Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΕΛΛΑΔΑ / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / ΠΟΛΙΤΙΚΗ / Περικοπές σε συντάξεις άνω των 1.170 ευρώ
Περικοπές σε συντάξεις άνω των 1.170 ευρώ

Περικοπές σε συντάξεις άνω των 1.170 ευρώ

Μειώσεις σε συντάξεις άνω των 1.170 ευρώ, σε και μερίσματα, αυξήσεις εισφορών τόσο για τους ήδη συνταξιούχους όσο και για τους ασφαλισμένους, μειώσεις νέων συντάξεων έως 15% – 30%, αλλά και μόνιμους μηχανισμούς μείωσης των παροχών, περιλαμβάνει το σχέδιο νόμου του υπουργείου Εργασίας που κατατέθηκε ήδη στη νομοπαρασκευαστική επιτροπή της Βουλής και αλλάζει άρδην το ασφαλιστικό τοπίο της χώρας.

Χωρίς την του κουαρτέτου των δανειστών, το σχέδιο νόμου κρύβει «παγίδες» ακόμη και στις διατάξεις που από την κυβέρνηση εμφανίζονται ως «εκπτώσεις», με χαρακτηριστική την περίπτωση των μειωμένων ασφαλιστικών εισφορών στους νέους ελεύθερους επαγγελματίες – επιστήμονες για 5 χρόνια (δέσμευση του ίδιου του πρωθυπουργού προς τους εκπροσώπους των επιστημονικών φορέων), που τις θεωρεί «οφειλές» τις οποίες ο ασφαλισμένος πρέπει να εξοφλήσει προκειμένου να συνταξιοδοτηθεί. Το σχέδιο νόμου των 220 σελίδων και 136 άρθρων, το οποίο δόθηκε χθες στη δημοσιότητα, παράλληλα με την στην επιτροπή της Bουλής, έχει ήδη προκαλέσει έντονες σε εγχώριο επίπεδο, με τις και να προγραμματίζουν 48ωρη απεργία.

Και αυτό γιατί ενώ προστατεύονται μέσω της προσωπικής διαφοράς οι κύριες συντάξεις, το μαχαίρι στις επικουρικές αναμένεται να μπει βαθιά, παρά την παράλληλη αύξηση εισφορών για 6 χρόνια. Στο τελικό σχέδιο νόμου και υπό την αίρεση ότι το επίμαχο άρθρο 99 θα εγκριθεί από τους θεσμούς, προβλέπεται ότι οι ήδη καταβαλλόμενες επικουρικές συντάξεις μειώνονται, εφόσον το άθροισμα κύριας και επικουρικής σύνταξης του δικαιούχου υπερβαίνει το ποσό των 1.300 ευρώ.

Για την εφαρμογή του ορίου αυτού, λαμβάνεται υπόψη το καταβαλλόμενο ποσό συμπεριλαμβανομένης της εισφοράς υγειονομικής περίθαλψης που επιβάλλεται σε κύριες και επικουρικές συντάξεις, καθώς και της εισφοράς αλληλεγγύης συνταξιούχων στις επικουρικές αλλά και της ειδικής εισφοράς υπέρ ΑΚΑΓΕ. Στην πράξη, όπως εξηγούν στην «Κ» ειδικοί της κοινωνικής ασφάλισης, το «καθαρό» ποσό που θα μένει στην τσέπη των συνταξιούχων ενδέχεται να μην υπερβαίνει τα 1.170 ευρώ. Παράλληλα, όπως και στον μνημονιακό ασφαλιστικό νόμο του 2010, δημιουργούνται μόνιμοι μηχανισμοί παρακολούθησης και περικοπής κύριων και επικουρικών συντάξεων, εφόσον οι δαπάνες για συντάξεις ξεπεράσουν το 16% του ΑΕΠ έως το 2060. Το συνολικό εισόδημα των συνταξιούχων απομειώνεται και μέσω παρεμβάσεων στα και στα μερίσματα του Μετοχικού Ταμείου Πολιτικών Υπαλλήλων, ενώ μεγαλύτερες θα είναι οι του το και μέχρι να καταργηθεί το 2019. Το σχέδιο νόμου ανοίγει μάλιστα διάπλατα ένα νέο παράθυρο για περαιτέρω σημαντικές και περικοπές σε παροχές (σε είδος και σε χρήμα) μέσω της πρόβλεψης για νέους κανονισμούς παροχών, ενιαίους για όλα τα Ταμεία που θα ενταχθούν στους δύο μεγάλους ασφαλιστικούς φορείς κύριας (ΕΦΚΑ) και επικουρικής (ΕΤΕΑΕΠ) ασφάλισης.

Περικοπές έρχονται και μέσω του ανώτατου ορίου συντάξεων, το οποίο μειώνεται στις 3.072 ευρώ μεικτά για όσους λαμβάνουν περισσότερες από μία σύνταξη, από 3.680 ευρώ που είναι σήμερα, και στις 2.304 ευρώ για μία σύνταξη, από 2.773 ευρώ που είναι σήμερα.

Ο επανυπολογισμός των συντάξεων θα γίνει έως το τέλος του 2018 ενώ από το 2019 θα ισχύσει η «προσωπική διαφορά».

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • #σεισμός 3,2 βαθμών Ρίχτερ στο Βόλο #σεισμός - https://t.co/2AufMC5J8X -

  • Πρόβλημα καθημερινής ακτοπλοϊκής σύνδεσης Β. Σποράδων με το λιμάνι του Βόλου - https://t.co/MNJqttKVM8… -

  • Οι πλέον πολυσύχναστες παραλίες της Μαγνησίας #παραλίεςτηςΜαγνησίας - https://t.co/Gu5TL3jXUb -

"Αλιεύοντας" την είδηση