Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Περικοπές έως 30% στις νέες συντάξεις
Περικοπές έως 30% στις νέες συντάξεις

Περικοπές έως 30% στις νέες συντάξεις

Με ημερομηνί λήξης τον Ιούλιο του 2018 προβλέπεται η υλοποίηση της κυβερνητικής δέσμευσης για προστασία των ήδη καταβαλλόμενων συντάξεων. Αντίθετα, άμεσες θα είναι οι περικοπές για όσους συνταξιοδοτηθούν από το και μετά, με τους ειδικούς να εκτιμούν ότι η «θυσία» των νέων οδηγεί σε συντάξεις μειωμένες έως και κατά 30%, με μεγάλους χαμένους τους υψηλόμισθους, που έχουν καταβάλει περισσότερες εισφορές στο σύστημα. Μεσοσταθμικά, για μεσαία πάνω από 750 ευρώ, η μείωση των συντάξεων εκτιμάται ότι θα φθάσει το 15%.

Το σχέδιο της κυβέρνησης για το , που απεστάλη χθες επισήμως στους εκπροσώπους των θεσμών και παρουσιάστηκε από τον υπουργό Εργασίας . Κατρούγκαλο στον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και στους αρχηγούς των κομμάτων της αολίτευσης, περιλαμβάνει σαρωτικές αλλαγές στη δομή του συστήματος κοινωνικής ασφάλισης, προβλέπει αύξηση των εισφορών κατά 1 μονάδα για τους εργοδότες και 0,5 για τους εργαζομένους, καταργεί τα ταμεία κύριας ασφάλισης και συστήνει ένα υπερταμείο-μαμούθ, τον Ενιαίο Φορέα Κοινωνικής Ασφάλισης, με τρεις αυτοτελείς κλάδους (κύριας ασφάλισης, εφάπαξ και λοιπών παροχών). Σαρωτικές είναι οι αλλαγές στις εισφορές των ελεύθερων επαγγελματιών και των αγροτών. Μειώσεις προβλέπονται για τα εφάπαξ κατά περίπου 10%, ενώ και για τις νέες επικουρικές συντάξεις το ποσοστό αναπλήρωσης πέφτει, για 40 έτη ασφάλισης στο 18%, όταν σήμερα κάποιος μπορούσε να λάβει επικουρική ακόμη και 40% – 50% της κύριας σύνταξής του, για 35 έτη ασφάλισης.

Παρότι  ο όλο το προηγούμενο διάστημα δεσμευόταν για προστασία των συντάξεων, στο σχέδιο νόμου περιλαμβάνεται μια σειρά νέων μειώσεων αλλά και… μεταχρονολογημένες περικοπές για τους ήδη συνταξιούχους. Και αυτό, γιατί η κυβέρνηση με το τρικ της «προσωπικής διαφοράς» επιχειρεί έναν πολιτικό ελιγμό, μεταφέροντας το πρόβλημα των περικοπών στην επόμενη κυβέρνηση. Με το σχέδιο νόμου προκύπτει σοβαρό ζήτημα για τις αναπηρικές, καθώς, όσον αφορά την εθνική σύνταξη, αυτή θα δίνεται ολόκληρη μόνο στην περίπτωση αναπηρίας άνω του 80%. ια μικρότερα ποσοστά θα δίνεται το 70% ή και το 50%.

Σύμφωνα με ασφαλείς πληροφορίες της «Κ», οι εκπρόσωποι των θεσμών που έλαβαν την τελική πρόταση χθες το απόγευμα εξακολουθούν να εκφράζουν επιφυλάξεις στο θέμα της αύξησης των ασφαλιστικών εισφορών, ενώ εκτιμούν ότι θα πραγματοποιηθεί σκληρή διαπραγμάτευση προκειμένου να οριστικοποιηθούν τα τελικά ποσοστά αναπλήρωσης, με στόχο τη μείωση της συνταξιοδοτικής δαπάνης έως το 2060. Εντονότερες εκφράζει το ΔΝΤ καθώς εκτιμά πως το είναι η κορωνίδα των επιδιωκόμενων διαρθρωτικών αλλαγών και επηρεάζει άμεσα τη βιωσιμότητα του χρέους. Δεν είναι λίγοι μάλιστα αυτοί που εκτιμούν πως εάν το Ταμείο επιθυμεί να αποχωρήσει από το ελληνικό πρόγραμμα, δεν αποκλείεται να βρει έστω και την κατά μισή μονάδα αύξηση των ασφαλιστικών εισφορών πρώτης τάξεως αφορμή για να πετύχει τον στόχο του. Βάσει των υπολογισμών, οι επικεφαλής των θεσμών θα βρεθούν στην Αθήνα στις 18/1, με την κυβέρνηση να επιδιώκει την κατάθεση του ν/σ στη Βουλή κοντά στις 20 του μήνα, προκειμένου να έχει ψηφιστεί το πρώτο 10ήμερο του Φεβρουαρίου.

05s3asfalistiko-thumb-large

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση