Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πιερρακάκης σε Λιούπη: Νέες ευρυζωνικές υπηρεσίες 700 εκ. ευρώ σε “λευκές” περιοχές μεταξύ αυτών και στη Μαγνησία
Πιερρακάκης σε Λιούπη: Νέες ευρυζωνικές υπηρεσίες 700 εκ. ευρώ σε “λευκές” περιοχές μεταξύ αυτών και στη Μαγνησία

Πιερρακάκης σε Λιούπη: Νέες ευρυζωνικές υπηρεσίες 700 εκ. ευρώ σε “λευκές” περιοχές μεταξύ αυτών και στη Μαγνησία

Απάντηση του υπουργού Ψηφιακής Διακυβέρνησης σε ερώτηση του βουλευτή Ν. ς της ΝΔ

Νέο έργο, συνολικού προϋπολογισμού 700 εκ. ευρώ, υλοποιείται τους επόμενους μήνες για την ανάπτυξη ευρυζωνικών υποδομών σε “λευκές” περιοχές της ελληνικής επικράτειας, μεταξύ αυτών και της Μαγνησίας, όπως μετέφερε ο υπουργός Επικρατείας και Ψηφιακής Διακυβέρνησης  στον βουλευτή Ν. Μαγνησίας της Νέας Δημοκρατίας  Αθανάσιο Λιούπη, μετά από σχετική του ερώτηση.

Ο υπουργός επισημαίνει στην απάντησή του ότι έχει ήδη υλοποιηθεί το έργο Rural Broadband, ενώ βρίσκεται σε εξέλιξη το έργο «Super Fast Broadband» (ενίσχυση της ζήτησης ευρυζωνικών υπηρεσιών υπερ-υψηλής ταχύτητας μέσω κουπονιού), καθώς και η συμβασιοποίηση του έργου «Ultrafast Broadband» (παροχή υπηρεσιών χονδρικής NGA μέσω ΣΔΙΤ), που μαζί με άλλες δράσεις, στο σύνολό τους αγγίζουν έναν προϋπολογισμό των 700εκ ευρώ, με χρηματοδότησης το ΕΠΑΝΕΚ, το ΠΑΑ 2014-2020 και εθνικούς πόρους.

Μέσω του έργου Rural Broadband, που αφορά στην ανάπτυξη δικτύου οπτικών ινών για την ευρυζωνική κάλυψη οικισμών σε αγροτικές περιοχές, διατίθενται ήδη από το 2019 σε πολλούς οικισμούς του Ν. Μαγνησίας, που έχουν χαρακτηριστεί “λευκές” περιοχές. Θα πρέπει να διευκρινιστεί ότι για να διατεθούν στους κατοίκους των εν λόγω οικισμών, οι πάροχοι τηλεπικοινωνιακών υπηρεσιών θα πρέπει πρώτα να έχουν συνάψει για παροχή υπηρεσιών χονδρικής με τον εκάστοτε πάροχο χονδρικής (ανάδοχο του έργου Rural Broadband), που στην περίπτωση του Ν. Μαγνησίας είναι η εταιρεία Rural Connect. Συνεπώς η παροχή υπηρεσιών λιανικής για κάθε οικισμό του έργου Rural Broadband είναι επιλογή των παρόχων λιανικής (OTE, VODAFONE και WIND), σύμφωνα με τις εμπορικές πολιτικές τους.

Στη Μαγνησία υπάρχουν 24 καλυπτόμενοι με συνολικό πληθυσμό 3711 κατοίκους, ενώ υπάρχουν δέκα ενεργές συνδέσεις σε δύο οικισμούς, όπου όλες διατίθενται μέσω της Wind, που είναι η μόνη εταιρεία που έχει συνάψει μέχρι σήμερα σχετική με την Rural Connect.

Καλυπτόμενοι είναι οι εξής: Ανάβρα , Συκή , Βρύναινα, Άγιοι Θεόδωροι Δρυμώνας, Κοκκωτοί, Αφέτες, άβριανη, Χόρτο, Νεράιδα Αλμυρού, Ανθότοπος Κωφοί, Πηγάδι, Φυλάκη, Κονταρόλακκα Αλμυρού, Κάλαμος, Λεφόκαστρο, Άγιος Ιωάννης Αλμυρού, Ζερβόχια, Λουτρό, Άγιοι Απόστολοι, Λειχούρα, Αγία Μαρίνα , Καραβοτσάκι .

Λευκές περιοχές και στη Μαγνησία, δηλαδή αυτές για τις οποίες δεν έχει εκδηλωθεί πρόθεση ιδιωτικής επένδυσης για σχετική κάλυψη και δεν καλύπτονται από το έργο Rural, θα επωφεληθούν από το “Ultrafast Broadband”, ένα κομβικό έργο κατασκευής και λειτουργίας δικτύου οπτικών ινών, το μεγαλύτερο έργο ΣΔΙΤ στην Ελλάδα σήμερα και ένα από τα μεγαλύτερα του είδους στην Ευρώπη.

Ο εκτιμώμενος προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 700εκ. ευρώ και θα εξυπηρετήσει 2.4 εκ. πολίτες και επιχειρήσεις και θα δημιουργήσει περισσότερες από 810.000 συνδέσεις ταχύτητας έως 1 Gbps. Η διαγωνιστική διαδικασία βρίσκεται σε εξέλιξη και το έργο αναμένεται να συμβασιοποιηθεί τους επόμενους μήνες.

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση