Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΠΓΔΜ: Αποκαθηλώθηκε το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από το αεροδρόμιο των Σκοπίων
ΠΓΔΜ: Αποκαθηλώθηκε το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από το αεροδρόμιο των Σκοπίων

ΠΓΔΜ: Αποκαθηλώθηκε το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου από το αεροδρόμιο των Σκοπίων

Απομκρύνθηκε ργά το βράδυ της Τετάρτης το άγαλμα του Μεγάλου Αλεξάνδρου, έφιππου στον Βουκεφάλα, που βρισκόταν στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου των Σκοπίων.

Είχε προηγηθεί η απόφαση της κυβέρνησης της για μετονομασία του αεροδρομίου από «Αεροδρόμιο Μέγας Αλέξανδρος» σε «Διεθνές Αεροδρόμιο Σκοπίων» και η αφαίρεση των μεταλλικών πινακίδων στην οροφή του αεροδρομίου, στις οποίες αυτό αναφερόταν με την προηγούμενη ονομασία του (Μέγας Αλέξανδρος).

Το άγαλμα του Μ. Αλεξάνδρου, ύψους 1,5 μέτρου, που βρισκόταν στην αίθουσα αφίξεων του αεροδρομίου των Σκοπίων είχε τοποθετηθεί το 2011 και αποτελούσε της τουρκικών συμφερόντων εταιρίας “TAV”, η οποία από το 2010 διαχειρίζεται το αεροδρόμιο της πρωτεύουσας της .

Χθες πάντως, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων Ζόραν Ζάεφ χαρακτήρισε «παράλογο» το αίτημα της ελληνικής πλευράς για αλλαγή του Συντάγματος της πΔΜ ενώ αποκάλυψε ότι το συγκεκριμένο ζήτημα «κινδύνευσε να χαλάσει τη συμφωνία που κάθε πλευρά λέει ότι θέλει». «Ο Ζόραν Ζάεφ δήλωσε ότι η χ του και η Ελλάδα πλησιάζουν περισσότερο στην επίλυση μιας από τις πιο δύσκολες διπλωματικές διαφορές στην – της διαμάχης για το όνομα που θα πρέπει να χρησιμοποιεί η πρώην γιουγκοσλαβική δημοκρατία» αναφέρουν οι Financial Times.

Παρότι εμφανίστηκε αισιόδοξος ότι θα υπάρξει διευθέτηση του ζητήματος, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων σημείωσε, σε συνέντευξή του στους Financial Times, ότι «η ελληνική απαίτηση να τροποποιήσει η πΔΜ το Σύνταγμά της, ώστε να καταστήσει σαφές ότι δεν έχει βλέψεις στην ελληνική επικράτεια, ήταν παράλογο και κινδύνευσε να χαλάσει τη συμφωνία που κάθε πλευρά λέει ότι θέλει». «Είμαι αισιόδοξος. Είναι πολύ δύσκολο, το γνωρίζουμε. Αλλά θα ήταν έξυπνο και για τις δύο πλευρές να βρουν μια λύση το συντομότερο δυνατόν», υπογράμμισε και συνέχισε: «Τ, η νέα απαίτηση από την Ελλάδα είναι ότι πρέπει να αλλάξουμε το σύνταγμά μας. Αλλά ένα Σύνταγμα είναι ένα εσωτερικό βιβλίο με κανόνες. Δεν έχει επιπτώσεις εκτός της χώρας. Σε κάθε περίπτωση, η αλλαγή του Συντάγματος δεν θα ήταν τελική εγγύηση, διότι μια νέα κυβέρνηση στο μέλλον θα μπορούσε απλώς να αλλάξει το Σύνταγμα ξανά».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση