Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΠΑΙΔΕΙΑ » Α'-Β' ΕΚΠΑΙΔΕΥΣΗ » Παιδιά μέσης οικογένειας στα ιδιωτικά
Παιδιά μέσης οικογένειας στα ιδιωτικά

Παιδιά μέσης οικογένειας στα ιδιωτικά

Η ΓΣΕΕ ακυρώνει τα επιχειρήματα του υπουργού Παιδείας ίκου Φίλη, παρουσιάζοντας στοιχεία που δείχνουν ότι παιδιά μικρομεσαίων οικονομικά οικογενειών φοιτούν στα ιδιωτικά σχολεία.

Την ίδια στιγμή, οι 85.000 γονείς παιδιών σε ιδιωτικά σχολεία απευθύνονται με ανοιχτή επιστολή τους στον πρωθυπουργό, ζητώντας του να προχωρήσει στην του στα δίδακτρα των ιδιωτικών σχολείων, διότι «η αθέτηση δεσμεύσεων χαρακτηρίζει το παλιό, αλλά και γιατί αυτό είναι και σωστό και δίκαιο».

Ειδικότερα, ο κ. Φίλης σε πρόσφατη συνέντευξή του διαχώρισε τα ιδιωτικά εκπαιδευτήρια από τις υπόλοιπες δομές ιδιωτικής εκπαίδευσης (τυπικής και μη τυπικής), υπονοώντας ότι η επιβολή σ' αυτά δικαιολογείται, λόγω του ότι απευθύνονται στα υψηλά εισοδηματικά στρώματα. Με βάση τα στοιχεία που παρουσίασε χθες η ομοσπονδία των ιδιωτικών εκπαιδευτικών ΟΙΕΛΕ, τα οποία βασίζονται σε μελέτη του Κέντρου Ανάπτυξης Εκπαιδευτικής Πολιτικής της ΓΣΕΕ, προκύπτει ότι τα περισσότερα ιδιωτικά σχολεία και εκπαιδευτήρια απευθύνονται στη μέση οικογένεια, καλύπτοντας βασικές ανάγκες που θα έπρεπε να παρέχει το δημόσιο εκπαιδευτικό σύστημα και που, σε αρκετές περιπτώσεις, αδυνατεί να το πράξει λόγω της έλλειψης χρηματοδότησης (ολοήμερο σχολείο, επαρκής φύλαξη, σχολικά κενά λόγω έλλειψης εκπαιδευτικών). Συγκεκριμένα:

• Η συντριπτική πλειονότητα των γονέων αναγκάζεται να στέλνει τα παιδιά της σε ιδιωτικούς βρεφονηπιακούς και παιδικούς σταθμούς, όπου τα μηνιαία δίδακτρα αγγίζουν τις 320 ευρώ (ή 3.800 ευρώ τον χρόνο), λόγω κρατικής ανεπάρκειας.

• Από το σύνολο των ιδιωτικών δημοτικών σχολείων της χώρας, στο 50% (όπου φοιτούν παιδιά μικρομεσαίων οικογενειών) καταβάλλονται δίδακτρα που κυμαίνονται από 165 ευρώ τον μήνα (2.000 ευρώ τον χρόνο) έως 375 ευρώ μηνιαίως (4.500 ευρώ τον χρόνο), ενώ για το 50% των ιδιωτικών Γυμνασίων και Λυκείων οι αντίστοιχες τιμές είναι από 208 ευρώ τον μήνα (2.500 ευρώ ετησίως) μέχρι 401 ευρώ μηνιαίως (4.812 ευρώ ετησίως).

«Επομένως, καταρρίπτεται ο μύθος που ορισμένοι αναπαράγουν πως τα ιδιωτικά σχολεία είναι αποκλειστικό προνόμιο της ελίτ. Θεωρούμε, επομένως, άδικη την επιβολή ΦΠΑ στα ιδιωτικά σχολεία, διότι τα περισσότερα από αυτά απευθύνονται στη μεσαία οικογένεια», λέει η ΟΙΕΛΕ.

Μαζί της συμφωνούν και οι γονείς των 85.000 στα ιδιωτικά σχολεία. Στην επιστολή που απευθύνει στον κ. Τσίπρα η Συντονιστική Επιτροπή Συλλόγων Γονέων Ιδιωτικών Σχολείων Ελλάδας, αναφέρουν ότι «είμαστε βέβαιοι ότι θα τηρήσετε τη δέσμευσή σας και θα προχωρήσετε άμεσα στην της επιβολής ΦΠΑ στις ιδιωτικής εκπαίδευσης. Αντιλαμβανόμαστε ασφαλώς την ανάγκη εξεύρεσης ισοδύναμων μέτρων, ώστε να μην υπάρξουν κενά στον κρατικό προϋπολογισμό. Θεωρούμε όμως -και πιστεύουμε ότι ως γονιός συμφωνείτε- ότι κανένα ισοδύναμο δεν μπορεί να είναι πιο σημαντικό από την ηρεμία των παιδιών μας, στα οποία το ενδεχόμενο αλλαγής σχολικού περιβάλλοντος προκαλεί ανασφάλεια και αβεβαιότητα».

Επίσης, επισημαίνουν τις επιπτώσεις μιας τυχόν επιβολής ΦΠΑ στα δίδακτρα (π.χ. επιβάρυνση των δημόσιων σχολείων που έχουν ήδη πολλές ελλείψεις, εκπαιδευτικών και διοικητικού προσωπικού από τα ιδιωτικά σχολεία).

Στη Συντονιστική Επιτροπή εκπροσωπούνται γονείς από 146 ιδιωτικά από όλη τη χώρα (Αττική, Αγρίνιο, Αργος, , Ηράκλειο Κρήτης, Θεσσαλονίκη, Ιωάννινα, Καλαμάτα, Κατερίνη, Κόρινθος, Λάρισα, αύπακτος, Ξάνθη, Πάτρα, Ρόδος, Σέρρες, Σύρος, Τρίκαλα, Χανιά).

 

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση