσαν σε κατα ακινήτων μεγαλοοφειλετών, αδυνατούσαν να βρουν αγοραστές γι' αυτά, με αποτέλεσμα να περιορίζονται σημαντικά τα πιθανά .

Το ίδιο συμβαίνει και σε περιπτώσεις ακινήτων χρεοκοπημένων επιχειρήσεων. Για παράδειγμα, το ακίνητο του πρώην εργοστασίου του Κεράνη στον Πειραιά έχει εκπλειστηριαστεί 14 φορές από το 2007 μέχρι σήμερα. Η αρχική τιμή εκκίνησης άγγιζε τα 21 εκατ. ευρώ, με τον τελευταίο πλειστηριασμό να έχει τιμή εκκίνησης τα 4,5 εκατ. ευρώ, χωρίς και πάλι να προσελκύει αγοραστικό ενδιαφέρον. Το πρώην εργοστάσιο στον Πειραιά αποτελείται από έκτασης 4.729 τ.μ. και κτίσματα συνολικής επιφάνειας 29.434 τ.μ.

Με βάση το νέο Κώδικα, πλέον, κάθε πλειστηριασμός ακινήτου θα γίνεται με βάση την εμπορική τιμή, η οποία σήμερα είναι χαμηλότερη κατά 30% κατά μέσο όρο σε σχέση με την αντικειμενική.

Μάλιστα, σε πολλές περιπτώσεις, οι εμπορικές αξίες είναι ακόμα χαμηλότερες από τις αντικειμενικές, οι οποίες παραμένουν αμετάβλητες από το 2007, όταν και πραγματοποιήθηκε η τελευταία αναπροσαρμογή τους.

Με το τρόπο αυτό εκτιμάται ότι αμέσως, το κάθε ακίνητο θα καθίσταται ιδιαίτερα ελκυστικό στους ενδιαφερόμενους.

Σήμερα, όχι μόνο ο πλειστηριασμός ξεκινά από την πολύ υψηλότερη αντικειμενική τιμή, αλλά επιπλέον, απαιτούνται τουλάχιστον δύο άγονοι πλειστηριασμοί, ώστε να ξεκινήσει να μειώνεται η ελάχιστη τιμή εκκίνησης.akinhta

Εν τω μεταξύ, ο ρόλος των τραπεζών στα πωλούμενα αναμένεται να ενισχυθεί κατακόρυφα κατά τη διάρκεια των επόμενων ετών.  Ο λόγος είναι ότι, σύμφωνα με τις εκτιμήσεις των μεσιτών, τα επόμενα πέντε χρόνια, πάνω από το 50% των πωλήσεων κατοικιών, θα αφορούν περιπτώσεις ακινήτων, με τιμή πώλησης χαμηλότερη της υποθήκης τους. Αυτό αφορά πληθ ακινήτων για τα οποία χορηγήθηκαν υπέρογκα κατά τη διάρκεια της προηγούμενης δεκαετίας.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση