Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Περιθώρια νέας πτώσης στις τιμές κατοικιών
Περιθώρια νέας πτώσης στις τιμές κατοικιών

Περιθώρια νέας πτώσης στις τιμές κατοικιών

Σημαντικό περιθώριο περαιτέρω μείωσης των τιμών διαθέτει η κατοικίας στην Ελλάδα, παρά το γεγονός ότι αυτές έχουν υποχωρήσει ήδη σημαντικά. Σύμφωνα με σχετικά στοιχεία της Παγκόσμιας Τράπεζας, του ΔΝΤ και της εταιρείας παροχής χρηματοπιστωτικών υπηρεσιών SNL Financial, στην ελληνική κατοικίας, η μείωση των τιμών, σε σχέση με τη συρρίκνωση που έχει υποστεί το , είναι η μικρότερη, συγκριτικά με χώρες που αντιμετώπισαν παρόμοια οικονομικά προβλήματα με εκείνα της Ελλάδας, όπως η Ιρλανδία, η και η Κύπρος.

Ειδικότερα, κατά το διάστημα από το 2007 έως το τέλος του 2014, το στην Ελλάδα μειώθηκε κατά 26%, τη στιγμή που οι των κατοικιών υποχώρησαν κατά 30% και των εμπορικών/επαγγελματικών ακινήτων κατά 36%. Ταυτόχρονα όμως, στην Ιρλανδία, κατά το ίδιο διάστημα, οι των κατοικιών υποχώρησαν κατά 46%, ενώ το ΑΕΠ μόλις κατά 16%. Αντίστοιχα, στην η πτώση του ΑΕΠ δεν ξεπέρασε το 6% κατά την περίοδο 2007-2014, τη στιγμή που οι τιμές των κατοικιών υποχώρησαν κατά 42%. Τέλος, στην Κύπρο, το ΑΕΠ υποχώρησε συνολικά κατά 5%, κάτι μάλιστα που συνέβη κατά το διάστημα από τα μέσα του 2012 έως το τέλος του 2014, καθώς νωρίτερα και συγκεκριμένα κατά την περίοδο από το 2007 έως το 2011, το ΑΕΠ αυξανόταν. Το ίδιο διάστημα, οι τιμές των κατοικιών μειώθηκαν κατά 27%.

Η σύγκριση αυτή δικαιώνει όσα στελέχη του κλάδου επισημαίνουν ότι ο κύκλος υποχώρησης των τιμών δεν έχει ακόμα ολοκληρωθεί στην ελληνική αγορά κατοικίας και ότι οι τιμές παραμένουν υψηλά, ιδίως σε σύγκριση με την αγοραστική δύναμη των νοικοκυριών. Αξίζει να σημειωθεί ότι στην πρόσφατη ενδιάμεση έκθεσή της για τη νομισματική , η Τράπεζα της Ελλάδος (ΤτΕ) ανέφερε ότι η συνολική πτώση των τιμών πώλησης κατοικιών από το 2008 έως το τρίτο τρίμηνο του 2015 αγγίζει πλέον το 41% (και πάνω από 43% σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη), χωρίς μάλιστα να αναμένεται ανάσχεση της πτωτικής αυτής πορείας. Αντιθέτως, σύμφωνα με την ΤτΕ, η πορεία μείωσης των τιμών θα συνεχιστεί και το επόμενο διάστημα, καθώς οποιαδήποτε σταθεροποίηση της αγοράς, συνδέεται κυρίως με την ενίσχυση του διαθέσιμου εισοδήματος των νοικοκυριών, την αύξηση της απασχόλησης, αλλά και τη βελτίωση των συνθηκών ς από το τραπεζικό σύστημα.

Οπως προκύπτει από τα στοιχεία της ΤτΕ, κατά τη διάρκεια του 2015, συνεχίστηκαν οι πιέσεις στις τιμές, αν και με μικρότερη ένταση σε σχέση με το 2014. Συγκεκριμένα, οι τιμές μειώθηκαν με μέσο ετήσιο ρυθμό της τάξεως του 5% κατά το εννεάμηνο, έναντι μείωσης κατά 7,5% στο σύνολο του 2014. Ωστόσο, θα πρέπει να σημειωθεί ότι η εικόνα έχει επιδεινωθεί τους τελευταίους μήνες, καθώς η πτώση κατά το τρίτο τρίμηνο άγγιξε το 6,1% σε ετήσια βάση, έναντι 5% κατά το δεύτερο τρίμηνο και 3,9% κατά το πρώτο τρίμηνο του έτους.

06s18akinita-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση