Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΚΑΡΔΙΤΣΑ /  Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός: «Ο Αχελώος πηγή ζωής για τη Θεσσαλία»
 Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός: «Ο Αχελώος πηγή ζωής για τη Θεσσαλία»

 Περιφερειάρχης Κ. Αγοραστός: «Ο Αχελώος πηγή ζωής για τη Θεσσαλία»

Στη σύσκεψη παρουσία της Προέδρου της Δημοκρατίας Κ.

Την ανάγκη ολοκλήρωσης των ημιτελών έργων του Αχελώου, ως του κορυφαίου green deal έργου που αποτελεί πηγή ζωής για την Θεσσαλία, ανέδειξε ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ενώπιον της Α.Ε. Προέδρου της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνας , στη διάρκεια σύσκεψης με τη συμμετοχή βουλευτών, δημάρχων και εκπροσώπων φορέων που διοργάνωσε η Περιφέρεια με αφορμή την της Προέδρου στην Καρδίτσα.

«Καλωσήλθατε στη Θεσσαλία των μύθων, στη Θεσσαλία της ιστορίας και του πολιτισμού, του διαφωτισμού, των αγώνων, της αντίστασης, της δημιουργικής ανατροπής, της καινοτομίας και των διακρίσεων. Στη Θεσσαλία που παράγει και δημιουργεί, αφού την τελευταία δεκαετία έχουν εκτελεστεί περισσότερα από 5.000 έργα άνω των 4,5 δις ευρώ. Στη Θεσσαλία που τον τελευταίο χρόνο δοκιμάστηκε όχι μόνο από την υγειονομική κρίση αλλά και από τη θεομηνία του αιώνα, τον μεσογειακό κυκλώνα Ιανό και από σεισμό. Και απέδειξε ότι σε δύσκολες καταστάσεις, ξέρει να συνεργάζεται με όλες τις υγιείς δυνάμεις και με σχέδιο, ταχύτητα, αυτοματισμό και απλοποίηση ενεργειών να φτάνει σε δημιουργικά αποτελέσματα και μέσα από πρωτόγνωρες κρίσεις να δημιουργεί ευκαιρίες».

Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας ευχαρίστησε την Κυβέρνηση για το πρωτόγνωρο σε ταχύτητα και διαδικασίες σχέδιο αντιμετώπισης των πληγών του Ιανού που αναδείχτηκε σε υπόδειγμα διαχείρισης κρίσεων από φυσικές και παρουσίασε το Task Force σχέδιο της Περιφέρειας για την αντιμετώπιση της πανδημίας τόσο σε επίπεδο προστασίας της ζωής όσο και σε επίπεδο απώλειας εισοδημάτων.

«Αυτό μας δείχνει τον δρόμο της ταχύτητας, του ρυθμού, της απλοποίησης, του αυτοματισμού, του σχεδίου και της συνεργασίας που χρειάζεται να συμπεριλαμβάνει η αναθεωρητική μετα – covid εποχή, με ορθολογισμό και μακροπρόθεσμα έργα» υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης. «Και φέρνει στο προσκήνιο το μεγαλύτερο green deal ουσίας, πολλαπλής ωφέλειας – περιβαλλοντικό, τουριστικό, αρδευτικό, υδρευτικό και υδροηλεκτρικό που εδώ και χρόνια τελεί υπό ομηρία: τον Αχελώο.

Σε παρούσες αξίες έχουν δαπανηθεί πάνω από 1,2 δισ. ευρώ από χρήματα των Ελλήνων φορολογουμένων και σήμερα τα έργα παραμένουν ημιτελή.

Υπάρχει έτοιμος Υδροηλεκτρικός Σταθμός, ικανός να παράγει ενέργεια για την κάλυψη των αναγκών ηλεκτροδότησης ενός νησιού στο μέγεθος της Κέρκυρας για έναν ολόκληρο χρόνο.

Το κέρδος για τη ΔΕΗ υπολογίζεται σε 35 εκατομμύρια το χρόνο.

Επομένως τα τελευταία 10 χρόνια η ΔΕΗ έχασε έσοδα ύψους 350 εκατομμύριων ευρώ.

