Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Περισσότεροι δικαιούχοι των 800 ευρώ, μείωση 40% στα φοιτητικά ενοίκια
Περισσότεροι δικαιούχοι των 800 ευρώ, μείωση 40% στα φοιτητικά ενοίκια

Περισσότεροι δικαιούχοι των 800 ευρώ, μείωση 40% στα φοιτητικά ενοίκια

Καταβάλλεται τη Μ. Τετάρτη αποζημίωση 800 ευρώ σε 750.000 εργαζομένους

Επεκτείνεται η χορήγηση των 800 ευρώ σε  αυτοαπασχολούμενους, επαγγελματίες και ιδιοκτήτες επιχειρήσεων που απασχολούν έως 20 εργαζόμενους  από 5 που ίσχυε έως τώρα, ενώ την ερχόμενη εβδομάδα πρόκειται να κατατεθεί και να ψηφιστεί η ρύθμιση για τη μείωση κατά 40  των ενοικίων των φοιτητών που σπουδάζουν σε άλλη πόλη από την μόνιμη κατοικία τους.

Πρόκειται για δύο πρόσθετα μέτρα στήριξης που ανακοίνωσε το υπουργείο Οικονομικών το οποίο προαναγγέλλει ευνοϊκές φορολογικές και για τους ιδιοκτήτες που πλήττονται από τη μείωση  κατά των ενοικίων.

Στην ανακοίνωσή του υπουργείο Οικονομικών αναφέρει ότι:

«Σε δύο σημαντικές παρεμβάσεις με κοινωνικό πρόσημο προχωρά το υπουργείο Οικονομικών.

Η πρώτη, αφορά τη ρύθμιση που θα κατατεθεί και θα ψηφιστεί την επόμενη εβδομάδα, με την οποία θεσπίζεται μείωση 40% για τα ενοίκια φοιτητών που σπουδάζουν σε πόλεις και περιοχές μακριά από τον τόπο της μόνιμης κατοικίας τους.

Απαραίτητη προϋπόθεση είναι οι φοιτητές να θεωρούνται εξαρτώμενα τέκνα εργαζομένων που απασχολούνται σε των οποίων η λειτουργία έχει ανασταλεί λόγω των μέτρων για τον περιορισμό της πανδημίας ή που εργάζονται σε οι οποίες έχουν πληγεί και έχει ανασταλεί η σύμβαση εργασίας τους.

Το μέτρο κρίθηκε επιβεβλημένο, προκειμένου να στηριχθούν οι οικογένειες με εξαρτώμενα τέκνα που σπουδάζουν μακριά από τον τόπο κατοικίας τους.

Παράλληλα, η κυβέρνηση εξετάζει τη θέσπιση ευνοϊκών φορολογικών ρυθμίσεων για τους ιδιοκτήτες ακινήτων, στους οποίους καταβάλλεται μόνο το 60% του μισθώματος, με βάση τα μέτρα που υλοποιεί.

Η δεύτερη παρέμβαση αφορά ρύθμιση, με την οποία επεκτείνεται το μέτρο της χορήγησης οικονομικής ενίσχυσης των 800 ευρώ σε ιδιοκτήτες ατομικών επιχειρήσεων, συμπεριλαμομένων των αυτοαπασχολούμενων και των ελεύθερων επαγγελματιών, καθώς και σε επιχειρήσεις με τη μορφή ΟΕ, , ΕΠΕ και IKE, οι οποίες δεν απασχολούν ή απασχολούν μέχρι και είκοσι (20) εργαζομένους, έναντι πέντε (5) που προβλέπεται σήμερα.

Καταβάλλεται τη Μ. Τετάρτη αποζημίωση 800 ευρώ σε 750.000 εργαζομένους

Αύριο, Μεγάλη Τετάρτη θα δουν στους τραπεζικούς τους λογαριασμούς την ειδική αποζημίωση των 800 ευρώ περισσότεροι από 750.000 εργαζόμενοι των οποίων οι συμβάσεις έχουν τεθεί σε αναστολή. Ο πρώτος κύκλος υπεύθυνων δηλώσεων ολοκληρώθηκε την Παρασκευή 10 Απριλίου και βάσει του χρονοδιαγράμματος που έχει θέσει το υπουργείο Εργασίας, οι δικαιούχοι θα πρέπει να πληρωθούν από τη Μ. Τετάρτη 15/4 έως τη 17 Απριλίου. Την Παρασκευή ολοκληρώθηκε και η προθεσμία που είχαν οι εργοδότες – επιχειρηματίες που έκλεισαν προσωρινά τις επιχειρήσεις τους με κρατική εντολή για τις αναστολής στο πληροφοριακό σύστημα «Εργάνη». Στον αντίποδα, οι εργοδότες που πλήττονται και υπολειτουργούν βάσει ΚΑΔ μπορούν να θέτουν εργαζομένους σε αναστολή μέχρι και τη Δευτέρα 20 Απριλίου. Οσο για τους απασχολουμένους που δεν πρόλα το πρώτο 10ήμερο του Απριλίου, έχουν άλλες δύο ευκαιρίες μέσα στον Απρίλιο για να υποβάλουν υπεύθυνη δήλωση και να λάβουν τα 800 ευρώ. Οι για τους επιστήμονες που έχουν υποβάλει αιτήσεις για κατάρτιση, βάσει του προγραμματισμού, θα γίνουν τη Μ. Πέμπτη. Θα καταβληθούν τα 400 ευρώ από τα συνολικά 600 ευρώ, ενώ το ποσό θα εξοφληθεί στο τέλος Απριλίου.

Τη Μ. Τετάρτη θα πρέπει να καταβληθεί κανονικά το δώρο Πάσχα από τις επιχειρήσεις εκείνες που ούτε έχουν πληγεί βάσει ΚΑΔ, ούτε έχουν αναστείλει τη λειτουργία τους με κρατική εντολή. Μια μέρα μετά, τη Μ. Πέμπτη, θα πραγματοποιηθεί, σύμφωνα με το υπουργείο Εργασίας, η πληρωμή αναδρομικών ποσών του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, συνολικού ύψους 2.888.544,47 ευρώ, σε 3.964 νέους μερισματούχους, που η αίτησή τους υποβλήθηκε έως και τις 31 Ιανουαρίου 2020.

Μέσα στην Μ. Εβδομάδα οι επαγγελματίες και ιδιοκτήτες μικρών επιχειρήσεων –έως πέντε εργαζομένους– που έχουν πληγεί σημαντικά από την κρίση του κορωνοϊού και είναι δικαιούχοι της έκτακτης αποζημίωσης των 800 ευρώ, θα πρέπει να καταχωρίσουν το αίτημά τους στην ειδική πλατφόρμα της ΑΑΔΕ myBusinessSupport.

Μετά το Πάσχα, σύμφωνα με τον υπουργό Εργασίας Γιάννη Βρούτση, θα ενταχθούν νέες κατηγορίες επιχειρήσεων και ΚΑΔ στα μέτρα, που αφορούν περίπου 100.000 εργαζομένους. Οι ειδικότητες αυτές είναι καλλιτέχνες, ξεναγοί, τουριστικοί συνοδοί, οικοδόμοι, ωρομίσθιοι, ιεροψάλτες, φορτοεκφορτωτές, εργαζόμενοι Helexpo, μουσικοί, ηθοποιοί, ταξιθέτες, απασχολούμενοι σε λιγνιτικές μονάδες, καθώς και εργαζόμενοι σε επίσχεση.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση