Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πίεση για αφορολόγητο, ΦΠΑ
Πίεση για αφορολόγητο, ΦΠΑ

Πίεση για αφορολόγητο, ΦΠΑ

Ισχυρότατες πιέσεις σε όλες τις έως τώρα «κόκκινες γραμμές» της αναμένεται να δεχθεί η στις που ξεκινούν και πάλι στην Αθήνα από σήμερα με τους επικεφαλής των θεσμών. Σήμερα, οι συναντήσεις θα γίνουν μεταξύ των ελληνικών αρχών και των εκπροσώπων των ευρωπαϊκών θεσμών, ενώ από αύριο, Τετάρτη, θα ενσωματωθούν και τα στελέχη του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου (ΔΝΤ).

Ωστόσο, στην παρούσα φάση το οικονομικό επιτελείο δεν δείχνει διάθεση να συζητήσει οτιδήποτε δεν περιλαμβάνεται στον πρώτο έλεγχο του προγράμματος. Δηλαδή, τα μέτρα ύψους 3% του ΑΕΠ (1% από το ασφαλιστικό, 1% από τη εισοδήματος και άλλο 1% από διάφορα με έμφαση στους έμμεσους φόρους), το θέμα των «κόκκινων» δανείων, το νέο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων κ.λπ.

Από την πλευρά τους, οι εκπρόσωποι των δανειστών αναμένεται να θέσουν το θέμα της λήψης των «προληπτικών» από τώρα (ύψους περίπου 2,7 δισ. ευρώ). Και στο πλαίσιο αυτό εκτιμάται ότι θα ασκήσουν έντονες πιέσεις στην κυβέρνηση για τα εξής ζητήματα:

1. Το ύψος του αφορολογήτου ορίου. Η τρόικα επιμένει στη μείωσή του στα επίπεδα των 8.180 ευρώ, είτε απευθείας (θέση ΔΝΤ), είτε σταδιακά (θέση Κομισιόν). Ο υπουργός Οικονομικών, Ευκλ. Τσακαλώτος, έχει επανειλημμένως δηλώσει ότι δεν πρόκειται να δεχθεί του αφορολογήτου ορίου πέραν των 9.091 ευρώ, από τα σημερινά επίπεδα των 9.545 ευρώ.

2. Περικοπές στις κύριες . Πρόκειται για την «κόκκινη γραμμή» που είχε θέσει εξαρχής η κυβέρνηση και με τις έως τώρα προτάσεις που έχουν συζητηθεί στο οικονομικό επιτελείο υποστηρίζουν ότι διασφαλίζεται η ελληνική θέση. Ωστόσο, οι δανειστές είναι βέβαιο ότι θα ζητήσουν μεγαλύτερη περικοπή δαπανών από το ασφαλιστικό σύστημα.

3. Αύξηση έμμεσων φόρων και συγκεκριμένα του ΦΠΑ στους λογαριασμούς της ΔΕΗ και της ΕΥΔΑΠ. Με την πρόταση –που έγινε αποδεκτή– για αύξηση του υψηλού συντελεστή ΦΠΑ από το 23% στο 24%, η κυβέρνηση είχε αποφύγει την αύξηση του ΦΠΑ σε ΔΕΗ και ΕΥΔΑΠ. Αν τεθεί, όμως, το θέμα των «προληπτικών μέτρων», τότε είναι σχεδόν βέβαιο ότι η τρόικα θα επαναφέρει και αυτές τις προτάσεις.

4. Παρέμβαση στον τομέα. Μέσω της ς των αποδοχών των δημοσίων υπαλλήλων, αλλά και του αριθμού των εργαζομένων στο Δημόσιο.
Πέραν αυτών, η τρόικα έχει ξεκαθαρίσει ότι για να κλείσει ο θα πρέπει να υπάρξει συμφωνία και στα θέματα των «κόκκινων» δανείων και του νέου Ταμείου Αποκρατικοποιήσεων. Στο δεύτερο φαίνεται να υπάρχει σύγκλιση μεταξύ των δύο πλευρών. ια το πρώτο, όμως, θα υπάρξει μεγάλη πίεση προς την Αθήνα να υποχωρήσει από τις θέσεις της, καθώς οι δανειστές θέλουν την πώληση των «κόκκινων» δανείων (με εξαίρεση ένα μεταβατικό διάστημα για όσα είναι συνδεδεμένα με την πρώτη κατοικία), αλλά και των ενήμερων δανείων.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση