Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία: Ανεπεξέργαστα λύματα και βαρέα μέταλλα εντοπίστηκαν στο Αγκρίστρι
Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία: Ανεπεξέργαστα λύματα και βαρέα μέταλλα εντοπίστηκαν στο Αγκρίστρι

Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία: Ανεπεξέργαστα λύματα και βαρέα μέταλλα εντοπίστηκαν στο Αγκρίστρι

Λύματα από αναβλύζον επεξεργασμένο ρευστό απόβλητο από αγωγό της ΔΕΥΑΜΒ, πριν τη διάθεση στη θέση Αγκρίστρι, διαπιστώθηκε ότι ήταν ανεπεξέργαστα με ακαθαρσίες και επιβαρυμένα με βαρέα , τόνισαν σε συνέντευξη Τύπου σήμερα το πρωί τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας.

Τα μέλη της ΠΠΜ Κώστας Βολιώτης, Στέλιος Λημνιός και Φαίη Τζανατοπούλου, ζήτησαν αυτεπάγγελτη παρέμβαση του εισαγγελέα για το θέμα, κατήγγειλαν τη ΔΕΥΑΜΒ ότι τη μέρα που γνωστοποιήθηκε το θέμα σταμάτησε τη ροή λυμάτων προς τον συγκεκριμένο αγωγό και έκαναν ς τους στον Ξηριά και τόνισαν ότι δεν έχουν πλέον καμία εμπιστοσύνη στις υπηρεσίες που έκαναν τους ελέγχους και στο σημείο (Λιμεναρχείο και Περιφερειακή Ενότητα Μαγνησίας.

Σύμφωνα με τον Στέλιο Λημνιό, από τη χημική ανάλυση των λυμάτων προκύπτει ότι, αντί στον αγωγό που καταλήγει στη θάλασσα, αντί να διοχετεύεται φιλτραρισμένο νερό, βρέθηκαν ανεπεξέργαστα λύματα με επιβαρυμένα , που σημαίνει ότι υπήρχαν και βιομηχανικά απόβλητα, κάτι που ίσως οδήγησε και στο σπάσιμο του αγωγού.

Επίσης αύριο αναμένονται τα αποτελέσματα των λυμάτων που βρέθηκαν στο σημείο που έσκαψε η ΔΕΥΑΜΒ για αποκατάσταση της βλάβης του αγωγού.

Τα μέλη της ΠΠΜ κατήγγειλαν ότι ενώ η ΔΕΥΑΜΒ είναι μια κοινωφελής επιχείρηση της οποίας την ευθύνη έχει η εκάστοτε Δημοτική Αρχή. Διαχρονικά όμως στη ΔΕΥΑΜΒ έχουν συμβεί πολλά, εξαιτίας των οποίων έχει χαθεί η εμπιστοσύνη των πολιτών προς αυτή. Από αλλοιώσεις στοιχείων για τις οποίες έχουν καταδικαστεί στελέχη της, μέχρι θέματα δυσλειτουργίας τα οποία έχουν κοστίσει στο οικοσύστημα του Βόλου και κυρίως στο θαλάσσιο περιβάλλον.

Την Πέμπτη 9 Σεπτεμβρίου 2021, μετά από καταγγελία πολιτών, η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας (ΠΠΜ) διαπίστωσε ότι κάτι συμβαίνει στον αγωγό της ΔΕΥΑΜΒ στο Αγκίστρι. Πράγματι η επίσκεψη εκεί έδωσε μια τραγική εικόνα για την κατάσταση του αγωγού ο οποίος οδηγεί τα επεξεργασμένα λύματα στον Παγασητικό, σε απόσταση περίπου 500 μέτρων από την ακτή. Μια προφανής βλάβη του αγωγού αποκάλυπτε σκούρα και δυσώδη λύματα και όχι επεξεργασμένα, να αναβλύζουν σε ένα σημείο στο οποίο υπήρχε προφανής βλάβη στον αγωγό, χωρίς η ΔΕΥΑΜΒ να έχει ανακοινώσει τίποτα, αν και εκ των υστέρων δέχτηκε ότι το γνώριζε από την Τρίτη 7 Σεπτεμβρίου!

Ειδοποιήθηκε το Λιμεναρχείο το οποίο ήρθε, είδε και απήλθε, ανακοινώνοντας μάλιστα ότι δεν διαπίστωσε τίποτε! Αυτό διαψεύστηκε αμέσως από την ίδια τη ΔΕΥΑΜΒ η οποία παραδέχτηκε το πρόβλημα, αφού όμως πλέον την είχαμε εμείς ξεσκεπάσει. Ειδοποιήθηκαν ακόμα οι Διευθύνσεις Υγιεινής και Περιβάλλοντος οι οποίες όμως πήγαν την άλλη μέρα, αλλά και αυτές τα βρήκαν επίσης όλα μια χαρά.

Χιλιάδες πολίτες της πόλης είδαν στα ΜΜΕ τα κατάμαυρα λύματα να αναβλύζουν από τον σπασμένο αγωγό, αλλά όχι οι υπηρεσίες! Η διαπίστωση του προβλήματος όμως δεν είναι μόνο οπτική. Τα δείγματα που πήρε η ΠΠΜ, με τον ενδεδειγμένο τρόπο, απέδειξαν αυτό που δεν «είδαν» οι υπηρεσίες. Ότι η βλάβη δεν ήταν μόνο στον αγωγό, αλλά και στο σύστημα του βιολογικού καθαρισμού! Και όχι μόνο στο Αγκίστρι αλλά και στη θέση , λίγο μετά του Μιμίκου.

«Αντί λοιπόν οι πολιτικοί προϊστάμενοι να ζητήσουν συγνώμη από τους πολίτες του Βόλου, απειλούν με μηνύσεις θέλοντας να κουκουλώσουν τα προβλήματα. Απευθύναμε 12 ερωτήματα και δεν απάντησε όχι μόνο η ΔΕΥΑΜΒ και οι υπηρεσίες της Περιφέρειας, αλλά ούτε και το Λιμεναρχείο. Αυτός φαίνεται να είναι ο σεβασμός τους προς τους πολίτες του Βόλου και την υγεία τους. Καταστατικός σκοπός της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας είναι η προστασία του περιβάλλοντος. Η ΔΕΥΑΜΒ και οι υπηρεσίες δεν είναι το μαγαζάκι τους. Για όλα λογοδοτούν στους πολίτες και τους φορείς είτε το θέλουν είτε όχι», τόνισαν τα μέλη της Περιβαλλοντικής.

Για το νερό

Η ΔΕΥΑΜΒ προσφέρει στους Βολιώτες ένα από τα ακριβότερα και χειρότερα νερά στην Ελλάδα. Η πλειοψηφία των πολιτών καταφεύγει στο εμφιαλωμένο νερό, πράγμα που σημαίνει επιβάρυνση για την τσέπη τους, αλλά και για το περιβάλλον. Επί 7 χρόνια η υπό τον κ. Μπέο Δημοτική Αρχή δεν έχει κάνει τίποτα για να βελτιώσει το μείγμα νερού που φτάνει στις βρύσες των πολιτών. Μόνο για λουλουδάκια και φωτάκια είναι ικανοί, ξοδεύοντας εκατοντάδες χιλιάδες ευρώ κάθε φορά. Έργα μόνο βιτρίνας, τόνισαν τα μέλη της Περιβαλλοντικής ομάδας.

Όπως είπαν είναι γνωστά τα προβλήματα στο νερό της Αγριάς και όχι μόνο. Λύσεις υπάρχουν, αλλά πρέπει να υπάρχει τοπική αυτοδιοίκηση με ενδιαφέρον για τον πολίτη, πράγμα που απουσιάζει στην πόλη μας.

Παρουσία των δημοσιογράφων ο Κ. Βολιώτης μέτρησε με ειδική συσκευή το νερό της βρύσης και διαπίστωσε ότι η σκληρότητά του είναι 663.

Με βάση τη νομοθεσία, επιτρέπεται η διάθεσή του, αλλά το συγκεκριμένο νερό είναι πολύ βαρύ για το στομάχι, ενώ η σκληρότητα του εμφιαλωμένου νερού κυμαίνεται στο 50.


Αναμονή της απόφασης του για τη ρύπανση

Τα μέλη της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας, αναφέρθηκαν και στο θέμα της ατμοσφαιρικής ρύπανσης του Βόλου. Όπως είπαν την Τετάρτη 15 Σεπτεμβρίου συζητήθηκε στο η προσφυγή της ΠΠΜ και του κατά των Αποφάσεων Φάμελλου και Σκρέκα για την καύση σκουπιδιών από την ΑΓΕΤ.

«Όλη η προϊστορία στην υπόθεση αυτή δεν μας δίνει κανένα βαθμό αισιοδοξίας για το αποτέλεσμα, όχι γιατί δεν έχουμε δίκαιο, αλλά γιατί πολλές φορές επικρατούν οι σκοπιμότητες στο δίκαιο και το σωστό. Θα περιμένουμε παρόλα αυτά το αποτέλεσμα. Θα δώσουμε όμως σύντομα στη το υπόμνημα που καταθέσαμε το οποίο αποτελεί μνημείο καταγραφής γεγονότων για μη εφαρμογή της Σύμβασης του Άαρχους και του δικαιώματός μας για δίκαιη δίκη. Για όλα αυτά ευχαριστούμε ιδιαίτερα το νομικό μας παραστάτη κ. Δήμο Νικόπουλο και για την απεριόριστη βοήθειά του», ανέφερε ο Κώστας Βολιώτης.

Σύμφωνα με την ΠΠΜ υπάρχουν διάσπαρτες πηγές ρύπανσης της ατμόσφαιρας του Βόλου από βιομηχανίες και άλλες πηγές. Τα τελευταία χρόνια όμως αυτό που απασχολεί τους πολίτες είναι το θέμα της ΑΓΕΤ. Ήδη από το 2017, με απόφαση του τότε αν. υπουργού Περιβάλλοντος κ. Φάμελλου άρχισαν να έρχονται καραβιές με βρώμικα Ιταλικά σκουπίδια για τα οποία έχουμε διάφορους φόβους. Η κατάσταση επιδεινώθηκε με νεότερη Απόφαση του νυν Υπουργού Περιβάλλοντος κ. Σκρέκα.

Όπως ανέφεραν, οι επικίνδυνες ουσίες που εκλύονται στο περιβάλλον υπονομεύουν την υγεία των πολιτών, πράγμα διαπιστωμένο και από επιδημιολογικές μελέτες. Απέναντι σε αυτή την κατάσταση ο πρώτος πολίτης της πόλης λέει ότι «η ΑΓΕΤ μπορεί να καίει ότι γουστάρει», ενώ επιδιώκει να κατασκευάσει εργοστάσιο για να την τροφοδοτεί με επιπλέον σκουπίδια!

Από την άλλη μεριά, τονίζει η ΠΠΜ, η Περιφέρεια Θεσσαλίας δια του κ. Αγοραστού και της κ. Κολυνδρίνη ακολουθούν πολιτική στρουθοκαμήλου! «Από τον περασμένο Δεκέμβριο αποκαλύψαμε το μέγεθος της κοροϊδίας τους όσον αφορά την εγκατάσταση και άλλων σταθμών μέτρησης της ατμοσφαιρικής ρύπανσης, εκτός του ανεπαρκούς σταθμού που λειτουργεί ήδη, αλλά και τις παλινωδίες τους σε σχετικές παραγγελθείσες μελέτες από την Περιφέρεια. Από τον περασμένο Μάρτιο και Απρίλιο που κατά την κ. Κολυνδρίνη θα είχε σύντομα η πόλη τα αποτελέσματα των μετρήσεων των μελετών που έχουν ανατεθεί σε συγκεκριμέ φορείς, έχουμε φτάσει στο Σεπτέμβριο και δεν έχει ανακοινωθεί τίποτα», επισημαίνει.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση