Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Ποιοι γλιτώνουν τα πρόστιμα αν δεν έχουν προμηθευτεί POS
Ποιοι γλιτώνουν τα πρόστιμα αν δεν έχουν προμηθευτεί POS

Ποιοι γλιτώνουν τα πρόστιμα αν δεν έχουν προμηθευτεί POS

Απαλλαγή από το πρόστιμο για τη μη χρήση τερματικού αποδοχής καρτών (POS) θα έχουν τελικά οι και οι ελεύθεροι επαγγελματίες που είτε οι τράπεζες απέρριψαν τη σχετική αίτησή τους είτε έχουν υποβάλει εμπρόθεσμα την αίτηση αλλά δεν πρόλαβαν να αποκτήσουν το POS.

Αυτό προβλέπει μεταξύ άλλων η διευκρινιστική εγκύκλιος που εξέδωσε χθες η Γενική Γραμματεία Εμπορίου και Καταναλωτή. Εξάλλου, με που κατατέθηκε χθες στη Βουλή, η κυβέρνηση επιχειρεί να επιλύσει την εκκρεμότητα με τους δικηγόρους, οι οποίοι αντιδρούν στη χρήση POS.

Ειδικότερα, από τη χθεσινή εγκύκλιο προκύπτουν τα εξής νέα στοιχεία:

• Υποχρεούνται να αποκτήσουν POS και όσες και ελεύθεροι επαγγελματίες διαθέτουν ΚΑΔ που συμπεριλαμβάνεται στη λίστα της κοινής υπουργικής απόφασης 45231/2017 με τα 85 επαγγέλματα, που είχε εκδοθεί τον Απρίλιο, είτε ο ΚΑΔ έχει δηλωθεί ως κύρια είτε ως δευτερεύουσα δραστηριότητα. Το σημείο αυτό της εγκυκλίου προκάλεσε χθες αρκετή αναστάτωση, καθώς τόσο στον νόμο για τις ηλεκτρονικές όσο και στην προαναφερθείσα απόφαση γινόταν αναφορά σε κύριο ΚΑΔ και όχι σε κύρια και δευτερεύουσα δραστηριότητα. Από τη Γενική Γραμματεία Εμπορίου δόθηκαν προφορικές διευκρινίσεις ότι κύριος ΚΑΔ ονομάζεται ο τετραψήφιος αριθμός δραστηριότητας και δεν αποτελεί χαρακτηρισμό της δραστηριότητας, ενώ θεωρείτο μάλλον αυτονόητο ότι υπάρχει υποχρέωση για POS είτε πρόκειται για κύρια είτε για δευτερεύουσα δραστηριότητα.

• Δεν είναι υποχρεωμένοι να εγκαταστήσουν POS επιχειρήσεις και ελεύθεροι επαγγελματίες που πωλούν ή παρέχουν αποκλειστικά υπηρεσίες σε άλλες επιχειρήσεις (B2B συναλλαγές).

• Οι υπόχρεοι οφείλουν να αποδέχονται μέσα πληρωμής με κάρτα, τα οποία έχουν εκδοθεί από τετραμερές σύστημα πληρωμής (Visa, Master Card, Maestro, Union Pay) και να συμβάλλονται υποχρεωτικά με νομίμως αδειοδοτημέ παρόχους υπηρεσιών πληρωμών. Οι κάρτες μπορεί να είναι χρεωστικές, πιστωτικές, προπληρωμένες. Δεν είναι υποχρεωτική η αποδοχή καρτών που έχουν εκδοθεί από τριμερές σύστημα πληρωμής, όπως είναι οι Diners, Discover, American Express, κάτι που πρέπει να προσέξουν ιδιαιτέρως οι .

• Απαλλάσσονται από το πρόστιμο όσοι: α) επιδείξουν στους ελεγκτές έγγραφο με το οποίο πιστοποιείται ότι η τράπεζα απέρριψε την αίτηση χορήγησης POS (επειδή για παράδειγμα η επιχείρηση είναι στον Τειρεσία) και β) όσοι υπέβαλαν αίτημα για POS πριν από την καταληκτική προθεσμία και δεν έχουν λάβει ακόμη το τερματικό με ευθύνη της τράπεζας, κάτι που θα πρέπει να βεβαιώνεται εγγράφως.

• Στους παραβάτες επιβάλλεται πρόστιμο 1.500 ευρώ. Εάν ο παραβάτης το πληρώσει εντός 30 ημερών ή εάν εντός 30 ημερών καταθέσει τιμολόγιο αγοράς POS, τυγχάνει έκπτωσης 50%.

Με τον όρο «πληρωτής» αντικαταστάθηκε ο όρος «καταναλωτής» που υπήρχε στον νόμο 4416/2016 με που κατατέθηκε χθες σε νομοσχέδιο του υπουργείου Οικονομικών. Έτσι, παρακάμπτεται το επιχείρημα των δικηγόρων αλλά και της γνωμοδότησης της Αρχής Προστασίας Δεδομένων Προσωπικού Χαρακτήρα ότι οι δεν υποχρεούνται να αποκτήσουν και να χρησιμοποιούν POS επειδή οι πελάτες-εντολείς τους δεν είναι .

Πηγή: kathimerini.gr
"Αλιεύοντας" την είδηση