Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Πλήγμα στις εξαγωγές με τα capital controls
Πλήγμα στις εξαγωγές με τα capital controls

Πλήγμα στις εξαγωγές με τα capital controls

Bαρύτατο ήταν το πλήγμα των capital controls στον τομέα εισαγωγών-εξαγωγών τον Ιούλιο, που ήταν και ο πρώτος μήνας εφαρμογής τους, στοιχείο που προοιωνίζεται περαιτέρω της βιομηχανικής παρς και των εξαγωγών για τους επόμενους μήνες.

Σύμφωνα με τον Πανελλήνιο Σύνδεσμο Εξαγωγέων και το Κέντρο Εξαγωγικών Ερευνών και Μελετών επί των προσωρινών στοιχείων της ΕΛΣΤΑΤ, τον Ιούλιο η συνολική αξία των εξαγωγών μειώθηκε κατά 8% και διαμορφώθηκε στα 2,3 δισ. ευρώ έναντι 2,5 δισ. ευρώ τον Ιούλιο του 2014, ενώ δραματική ήταν η των εισαγωγών, οι οποίες υποχώρησαν κατά 32% και διαμορφώθηκαν στα 3,02 δισ. ευρώ από 4,5 δισ. ευρώ τον περσινό Ιούλιο.

Η εικόνα διαφοροποιείται προς το θετικότερο, εάν εξαιρεθούν από τον υπολογισμό τα πετρελαιοειδή προϊόντα, με τη μείωση στις εισαγωγές να περιορίζεται στο 22,6% και τις εξαγωγές να εμφανίζουν κατά 7%. Η εξέλιξη είναι δυσμενέστερη των αρχικών εκτιμήσεων του Πανελληνίου Συνδέσμου Εξαγωγέων, που με βάση το παράδειγμα της Κύπρου προέβλεπαν ότι οι κεφαλαιακοί έλεγχοι θα προκαλούσαν σε μηνιαία βάση μείωση εξαγωγών κατά 7% και εισαγωγών κατά 28%.

 

Σε ό,τι αφορά στην κλαδική ανάλυση της πορείας των εξαγωγών τον περασμένο Ιούλιο, προκύπτει ότι μόνο τρεις κλάδοι εμφανίζουν αρνητικό πρόσημο, με τα πετρελαιοειδή να εμφανίζουν τη μεγαλύτερη , της τάξης του 28,2%, και να ακολουθούν τα ποτά-καπνός με μείωση 9,3% και οι πρώτες ύλες με μείωση 5%. Οι υπόλοιποι κλάδοι καταγράφουν ως και διψήφιους ρυθμούς ανόδου, με πρωταγωνιστές και πάλι το ελαιόλαδο, που εμφανίζει 83,7%, τα μηχανήματα με 14,7% και τα με 11%. Σε ό,τι αφορά στις εισαγωγές, σε επίπεδο επταμήνου μειώθηκαν κατά 10,1% στα 25,3 δισ. ευρώ από 28,14 δισ. ευρώ στο πρώτο επτάμηνο του 2014. Ωστόσο, χωρίς τα πετρελαιοειδή, η μείωση είναι σημαντικά μικρότερη και περιορίζεται στο 1,4% ή κατά 266,6 εκατ. ευρώ. Στο επτάμηνο του έτους οι συνολικές εισαγωγές από χώρες της ήταν αυξημένες κατά 1%, ενώ από τις τρίτες χώρες σημαντικά μειωμένες κατά 20%. Εξαιρουμένων των πετρελαιοειδών, οι εισαγωγές από τις χώρες της αυξήθηκαν κατά 1,5%, ενώ από τις τρίτες χώρες μειώθηκαν κατά 7%.

«Οι αντοχές που επιδεικνύουν πολλοί κλάδοι της οικονομίας, αν και αξιοθαύμαστες, τελειώνουν, ενώ η μεγάλη μείωση των εισαγωγών, λόγω της αδυναμίας μεταφοράς εμβασμάτων για πρώτες ύλες και ενδιάμεσα προϊόντα, προοιωνίζεται περαιτέρω μείωση της βιομηχανικής παρς και άρα μειωμένες εξαγωγές για τους επόμενους μήνες, θέτοντας εν αμφιβόλω την επίτευξη νέου ρεκόρ εξωστρέφειας, το οποίο θεωρούνταν σχεδόν βέβαιο στις αρχές της χρονιάς», σχολίασε η πρόεδρος του ΠΣΕ Χριστίνα Σακελλαρίδη.

Η ίδια ανακοίνωσε ότι ο Σύνδεσμος, εν όψει των κρίσιμων επικείμενων εθνικών εκλογών, ξεκινάει ευρεία προσπάθεια, επιδιώκοντας συναντήσεις με τους αρχηγούς όλων των πολιτικών κομμάτων για την επίτευξη μιας αναπτυξιακής εθνικής στρατηγικής εξωστρέφειας.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση