Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πιο αυστηρές διατάξεις για «κόφτη» και ειδικά μισθολόγια
Πιο αυστηρές διατάξεις για «κόφτη» και ειδικά μισθολόγια

Πιο αυστηρές διατάξεις για «κόφτη» και ειδικά μισθολόγια

Μέγεθος νομοσχεδίου (αθροιστικά 73 σελίδες), έχουν οι τέσσερις που κατατέθηκαν στις 21:25 το βράδυ της Τετάρτης στη Βουλή, προκειμένου σήμερα Πέμπτη εσπευσμένα να τεθούν προς ψήφιση, στο πλαίσιο της συμπλήρωσης-διόρθωσης διατάξεων οι οποίες προσφάτως εγκρίθηκαν, μετά από παρατηρήσεις των Θεσμών και προκειμένου να ολοκληρωθεί σημαντικό τμήμα της πρώτης αξιολόγησης και να εκταμιευθούν ποσά από την πρώτη δόση.

Οι τροπολογίες αυτές –ουδείς μπορούσε να πει μετά βεβαιότητας τη νύχτα της Τετάρτης αν θα είναι μόνο αυτές, ή αν θα κατατεθούν και άλλες, με συμπληρωματικές ρυθμίσεις- εντάχθηκαν σε νομοσχέδιο μέσω του οποίου κυρώνεται διεθνής σύμβαση στρατιωτικής συνεργασίας.

Μεταξύ άλλων, μέσω των τροπολογιών, γίνεται σαφές ότι θα πρέπει τα υπουργεία να έχουν νομοθετήσει έως τις 30 Σεπτεμβρίου του 2016, ισοδύναμα μέτρα για να μην ανασταλεί κάθε μισθολογική ωρίμανση και προαγωγή όσων αμείβονται με ειδικά μισθολόγια, κατέθεσε η κυβέρνηση την Τετάρτη το βράδυ. Τα ισοδύναμα μέτρα θα τεθούν σε εφαρμογή από 1/1/2017.

Είναι σαφές ότι η τρόικα άσκησε πίεση ώστε να προσδιοριστούν, ψηφιστούν και εφαρμοστούν τα ισοδύναμα μέτρα, καθώς η προηγούμενη διάταξη ανέφερε γενικά ότι τα αρμόδια υπουργεία θα εντοπίσουν ισοδύναμα μέτρα, τα οποία θα γραφτούν στους προϋπολογισμούς του 2017 και 2018.

Επίσης, με την τροπολογία αυστηροποιείται ελαφρώς η διάταξη για τον αυτόματο μηχανισμό δημοσιονομικής διόρθωσης, καθώς εκεί που προβλεπόταν ότι δεν θα λαμβάνονται μέτρα εάν οι αποκλίσεις προέρχονται από λόγους φυσικών καταστροφών «μετά από ειδική διαβούλευση με τους θεσμούς», μετατρέπεται σε «κατόπιν συμφωνίας με τους θεσμούς».

Σύμφωνα με τις Εκθέσεις του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους, από τις νέες αυτές νομοθετικές παρεμβάσεις της κυβέρνησης, μεταξύ άλλων προβλέπτοναι: Α) «εξοικονόμηση δαπάνης από την καταβολή μικρότερου ύψους σύνταξης σε εργαζόμενο σθυνταξιούχο του Δημοσίου», Β) ετήσια εξοικονόμηση άγνωστου ύψους, «επί των προϋπολογισμών των Φορέων Πρόνοιας, από τη μείωση του ποσοστού επί των αποδοχών που έγιναν οι κρατήσεις, για τον υπολογισμό της αφάπαξ παροχής των αυτοαπασχολουμένων», Γ) Αύξηση εσόδων του κρατικού προϋπολογισμού «ποσού 6,5 εκατ. ευρώ από την κατάργηση του μειωμένου συντελεστή συμπληρωματικού ΕΝΦΙΑ στα μη χρησιμοποιούμενα ακίνητα για τις ΑΕΕΑΠ» (Ανώνυμες Εταιρίες Επενδύσεων σε ακίνητη περιουσία).

Αλλες προς ψήφιση ρυθμίσεις αφορούν τις επιστροφές ΕΚΑΣ, όπου τονίζεται ότι η εφαρμογή των νέων κριτηρίων θα αρχίσει από 1/6/2016, αντί της 1/1/ και τα «κόκκινα δάνεια», όπου μεταξύ άλλων καθορίζονται και προϋποθέσεις υπό τις οποίες ο «εκδοχέας απαιτήσεως» μπορεί να επιτύχει αύξηση περιθωρίου του επιτοκίου, συγκριτικώς με εκείνο που υπάρχει από την Τράπεζα.

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση