Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Πιερ Μοσκοβισί στην «Κ»: «Να παραμείνουμε ψύχραιμοι»
Πιερ Μοσκοβισί στην «Κ»: «Να παραμείνουμε ψύχραιμοι»

Πιερ Μοσκοβισί στην «Κ»: «Να παραμείνουμε ψύχραιμοι»

Μετά τα ραγδαία γεγονότα στο του Σαββάτου και το άτυπο που ακολούθησε χωρίς τη συμμετοχή του Έλληνα υπουργού Οικονομικών, ο Ευρωπαίος Επίτροπος επί των Οικονομικών Υποθέσεων μίλησε στην «Κ» για το πώς οδηγηθήκαμε από το «παρα πέντε» μιας συμφωνίας στις δραματικές ανακοινώσεις.

Περιμένατε το σημερινό αποτέλεσμα;

Είναι ένα δραματικό γεγονός. Οι τράβηξαν όλη την εβδομάδα. Οι είχαν κοινές θέσεις, ιδιαίτερα στο θέμα της χρηματοδότησης και των μεταρρυθμίσεων. Η άποψή μας είναι ότι η πρότασή μας ήταν συνεπής, ισορροπημένη τόσο οικονομικά όσο και χρηματοδοτικά και κοινωνικά. Εμείς από την πλευρά μας ήμασταν πάντα έτοιμοι να διαπραγματευτούμε ξανά και ξανά και ξανά.

Ήταν κοντά οι δύο προτάσεις;

Φτάσαμε κοντά σε . Η διαφορά ήταν μικρή και όταν υπάρχει βούληση υπάρχει και τρόπος. Η ελληνική ενήργησε από μόνη της και είπε όχι. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και πρέπει να παραμείνει μέλος της. Η πόρτα μας δεν είναι κλειστή. Μιλάμε για μία κατάσταση, η οποία είναι εξαιρετικά περίπλοκη, και στην οποία αποφάσισαν μόνοι τους.

Από πλευράς χρημάτων όμως, η διαφορά μεταξύ Ελλάδας και θεσμών ήταν μικρή;

Η απόσταση δεν ήταν μεγάλη. Με πολιτική βούληση μία ήταν εφικτή. Ήμασταν διαθέσιμοι για κάθε ώρα και στιγμή. Αν ο κ. Βαρουφάκης δεν έλεγε σήμερα ότι η θέση της κυβέρνησης (στο ) θα είναι όχι, τα πράγματα θα μπορούσαν να είναι διαφορετικά. Η Ελλάδα είναι μέλος της Ευρωζώνης και στη συνάντηση των 18 (χωρίς τον κ. Βαρουφάκη) είπαμε ότι οι θα πρέπει να συνεχίσουν να συνεργάζονται με την Ελλάδα και ταυτόχρονα να βρούμε τρόπους να προστατεύσουμε την Ευρωζώνη σαν ολότητα.

Η ελληνική είχε συζητήσει το μαζί σας;

Ποτέ. Δεν μας τις είχαν επικοινωνήσει. Ήταν μια μεγάλη έκπληξη για μας. Συζητούσαμε συνεχώς και μέχρι την τελευταία στιγμή. Ακόμη και χθες το βράδυ βάζαμε νέες προτάσεις στο τραπέζι.

Αν οι Έλληνες ψηφίσουν «ναι» στο δημοψήφισμα, η πρότασή σας θα βρίσκεται ακόμη στο τραπέζι;

Δεν μπορούμε να πούμε ότι θα είναι η ίδια ακριβώς πρόταση. Το μπορεί να είναι διαφορετικό, οπότε ίσως να χρειαστεί και μια διαφορετική πρόταση. Ας περιμένουμε, είναι ακόμη 27 Ιουνίου. Εξαρτάται από την αυτό. Η Ευρωζώνη έχει όλα τα εργαλεία για την της και για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε κατάστασης.

Ποιο πιστεύετε ότι θα έπρεπε να είναι το τελικό ερώτημα ενός δημοψηφίσματος;

Ας περιμένουμε να δούμε και το τελικό ερώτημα και τη θέση της κυβέρνησης στο δημοψήφισμα και κυρίως να παραμείνουμε ψύχραιμοι.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Η ομολογία που έριξε αυλαία στο θέατρο 37 ημερών #ΓλυκάΝερά - https://t.co/WIkUfRaZ8h -

  • Στο Βόλο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ #Αρχηγός ΓΕΕΘΑ - https://t.co/vHkjLxwJbJ -

  • Άρση μέτρων: Τι ανοίγει τις επόμενες ημέρες - https://t.co/a7Ygbn7bsY -

"Αλιεύοντας" την είδηση