Ο περιφερειάρχης συνέδεσε τη λειτουργία των έργων του Αχελώου με τις καταστροφικές πλημμύρες του Ιανού, υπογραμμίζοντας ότι οι επιπτώσεις της θεομηνίας θα είχαν αποφευχθεί σε μεγάλο βαθμό, γιατί τα έργα ταμίευσης νερού σε Μουζάκι, Συκιά, Μεσοχώρα και Πύλης, Νεοχωρίτη, Τιτάνου, Σκοπιάς και Αγιονερίου θα συγκρατούσαν τον μεγαλύτερο όγκο του νερού και τα φερτά υλικά.

Σήμερα η Κυβέρνηση διαθέτει περισσότερα από 500 εκατομμύρια ευρώ για την αποκατάσταση των υποδομών και για την ενίσχυση των πληγέντων ανθρώπων που απώλεσαν εισοδήματα, αγαθά, ιδιοκτησίες. Ενώ, με αυτά τα χρήματα το μπορούσε να ολοκληρωθεί σώζοντας ανθρώπινες ζωές, και περιουσίες.

Ο Αχελώος και τα συνοδά έργα είναι ασπίδα προστασίας από τα ακραία καιρικά φαινόμενα και την κλιματική αλλαγή. Είναι έργο- πηγή ζωής για τη Θεσσαλία που δεν βλάπτει κανένα και ωφελεί όλους. Το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο έχει αποφανθεί: «Η ύδρευση και η άρδευση συνιστούν λόγους σημαντικού δημόσιου συμφέροντος, που μπορούν να δικαιολογήσουν σχέδιο εκτροπής ύδατος. Και «επιτρέπει εντός του δικτύου Natura 2000, «τη μετατροπή φυσικού ποτάμιου οικοσυστήματος σε ανθρωπογενές, ποτάμιο και λιμναίο οικοσύστημα…».

Στη σύσκεψη συμμετείχαν ο μητροπολίτης Θεσσαλιώτιδος και Φαναριοφερσάλων  Τιμόθεος, ο υπουργός Δικαιοσύνης Κώστας Τσιάρας, η υφυπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Δόμνα Μιχαηλίδου, ο γενικός γραμματέας Οικονομικής Πολιτικής Χρήστος Τριαντόπουλος, οι βουλευτές Καρδίτσας Γιώργος Κωτσός και Ασημίνα Σκόνδρα, ο αντιπεριφερειάρχης Κώστας Νούσιος, ο αντιπεριφερειάρχης Κοινωνικής Πρόνοιας-Εξυπηρέτησης του Πολίτη Νίκος Καραγιάννης, οι δήμαρχοι Καρδίτσας Βασίλης Τσιάκος, Αργιθέας Ανδρέας Στεργίου, Λίμνης Πλαστήρα Παναγιώτης Νάνος, Μουζακίου Φάνης Στάθης, Παλαμά Γιώργος Σακελλαρίου και Σοφάδων Θάνος Σκάρλος, o πρόεδρος του ΤΕΕ Δυτικής και Κεντρικής Θεσσαλίας Νίκος Παπαγεωργίου, ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου ν. Καρδίτσας Κωνσταντίνος Ζυγογιάννης, ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου Καρδίτσας Περικλής Κορκώτσιος, ο πρόεδρος του ΤΟΕΒ Τιτανίου Αθανάσιος Μαρκινός και ο πρόεδρος Πολιτιστικών Φορέων ν. Καρδίτσας Εμμανουήλ Στεργιόπουλος.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Αποζημιώσεις στο 100% της ζημίας το Νοέμβριο του 2021 - https://t.co/hpShvtY3q1 -

  • Ξεκίνησαν οι εγγραφές στο 2ο ΕΠΑΛ Βόλου (Εσπερινό) #2οΕΠΑΛΒόλουΕσπερινό - https://t.co/7xakhftsfo -

  • Οι μετρήσεις του Σταθμού του Υπουργείου Περιβάλλοντος για την ποιότητα της ατμόσφαιρας στο Βόλο… - https://t.co/bJmmFvYWED -

"Αλιεύοντας" την είδηση