Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » «Πύρρειος νίκη» για το Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία
«Πύρρειος νίκη» για το Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία

«Πύρρειος νίκη» για το Λαϊκό Κόμμα στην Ισπανία

Το κυβερνών κόμμ του Μριάνο Ραχόι αναδεικνύεται πρώτη δύναμη στις εκλογές της Ισπανίας που διεξήχθησαν την Κυριακή.

Σύμφωνα με την καταμέτρηση του 99% των ψήφων, το Λαϊκό εξασφαλίζει 123 έδρες στο ισπανικό κοινοβούλιο, το Σοσιαλιστικό έρχεται δεύτερο με 90 έδρες, και ακολουθούν το Podemos με 69 έδρες και οι Ciudadanos με 40 έδρες. Η προσέλευση των ψηφοφόρων στις κάλπες κυμάνθηκε στο 72% (3% περισσότερο από το 2011). Για να έχει απόλυτη πλειοψηφία στο ισπανικό κοινοβούλιο ένα κόμμα, πρέπει να έχει 176 έδρες.

Στην αρχή της εκλογικής βραδιάς, exit poll της δημόσιας τηλεόρασης έδινε στο Podemos τη δεύτερη θέση, τοποθετώντας το μπροστά από το Σοσιαλιστικό Κόμμα

Ο απερχόμενος , Μαριάνο Ραχόι, είπε ότι θα προσπαθήσει να σχηματίσει κυβέρνηση, καθώς η χώρα χρειάζεται μια σταθερή κυβέρνηση που θα χτίσει πάνω στα επιτεύγματα που έχει θεμελιώσει τα τελευταία τέσσερα χρόνια το κόμμα του, το συντηρητικό Λαϊκό Κόμμα (PP).

Μιλώντας από το μπαλκόνι των κεντρικών γραφείων του κόμματος στη Μαδρίτη σε υποστηρικτές που ζητωκραύγαζαν, ο Ραχόι είπε ότι οι μέρες που θα ακολουθήσουν τις εκλογές όπου κανένα κόμμα δεν πήρε την απόλυτη πλειοψηφία δεν θα είναι εύκολες και θα χρειαστεί να γίνουν συμφωνίες.

Το αποτέλεσμα ενδέχεται να θέσει την Ισπανία σε περίοδο ς ρευστότητας, μιας και η κατάσταση φαντάζει περίπλοκη, απαιτώντας είτε τη συνεργασία τριών κομμάτων για να σχηματισθεί κυβέρνηση, είτε μία συμμαχία PP και PSOE, κάτι που, τουλάχιστον σε πρώτη φάση, δεν φαίνεται να υποστηρίζεται από τα επιτελεία των δύο παρατάξεων.

Σημαντική πάντως κρίνεται η απόδοση του συνεργαζόμενου με το Podemos σχηματισμού Comu' Podem στην Καταλονία, που το ζήτημα της ανεξαρτησίας της, ή μη, κι η σχέση της με το Ισπανικό απετέλεσε ένα από τα κύρια διακυβεύματα των εκλογών.

Η παράταξη, που επικεφαλής της είναι η δημοφιλέστατη σε όλη την Ισπανία για την δράση της κατά των εξώσεων νυν δήμαρχος της Βαρκελώνης Άντα Κολάου, κατόρθωσε να επιβληθεί ως δύναμη, αφαιρώντας μεγάλα ποσοστά από το συντηρητικό κι υπέρ της ανεξαρτησίας της Καταλονίας Covergencia I Unio' του Αρτούρ Μας, αποδεικνύοντας ότι η πρόταση των Podemos για υπέρ της ανεξαρτησίας εάν γίνει κυβέρνηση, απηχεί στη συνείδηση των τοπικών ψηφοφόρων.

Η Καταλωνία μαζί με την Βαλένθια είναι οι μόνες περιοχές, στις οποίες επισαν οι Podemos με τους συνεργαζόμενους συνδυασμούς τους.

Στον εκλογικό χάρτη της υπόλοιπης χώρας επικρατεί το ΡΡ, εξόν από τον ότο όπου το PSOE διατηρεί, ιδίως στην Ανδαλουσία, το πολιτικό φέουδό του.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση