Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Πλήγμα στις καταθέσεις σε περίπτωση ρήξης
Πλήγμα στις καταθέσεις σε περίπτωση ρήξης

Πλήγμα στις καταθέσεις σε περίπτωση ρήξης

Μεγάλο πλήγμα θα υποστούν οι καταθέσεις σε περίπτωση ρήξης μετά το δημοψήφισμα της ς. Όπως εκτιμούν στελέχη τραπεζών, είτε μέσω «κουρέματος», είτε μέσω απώλειας της αξίας τους από τη μετατροπή τους στο νέο νόμισμα, οι καταθέτες θα υποστούν σοβαρές επιπτώσεις.

Χθες η Ευρωπαϊκή Κεντρική Τράπεζα (ΕΚΤ) επιβεβαίωσε τις πληροφορίες για την άτυπη ανοχή προς τις ελληνικές τράπεζες, μέχρι το κρίσιμο δημοψήφισμα της Κυριακής, διατηρώντας αμετάβλητο το ανώτατο όριο δανεισμού των ελληνικών τραπεζών μέσω , ενώ δεν έλαβε καμία νέα απόφαση για την της απομείωσης («κούρεμα») των εγγυήσεων.

Εντύπωση προκάλεσε χθες η του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα ότι οι καταθέσεις είναι εξασφαλισμένες, καθώς και του υπουργού Οικονομικών ότι οι καταθέσεις στις ελληνικές τράπεζες είναι ασφαλείς, διότι πρόκειται για διαβεβαιώσεις που δεν έχουν κανένα αντίκρισμα και δίνονται τη στιγμή που το κράτος δεν εκπληρώνει βασικές υποχρεώσεις του ενώ οι τράπεζες είναι κλειστές!

Στελέχη τραπεζών τονίζουν ότι είναι αδύνατο να ανοίξουν οι τράπεζες την προσεχή Τρίτη, όπως έχει αναγγείλει η κυβέρνηση, εκτός αν υπάρξει συμφωνία και η στείλει αεροπλάνα με χρήματα στην Αθήνα. Η διαθέσιμη ρευστότητα σε χαρτονομίσματα είναι πολύ χαμηλή, και οι τράπεζες εκτιμούν ότι το σαββατοκύριακο θα εμφανιστούν προτα στην τροφοδοσία των .

«Οι τράπεζες θα ανοίξουν είτε με νέα συμφωνία, είτε με νέο νόμισμα», ξεκαθαρίζουν χωρίς περιστροφές επιτελικά στελέχη τραπεζών, προειδοποιώντας παράλληλα για τις ολέθριες κοινωνικές επιπτώσεις μιας οριστικής ρήξης με τους εταίρους και ς στη δραχμή.

Οπως εκτιμούν, δεδομένου ότι η κυβέρνηση δεν έχει κανένα σχέδιο και δεν έχει πραγματοποιήσει καμία προετοιμασία για μετάβαση σε νέο νόμισμα (κάτι που απαιτεί πολύμηνη συστηματική προεργασία), το πιθανότερο είναι να διολισθήσουμε σε μια αφασία, με την κυβέρνηση να θέτει τη χ σε τροχιά εκτός ευρώ και την ΕΚΤ να προχωρά σε νομικές ενέργειες που θα οδηγήσουν το σύνολο των τραπεζών στον Ευρωπαϊκό Μηχανισμό Στήριξης (EFSF) και, εν συνεχεία, στην ενεργοποίηση της εκκαθάρισής τους. Σε μια τέτοια περίπτωση η κυβέρνηση θα προχωρούσε στην εθνικοποίησή τους και στην ανακεφαλαιοποίησή τους με νέο νόμισμα.

Σε περίπτωση, πάντως, που προχωρούσε η εκκαθάριση εντός ευρώ, και με το Δημόσιο σε κατάσταση ς, θα μηδενιστούν σειρά περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών που συνδέονται με το κράτος (ομόλογα, έντοκα, αναβαλλόμενος φόρος, κ.ά.), τα οποία όχι μόνο θα εξανέμιζαν τα κεφάλαια των τραπεζών που σήμερα είναι 27 δισ., αλλά θα βρίσκονταν με αρνητικά κεφάλαια.

Έτσι, οι τράπεζες θα έπρεπε να ανακεφαλαιοποιηθούν με τουλάχιστον 40 δισ. ευρώ, και χωρίς συμφωνία υπάρχει κίνδυνος αντίστοιχου «κουρέματος» των καταθέσεων. Σημειώνεται ότι η «εγγύηση» που επικαλείται η κυβέρνηση είναι τα 2 δισ. του Ταμείου Εγγυήσεως Καταθέσεων, τα οποία θα πρέπει να καλύψουν καταθέσεις ύψους…120 δισ. ευρώ.

Αν η κυβέρνηση προχωρήσει σε εθνικοποίηση και ανακεφαλαιοποίηση με νέο νόμισμα, τότε οι καταθέσεις θα μετατραπούν στη νέα δραχμή και, εξαιτίας της υποτίμησης, θα χάσουν το 50% περίπου της αγοραστικής τους δύναμης. Επιπλέον, ο υψηλός πληθωρισμός θα μειώνει σταθερά την αξία του νέου νομίσματος.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση