Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΡΓΑΣΙΑΚΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Περικοπή των συντάξεων κατά 3,4 δισ. προβλέπει η εγκύκλιος για το 2019
Περικοπή των συντάξεων κατά 3,4 δισ. προβλέπει η εγκύκλιος για το 2019

Περικοπή των συντάξεων κατά 3,4 δισ. προβλέπει η εγκύκλιος για το 2019

Κατρούγκαλος: Η περικοπή συντάξεων δεν είναι αναγκαία

Περικοπή ύψους 3,4 δισ. στο κονδύλι για τις προβλέπει η εγκύκλιος «Κατάρτισης Προϋπολογισμού Γενικής Κυβέρνησης οικονομικού έτους 2019» του υπουργείου Οικονομικών προς τα ασφαλιστικά Ταμεία και όλους τους φορείς του δημοσίου, προκειμένου να συντάξουν τους δικούς τους προϋπολογισμούς και να υποβάλουν τα αιτήματα επιχορήγησής τους για το 2019.

Συνγκερκιμένα, όπως αναφέρεται στην 95σελιδη εγκύκλιο του υπουργείου, το κονδύλι των συντάξεων κόβεται στα 25,480 δισ. ευρώ για το 2019, έναντι 28,859 δισ. ευρώ που ανέρχεται για το 2018.

Μέσα σε ένα χρόνο το κονδύλι των συντάξεων μειώνεται κατά 11,7% από την 1 Ιανουαρίου 2019 και μετά, αποτυπώνοντας όσα ψηφίστηκαν στις 20 Ιουνίου 2018, με το νέο Μεσοπρόθεσμο Πρόγραμμα 2019-2022.

Αξίζει να σημειωθεί ότι στο μεσοπρόθεσμο προβλεπόταν μικρότερη περικοπή στο κονδύλι των συντάξεων, στα 25,637 δισ. ευρώ για το 2019.

Η τοποθετεί το ανώτατο όριο των δαπανών του τακτικού προϋπολογισμού για το 2019 στα 49,743 δισ. ευρώ, ενώ προσθέτοντας τις δαπάνες του Προγράμματος Δημοσίων Επενδύσεων ύψους 7,3 δισ. ευρώ, προσδιορίζει στα 57,043 δισ. ευρώ ως το ανώτατο όριο των δαπανών για το επόμενο έτος.

Τέλος, οι δαπάνες για χορήγηση συντάξεων υπολογίζονται βάσει της εγκυκλίου στα 25,4 δισ. ευρώ, οι δαπάνες των ΟΤΑ στα 6,8 δισ. ευρώ, οι δαπάνες του ΕΟΠΥΥ στα 4,8 δισ. ευρώ και δαπάνες των νοσοκομείων στα 3,1 δισ. ευρώ.

 

Κατρούγκαλος: Η περικοπή συντάξεων δεν είναι αναγκαία

«Η περικοπή των συντάξεων δεν είναι αναγκαία και είναι αντίθετη σε ό,τι προβλεπόταν στο νόμο Κατρούγκαλου», είπε ο αναπληρωτής υπουργός Εξωτερικών Γ. Κατρούγκαλος, αναφερόμενος στην εγκύκλιο Χουλιαράκη που προβλέπει περικοπή των συντάξεων από το 2019.

Μιλώντας στον ραδιοφωνικό σταθμό «Θέμα 104,6» χαρακτήρισε την εγκύκλιο ως «μια υποχρέωση των διοικητικών υπηρεσιών του Λογιστηρίου του Κράτους να ανταποκριθούν σε αυτό που ισχύει σήμερα και όχι σε αυτό στο οποίο που έχουμε δεσμευτεί».

«Δεν πρόκειται να γίνει καμία πράξη που να επιβαρύνει τους συνταξιούχους. Προπαρασκευαστικές πράξεις είναι υποχρεωμένοι οι δημόσιοι υπάλληλοι να κάνουν, αλλιώς θα παρέβαιναν το καθήκον τους, όσο υπάρχει ο νόμος. Αυτός είναι ένας αυτοματισμός της διοίκησης που δεν πρέπει να συγχέεται με την πολιτική που έχουμε εμείς», είπε ο κ. Κατρούγκαλος.

Συμπλήρωσε παράλληλα ότι «θα καταβληθεί κάθε προσπάθεια ώστε να μην ισχύσει από 1η Ιανουαρίου του 2019», ξεκαθαρίζοντας όμως ταυτόχρονα ότι «δεν πρόκειται να έρθουμε σε σύγκρουση με οποιονδήποτε».

Εξάλλου, ο κ. Κατρούγκαλος σημείωσε ότι «ένας νόμος, αλλάζει με έναν άλλο νόμο» και εμφανίστηκε αισιόδοξος για τη στάση των Ευρωπαίων.

«Είμαι βέβαιος ότι δεν πρόκειται οι Ευρωπαίοι να έχουν αντίρρηση σε κάτι που είναι τόσο εύλογο. Θέλουμε να αναστρέψουμε έναν εκβιασμό που έγινε από το ΔΝΤ», ανέφερε και πρόσθεσε ότι «αυτό που πρέπει να κάνουμε είναι να προσαρμόσουμε τον προϋπολογισμό μας σύμφωνα με τις δεσμεύσεις που έχουμε αναλάβει».

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Η Σύλληψη της Αγίας Άννης #ΙερόςΝαόςΑγίαςΆννηςΒόλου - https://t.co/NTVaI61G11 -

  • Οδηγίες για τη γρίπη των πτηνών #γρίπητωνπτηνών - https://t.co/eFkSiM4833 -

  • Συνελήφθησαν δύο άτομα στο Βόλο δυνάμει ενταλμάτων σύλληψης #σύστασησυμμορίας - https://t.co/eKz1GAtQUf -

"Αλιεύοντας" την είδηση