Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πετιμέζι από φιρίκια Π.Ο.Π. Πηλίου
Πετιμέζι από φιρίκια Π.Ο.Π. Πηλίου

Πετιμέζι από φιρίκια Π.Ο.Π. Πηλίου


       Σε γνωστά καταστήματα του , ένας θησαυρός για το πιάτο μας….

  Ο Αγροτικός Συνεταιρισμός  Ζαγοράς Πηλίου παράγει το πρώτο πετιμέζι από μήλα Φιρίκια Π.Ο.Π. Πηλίου, έναν πραγματικό «σύμμαχο» για τον οργανισμό μας. Ο Συνεταιρισμός, ακριβώς στα 100 χρόνια αδιάλειπτης λειτουργίας του, εισέρχεται στην αγορά των μεταποιημένων φρούτων, συνδυάζοντας την διατροφική και παραγωγική παράδοση του Πηλίου, τη συνεταιριστική σύμπραξη αφού η παρασκευή γίνεται στα εργαστήρια του Γυναικείου Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Ζαγοράς, την της τοπικής οικονομίας, των επωνύμων προϊόντων και τη σύγχρονη τάση διατροφής με διασφαλισμένης ποιότητας προϊόντα υψηλής διατροφικής αξίας, τα γνωστά και ως “super foods”.

Η διατροφολόγος – διαιτολόγος που εδρεύει στη πόλη του ,  Νάντια Δεληγιάννη, απόφοιτη του Αλεξάνδρειου Τεχνολογικού Ιδρύματος,  εξειδικευμένη σε ζητήματα διατροφικών διαταραχών και παχυσαρκίας από το NCFED Μεγάλης Βρετανίας , σημειώνει σχετικά:« Είναι γνωστές σε όλους οι θρεπτικές και ευεργετικές ιδιότητες του υ, ωστόσο λίγοι γνωρίζουν ότι το είναι ένα τρόφιμο το οποίο περιέχει αντιοξειδωτικά γνωστά ως πολυφαινόλες , τα οποία προστατεύουν από το στρες, την υπεριώδη ακτινοβολία και τις μολύνσεις. Τα αντιοξειδωτικά είναι ιδιαίτερα σημαντικά στο καρδιαγγειακό σύστημα , ενώ έχουν τη δυνατότητα να μειώνουν τον κίνδυνο του άσθματος και του καρκίνου το πνεύμονα. Επίσης ,ο συνδυασμός της δράσης της  πηκτίνης  και των αντιοξειδωτικών ουσιών που περιέχουν τα μήλα έχει θεωρηθεί ως μια από τις καλύτερες ασπίδες προστασίας έναντι του διαβήτη. Η ύπαρξη της πηκτίνης έχει σαν τη ρύθμιση του σακχάρου του αίματος και τη διατήρησης της γλυκόζης σε φυσιολογικά επίπεδα.

Το μήλο καταναλώνεται το ίδιο εύκολα ωμό ή μαγειρεμένο.  Τελευταία κερδίζει έδαφος  το πετιμέζι από μήλο ποικιλίας Φιρίκι. Το πετιμέζι είναι γνωστό από την αρχαιότητα ως βασικό γλυκαντικό συστατικό το οποίο μπορεί να αντικαταστήσει τη ζάχαρη προσφέροντας πολλά θρεπτικά συστατικά . Έχοντας σαν υπόβαθρο τις θρεπτικές  και αντιοξειδωτικές  ιδιότητες του μήλου , το πετιμέζι αποτελεί ένα ελιξίριο για τον οργανισμό αποτελώντας ταυτόχρονα εξαιρετική πηγή ασβεστίου και σιδήρου.

Αντικαθιστά επάξια τη ζάχαρη και τα υπόλοιπα γλυκαντικά όπως η στέβια ή ασπαρτάμη προσφέροντας σε μεγάλο βαθμό ενέργεια , ενώ, όπως και το μέλι θεωρείται ότι έχει αντιβιοτικές ιδιότητες . Είναι 100%  φυσικό προϊόν το οποίο φτιάχνεται χωρίς την προσθήκη χρωστικών, συντηρητικών και ζάχαρης . Αν παρατηρήσουμε τη διατροφική του ετικέτα θα δούμε ότι είναι πλούσιο σε υδατάνθρακες και φυσικά σάκχαρα αποδίδοντας μεγάλο ποσοστό ενέργειας. Αξίζει να σημειωθεί η ελάχιστη περιεκτικότητά του  σε λίπος καθώς και η μεγάλη του περιεκτικότητα σε Ασβέστιο και Σίδηρο κατατάσοντάς το σε υπερτροφή.

Είναι ένα τρόφιμο το οποίο μπορεί να καταναλωθεί άφοβα απ΄ολες της ηλικίες και όλες τις κατηγορίες ανθρώπων καθώς συμπληρώνει μια ισορροπημένη διατροφή σε θρεπτικά συστατικά . Ακόμη και αν κάποιος βρίσκεται σε κάποιο πρόγραμμα διατροφής ή σε ειδική διατροφή λόγω αλλεργιών ή δυσανεξιών μπορεί άφοβα να την καταναλώσει καθώς παράγεται φυσικά από τον καρπό του μήλου  χωρίς την προσθήκη συντηρητικών, χρωστικών ή άλλων πρόσθετων».

Το πετιμέζι χρησιμοποιείται στον καφέ ή το τσάι αλλά και σε ένα ντρέσινγκ σαλάτας. Είναι ιδανικό για το μαρινάρισμα των κρεάτων πριν το ψήσιμο ή το μαγείρεμα δημιουργώντας  γευστικά  γλυκόξινα πιάτα .  Ταιριάζει υπέροχα με παγωτό ή με γιαούρτι ή και με άλλα προϊόντα , δημιουργώντας ένα θρεπτικό και γευστικό επιδόρπιο ενώ αποτελεί γευστικό πειρασμό συνδυασμένο με γραβιέρα.

Τέλος μπορεί να συμπληρώσει γευστικά μια φρουτοσαλάτα εποχής συνδυασμένη με ξηρούς καρπούς δίνοντας παράλληλα ενέργεια και θρεπτικά συστατικά.

Ο έχει ξεκινήσει την ενός δικτύου καταστημάτων, στα οποία οι καταναλωτές θα μπορούν να βρίσκουν το καινούριο του προϊόν, το «μέλι των Κενταύρων» όπως το χαρακτήρισαν αρκετοί γευσιγνώστες και καταξιωμένοι σεφ στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Συγκεκριμένα ο Συνεταιρισμός συνεργάζεται προς το παρών με τα καταστήματα Καρποίς, Άρκευθος ,  mastihashop, Δια Τυρός που βρίσκονται στη πόλη του Βόλου και εντός ολίγων ημερών το δίκτυο θα διευρυνθεί με καταστήματα σε χωριά του Πηλίου και σε λοιπές περιοχές της Θεσσαλίας.

Στη Ζαγορά είναι προς το παρών τοποθετημένο στο που διατηρεί ο (super market) και στο εκθετήριο του Αγροτουριστικού Συνεταιρισμού Γυναικών Ζαγοράς.

 

 

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση