Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πιέσεις σε Ελλάδα, Γερμανία και ΔΝΤ στο Euroworking Group
Πιέσεις σε Ελλάδα, Γερμανία και ΔΝΤ στο Euroworking Group

Πιέσεις σε Ελλάδα, Γερμανία και ΔΝΤ στο Euroworking Group

Παρά τα θετικά λόγια που είπε χθες για την πρόοδο της αξιολόγησης ο της Επιτροπής Β. , απέφυγε να εκτιμήσει πότε θα ολοκληρωθεί.

Αυτό παραμένει ένα ερώτημα που στις δεν είναι κανένας ικανός να απαντήσει, καθώς παραμένουν πολλά μέτωπα ανοιχτά. «Τα πράγματα είναι στη σωστή τροχιά και θα πρέπει να αναμένουμε και μια συζήτηση για το χρέος» περιορίστηκε να δηλώσει ο κ. .

Συγκεκριμένα, στο χθεσινό η πίεση ήταν κυρίως προς τρία μέτωπα, το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο, τη Γερμανία και την Ελλάδα. Η πίεση προς την Ελλάδα ήταν να ολοκληρώσει τα προαπαιτούμενα. Τα βασικά σημεία της διαπραγμάτευσης που έχουν μείνει ανοιχτά είναι:

• Τα εργασιακά. Εκεί έχει προκύψει κώλυμα, καθώς το Ταμείο επιμένει ότι πρέπει να καταργηθούν οι συλλογικές συμβάσεις για τα επόμενα χρόνια, ενώ η Ευρωπαϊκή Επιτροπή θεωρεί ότι πρέπει να καταργηθούν μέχρι το 2018.

• Το δημοσιονομικό κενό για την επόμενη διετία, που υπολογίζεται στο 0,2 % του ΑΕΠ για το 2017 και 0,4% για το 2018. «Αυτή τη στιγμή εξετάζουμε τα για το 2017 και το 2018, ώστε να διασφαλίζεται η επίτευξη του στόχου του 3,5% για το πρωτογενές πλεόνασμα, αλλά και στον τομέα των διαρθρωτικών αλλαγών, την αγορά ς» έλεγε χθες ο κ. Ντομπρόβσκις.

• Οι δημοπρασίες ηλεκτρικής ισχύος της ΔΕΗ που δεν κρίνονται επαρκείς.

• Το νομικό πλαίσιο των εξωδικαστικών συμβιβασμών για υπερχρεωμέ δανειολήπτες. Εκπρόσωποι των θεσμών παραμένουν θετικοί ότι στα παραπάνω θέματα μπορεί να υπάρξει συμφωνία μέχρι το Εurogroup στις 5 Δεκεμβρίου.

Όμως, το βασικό πρόβλημα βρίσκεται στο άλλο μέτωπο, δηλαδή τη συμμετοχή του ΔΝΤ στο πρόγραμμα. ‘Οπως εξηγούσε Eυρωπαίος αξιωματούχος στην «Κ», «όλο το θέμα είναι αμιγώς γερμανικό». Το Βερολίνο βρίσκεται σε αδύναμη θέση όσον αφορά την ελληνική αξιολόγηση, καθώς δεν έχει αποφασίσει ακόμα τι θα στοιχίσει περισσότερο πολιτικά: η συμμετοχή του ΔΝΤ στο ελληνικό πρόγραμμα με τους όρους που θέτει για χαμηλότερα πρωτογενή πλεονάσματα και μεγαλύτερη ελάφρυνση χρέους ή η αποχή του Ταμείου από το πρόγραμμα. Σε αυτό το δίλημμα πρέπει να απαντήσει, ενώ η Γερμανία μπαίνει επισήμως σε προεκ περίοδο.

Η δεν είναι απλή, καθώς η μείωση των πρωτογενών πλεονασμάτων για την Ελλάδα θα εκληφθεί ως μια μεγάλη υποχώρηση και χαλάρωση του προγράμματος από το γερμανικό κοινοβούλιο. Από την άλλη, ο Γερμανός υπουργός Οικονομικών Β. Σόιμπλε αντιμετωπίζει πολύ μεγάλη πίεση από τους βουλευτές του κόμματός του, καθώς ο επικεφαλής της κοινοβουλευτικής ομάδας του CDU έχει καταστήσει σαφές ότι χωρίς το ΔΝΤ στο πρόγραμμα δεν πρόκειται να εγκριθεί καμία νέα εκταμίευση προς την Ελλάδα από την αρμόδια επιτροπή της βουλής.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση