Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πενήντα κόμματα για τις εθνικές εκλογές
Πενήντα κόμματα για τις εθνικές εκλογές

Πενήντα κόμματα για τις εθνικές εκλογές

Συνολικά 50 πολιτικοί σχηματισμοί, κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και μεμονωμένοι υποψήφιοι κατέθεσαν αίτηση συμμετοχής στις επικείμενες εκλογές, αριθμός διπλάσιος από την προηγούμενη εκλογική αναμέτρηση.

Ανάμεσα σε αυτά, το κόμμα «Έλληνες» που έχει ιδρύσει ο Ηλίας Κασιδιάρης, ο οποίος κατεβαίνει υποψήφιος ς στην Α' Αθήνας, αλλά και το κόμμα ΕΑΝ, με επικεφαλής τον επίτιμο αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Αναστάσιο Κανελλόπουλο.

Για τις εθνικές – βουλευτικές εκλογές της 7ης Ιουλίου 2019 είχαν δηλώσει συμμετοχή στην του Αρείου Πάγου 24 κόμματα και συνασπισμοί κομμάτων. 

Από το Πολιτικό Τμήμα είχαν κοπεί τότε τέσσερα, είτε επειδή δεν προσκόμισαν τα αναγκαία έγγραφα, είτε επειδή ανέκυψε ζήτημα δικαιώματος χρήσης του τίτλου του κόμματος, είτε για άλλους τυπικούς λόγους.

Τα 50 κόμματα

Τα 50 κόμματα, συνασπισμοί κομμάτων και οι μεμονωμένοι υποψήφιοι που δήλωσαν συμμετοχή στις επικείμενες εκλογές, κατά τη σειρά κατάθεσης στην Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, είναι τα εξής:

 1. ΣΥΡΙΖΑ
 2. ΚΚΕ (μ-λ)
 3. ΟΚΔΕ
 4. ΑΝΤΑΡΣΥΑ
 5. ΕΛΛΗΝΙΚΗ ΛΥΣΗ – ΚΥΡΙΑΚΟΣ ΒΕΛΟΠΟΥΛΟΣ
 6. ΚΟΜΜΟΥΝΙΣΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΣ (ΚΚΕ)
 7. ΚΙΝΗΜΑ 21
 8. ΚΙΝΗΜΑ ΦΤΩΧΩΝ
 9. ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ «ΕΛ.ΛΑ.Σ» – ΕΛΛ. ΛΑΪΚΗ ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΙΣ
 10. ΝΙΚΗ
 11. ΠΑΤΡΙΩΤΙΚΗ ΕΝΩΣΗ – ΠΡΟΔΡΟΜΟΣ ΕΜΦΙΕΤΖΟΓΛΟΥ
 12. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΟΡΑΜΑ
 13. ΜΕΡΑ 25 – ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΓΙΑ ΤΗ ΡΗΞΗ
 14. ΒΟΡΕΙΑ ΛΕΓΚΑ – ΚΡΑΜΑ
 15. ΟΑΚΚΕ
 16. Μ-Λ ΚΚΕ
 17. ΕΛΛΗΝΩΝ ΣΥΝΕΛΕΥΣΙΣ
 18. ΕΝΩΣΗ ΚΕΝΤΡΩΩΝ
 19. ΤΟΛΜΑ
 20. ΠΑΤΡΙΔΑ – ΑΦΡΟΔΙΤΗ ΛΑΤΙΝΟΠΟΥΛΟΥ
 21. ΝΕΑ ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑ
 22. ΕΥ – ΚΙΝΗΣΗ
 23. ΝΕΑ ΔΟΜΗ
 24. ΕΛΕΥΘΕΡΟΙ ΞΑΝΑ
 25. ΚΟΤΕΣ
 26. ΔΥΝΑΜΗ Ν ΠΟΛΙΤΗ
 27. ΔΗΜΟΣΘΕΝΗΣ ΒΕΡΓΗΣ – ΕΛΛΗΝΕΣ ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ
 28. SOCIAL
 29. Η ΔΗΜΟΚΡΑΤΙΑΣ
 30. ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΙΝΗΜΑ
 31. ΕΑΝ
 32. ΛΑΪΚΟ ΕΥΡΩΠΑΪΚΟ ΚΌΜΜΑ (Λ.ΕΥ.ΚΟ)
 33. ΕΛΛΗΝΕΣ
 34. ΕΛΛΗΝΙΚΟ ΛΕΥΚΟ ΚΙΝΗΜΑ ΣΗΜΕΡΙΝΗΣ ΙΔΕΟΛΟΓΙΑΣ (Ε.Λ.Κ.Σ.Ι.)
 35. Εθνικό Κόμμα ΕΛΛΗΝΕΣ
 36. ΕΛΛΗΝΕΣ ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΕΣ – ΧΡΙΣΤΙΑΝΟΔΗΜΟΚΡΑΤΙΚΟ ΚΟΜΜΑ ΕΛΛΑΔΑΟΣ
 37. ΦΙΛΟΝΟΜΗ ΔΗΜΡΣΙΑ
 38. ΠΛΕΥΣΗ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ

Συνασπισμοί κομμάτων

 1. ΕΝΩΝΩ ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΕΛΕΥΘΕΡΙΑΣ
 2. ΕΘΝΙΚΗ ΔΗΜΙΟΥΡΓΙΑ
 3. ΚΟΙΝΩΝΙΑ ΑΞΙΩΝ – ΦΙΛΕΛΕΥΘΕΡΗ ΣΥΜΜΑΧΙΑ
 4. ΣΥΜΜΑΧΙΑ ΑΡΟΠΗΣ
 5. ΠΟΛΙΤΙΚΗ ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ
 6. ΠΡΑΣΙΝΟ ΚΑΙ ΜΩΒ
 7. ΟΚ – ΚΙΝΑΛ
 8. ΟΙΚΟΛΟΓΟΙ ΠΡΑΣΙΝΟΙ – ΠΡΑΣΙΝΗ ΕΝΟΤΗΤΑ
 9. ΕΝΟΤΗΤΑ – ΑΛΗΘΕΙΑ ΕΝ.Α.
 10. ΜΑΖΙ

Μεμονωμένοι υποψήφιοι

 1. ΕΜΜΑΝΟΥΗΛ ΚΑΛΙΓΙΑΝΝΗΣ
 2. ΣΤΕΦΑΝΟΣ ΠΡΟΪΤΣΗΣ

Να σημειωθεί ότι υπάρχουν αρκετά κόμματα τα οποία στην πρώτη λέξη του τίτλου τους, ή ενδιάμεσα, χρησιμοποιούν το «Ελληνες», όπως Ελληνες Χριστιανοδημοκράτες, Ελληνικό Λευκό κ.λπ.

Η κρίσιμη απόφαση

Η κρίσιμη απόφαση για την εκλογική τύχη του κόμματος Κασιδιάρη, αλλά και του κόμματος ΕΑΝ, θα ληφθεί την προσεχή Τρίτη από τους δικαστές του Τμήματος του Αρείου Πάγου, σε εφαρμογή των πρόσφατων νομοθετικών ρυθμίσεων.

Για το κόμμα του Ηλία Κασιδιάρη οι εκτιμήσεις είναι ότι δεν θα περάσει τον έλεγχο νομιμότητας που θα κάνει το Ανώτατο Δικαστήριο καθώς σε αυτό μετέχει ο ίδιος ο καταδικασμένος πρώην ς της Χ.Α., κάτι που απαγορεύεται ρητώς από τον νόμο.

Ομως, σε ό,τι αφορά το κόμμα «ΕΑΝ» του Αναστάσιου Κανελλόπουλου, που επέλεξε τελικά αυτόνομη κάθοδο, ενώ αρχικώς είχε δηλώσει ότι θα ηγηθεί του κόμματος Κασιδιάρη, οι εκτιμήσεις για την εκλογική του τύχη είναι αντιφατικές. Αν, τελικά, ο επίτιμος αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου καταθέσει φάκελο χωρίς κανένα στέλεχος της Χ.Α., δύσκολα, όπως αναφέρουν δικαστικές πηγές, μπορεί να κοπεί από τον Αρειο Πάγο.

Ομως διατυπώνονται και απόψεις ότι ενδέχεται τελικώς το Ανώτατο Δικαστήριο να οδηγηθεί σε απόφαση για απαγόρευση συμμετοχής και αυτού του πολιτικού σχηματισμού αν υπάρξουν στοιχεία που, επί της ουσίας, να συνδέουν το «ΕΑΝ» με τις πολιτικές επιδιώξεις του έγκλειστου Κασιδιάρη.

Προς τούτο, δικαστικές πηγές δήλωναν πως ο Άρειος Πάγος θα κινηθεί σε αυστηρή τήρηση της ισχύουσας νομοθεσίας και θα ελέγξει επί της ουσίας τις σχέσεις των πολιτικών σχηματισμών «ΕΑΝ» και «Ελληνες», αλλά και τις σχέσεις των Κανελλόπουλου – Κασιδιάρη.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

Dark Mode

"Αλιεύοντας" την είδηση