Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΠΓΔΜ: Πάνω από 80% υπέρ του «Ναι»
ΠΓΔΜ: Πάνω από 80% υπέρ του «Ναι»

ΠΓΔΜ: Πάνω από 80% υπέρ του «Ναι»

Ποσοστό άνω του 80% συγκεντρώνει το «Ναι» στο δημοψήφισμα της ΠΓΔΜ. Με δεδομένο ότι η συνολική συμμετοχή έφθασε τις 630.000 ψήφους (ποσοστό 34.09%) προκύπτει ότι το «Ναι», υπερψηφίστηκε από 500.000 πολίτες.

Σύμφωνα με τα πρώτα επίσημα στοιχεία, στο 33% των εκλογικών τμημάτων υπέρ του «Ναι» ψήφισε το 91,05% και υπέρ του «χι» το 6%.

Λίγο μετά την ολοκλήρωση της εκλογικής διαδικασίας ο πρωθυπουργός της ΠΓΔΜ Ζόραν Ζάεφ, έκανε λόγο για νίκη του «ναι» χωρίς πάντως να αναφερθεί στη μικρή συμμετοχή και πρόσθεσε ότι «η θέληση των πολιτών πρέπει να γίνει σεβαστή από όλους».

Όπως είπε, «οι ψηφοφόροι ψήφισαν με υπερηφάνεια. Περιμένω πως η πλειοψηφία των πολιτών που ψήφισε, ψήφισε «υπέρ» παρά το κάλεσμα της αντιπολίτευσης για μποϊκοτάζ».

«Στις δημοκρατίες αποφασίζουν οι πολίτες οι οποίοι ψηφίζουν. Οι πολίτες που ψήφισαν ενέκριναν σε μεγάλο ποσοστό τη των Πρεσπών και την ένταξη της χώρας στην ΕΕ και στο ΝΑΤΟ» ανέφερε ο κ. Ζάεφ και κάλεσε το VMRO και τους βουλευτές της αντιπολίτευσης να στηρίξουν τις συνταγματικές αλλαγές στη .

Όπως είπε χαρακτηριστικά «πρέπει να περάσουμε πλέον στην δραστηριότητα στο κοινοβούλιο. Πρέπει το VMRO να στηρίξει τις συνταγματικές αλλαγές διαφορετικά άλλος δημοκρατικός δρόμος δεν υπάρχει, παρά η προσφυγή στις κάλπες».

Να επικυρώσει τη καλεί το κοινοβούλιο ο Ζάεφ

Το “90% και πλέον” των πολιτών που ψήφισαν σήμερα στο δημοψήφισμα ενέκρινε τη συμφωνία με την Ελλάδα και το κοινοβούλιο πρέπει να “επικυρώσει τη βούληση της πλειοψηφίας” δήλωσε στο Γαλλικό Πρακτορείο Ειδήσεων ο πρωθυπουργός Ζόραν Ζάεφ.

«Άνω του 90% του συνόλου των ψήφων ήταν υπέρ του “ναι”, επομένως είναι η σειρά του Κοινοβουλίου να επικυρώσει τη βούληση της πλειοψηφίας» είπε ο Ζόραν Ζάεφ στο AFP.

Επικοινωνία Τσίπρα – Ζάεφ μετά το δημοψήφισμα

Επικοινωνία με τον πρωθυπουργό της ΠΓΔΜ, Ζόραν Ζάεφ είχε ο Αλέξης Τσίπρας, μετά την ολοκλήρωση του δημοψηφίσματος.

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, κατά την επικοινωνία τους, ο Πρωθυπουργός, Αλέξης Τσίπρας, επαίνεσε τον Ζόραν Ζάεφ «για την αποφασιστικότητα και τη γενναιότητα του να συνεχίσει στην εφαρμογή της συμφωνίας».

ΥΠΕΞ: Αντιφατικό το αποτέλεσμα του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ

«Αντιφατικό» χαρακτηρίζει το υπουργείο Εξωτερικών το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στην ΠΓΔΜ, υπογραμμίζοντας ότι «η Ελλάδα παραμένει δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών».

Σε σχετική ανακοίνωση του ΥΠΕΞ αναφέρει ότι υπήρξε «μεγάλη υπεροχή του ‘ναι' χωρίς όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή» ενώ σημειώνει ότι «το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.»

Διαβάστε αναλυτικά την ανακοίνωση:

«Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά και με την πρέπουσα απόσταση τις εξελίξεις στην φίλη χώρα της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της ς. Παραμένει δε, δεσμευμένη στη συμφωνία των Πρεσπών.

Το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος στη πρώην Γιουγκοσλαβική Δημοκρατία της ς, συμβουλευτικό και όχι τμήμα των δεσμευτικών όρων της συμφωνίας των Πρεσπών, είναι αντιφατικό. Μεγάλη υπεροχή του «Ναι», χωρίς, όμως, την αντίστοιχη συμμετοχή. Μεγάλο τμήμα της κοινωνίας της γείτονος χώρας στήριξε τη συμφωνία. Όμως ένα σημαντικό τμήμα την αντιμετώπισε με σκεπτικισμό. Η Ελλάδα σέβεται τις επιλογές των πολιτών της πρώην Γιουγκοσλαβικής Δημοκρατίας της Μακεδονίας.

Το Υπουργείο Εξωτερικών της Ελλάδας θεωρεί, γενικότερα, ότι το κλίμα εθνικισμού και καχυποψίας, οι καθημερινές πλαστές ειδήσεις και ο άκρατος φανατισμός δεν επιτρέπουν δυστυχώς να γίνει μια νηφάλια αποτίμηση για τα μεγάλα οφέλη της συμφωνίας και εμποδίζουν την αναγκαία αλληλοκατανόηση των λαών και την ανάπτυξη της συνεργασίας τους.

Οι ακραίοι και επιθετικοί εθνικισμοί στην περιοχή μας, η ανευθυνότητα έναντι του μέλλοντος της περιοχής, ο εγκλωβισμός σε στερεότυπα αλυτρωτισμού, ενώ η ιστορία πρέπει να είναι σχολείο και όχι φυλακή, δεν δίνουν προοπτική στην περιοχή γενικότερα.

Αυξάνει η αναγκαιότητα ισότιμης συνεργασίας στην περιοχή, κυριαρχίας του πολιτισμού του δημοκρατικού διαλόγου, της κουλτούρας της συνεννόησης και των δίκαιων συμβιβασμών. Οι ενστάσεις έναντι της συμφωνίας των Πρεσπών αποδείχτηκαν αναληθείς και λανθασμένες.

Τα επόμενα βήματα απαιτούν νηφαλιότητα από όλες τις πλευρές ανεξαιρέτως, ώστε η θετική δυναμική της Συμφωνίας των Πρεσπών να διαφυλαχθεί».

Επίτροπος Χαν: Συμβουλευτικό το δημοψήφισμα, ευρεία υποστήριξη στο «ναι»

Για ευρεία υποστήριξη της Συμφωνίας των Πρεσπών και της Ευρωατλαντικής ς της χώρας, κάνει λόγο ο Ευρωπαίος Επίτροπος Διεύρυνσης, ς στην πρώτη αντίδραση των Βρυξελλών στο αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος.

Σε ανάρτησή του στο twitter αναφέρει:

«Συγχαίρω τους πολίτες εκείνους που ψήφισαν στο σημερινό συμβουλευτικό δημοψήφισμα και έκαναν χρήση του συμβουλευτικού δημοψηφίσματος. Με την πολύ σημαντική ψήφο υπέρ του «ναι», υπάρχει ευρεία υποστήριξη στην Συμφωνάι των Πρεσπών και στην ευρωατλαντική της χώρας

Αναμένω τώρα όλοι οι πολιτικοί ηγέτες να σεβαστούν την αυτή και να προχωρήσουν με τη μέγιστη υπευθυνότητα και ενότητα σε όλα τα κόμματα προς το συμφέρον της χώρας.

Π. Καμμένος: Άκυρο το δημοψήφισμα

«Όταν μίλησα για αποτυχία του δημοψηφίσματος με λοιδόρησαν», ανέφερε ο Πάνος Καμμένος, με μήνυμά του στο twitter, λίγα λεπτά αφού έκλεισαν οι κάλπες στη γείτονα χώρα.

«Τώρα, με αυτή τη συμμετοχή βάση του άρθρου 73,74 του Συντάγματος τους είναι άκυρο και το 68% των πολιτών ακύρωσε την συμφωνία» συνεχίζει ο πρόεδρος των ΑΝΕΛ στο μήνυμά του.

«Ο Κυριάκος να απολογηθεί που ήθελε να σταματήσει την ευημερία των Ελλήνων και την κυβέρνηση», συνεχίζει ο Πάνος Καμμένος.

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση