Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Παιχνίδι Άγκυρας με τους «δύο»
Παιχνίδι Άγκυρας με τους «δύο»

Παιχνίδι Άγκυρας με τους «δύο»

Καμμένος: Θέμα και της Ε.Ε. η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών

Τις ανησυχίες όσων εκτιμούσαν ότι η υπόθεση των δύο στρατιωτικών που κρατούνται στην Αδριανούπολη κινδυνεύει να μετατραπεί σε έναν διαδικαστικό κυκεώνα που θα μπορούσε να διαρκέσει εβδομάδες, ακόμη και μήνες, επιβεβαίωσαν οι πρώτες κινήσεις της τουρκικής Δικαιοσύνης στην Αδριανούπολη.

Χθες, όπως επιβεβαίωσε και ο αντιπρόεδρος και εκπρόσωπος της τουρκικής ς Μπεκίρ Μποζντάγ, η εισαγγελία αποφάσισε να απορρίψει την ένσταση αποφυλάκισης που κατέθεσαν νωρίτερα οι συνήγοροι των δύο Ελλήνων στρατιωτικών οι οποίοι κατηγορούνται για παράνομη είσοδο σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη. Ωστόσο, εγκρίθηκε το αίτημα των γονέων των δύο στρατιωτικών να τους επισκεφθούν στις φυλακές όπου κρατούνται, στα περίχωρα της Αδριανούπολης. Προς το παρόν τουλάχιστον, και επισήμως, η τουρκική κυβέρνηση αρνείται ότι τίθεται ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών,, με τους οκτώ Τούρκους στους οποίους έχει δοθεί άσυλο στην Αθήνα.

«Η κράτηση των δύο στρατιωτικών στην Τουρκία οι οποίοι πέρασαν στην τουρκική πλευρά από την Ελλάδα δεν αποτελεί ζήτημα για ανταλλαγή. Ούτε η Ελλάδα ζήτησε ανταλλαγή από την τουρκική κυβέρνηση ούτε η τουρκική κυβέρνηση ζήτησε ανταλλαγή από την Ελλάδα», είπε ο κ. Μποζντάγ. Μιλώντας για την υπόθεση των δύο Ελλήνων στρατιωτικών είπε ότι «υποβλήθηκαν σε δικαστική έρευνα με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη και της στρατιωτικής κατασκοπείας. Μετά το αίτημα του εισαγγελέα, το πρωτοβάθμιο δικαστήριο αποφάσισε την κράτησή τους με την κατηγορία της παράνομης εισόδου σε απαγορευμένη στρατιωτική ζώνη».

Σε συνεννόηση με το Μέγαρο Μαξίμου, ο υπουργός Εξωτερικών ίκος Κοτζιάς δήλωσε χθες ότι «η Τουρκία οφείλει να εφαρμόζει τα προβλεπόμενα από το διεθνές δίκαιο και δη το εθιμικό διεθνές δίκαιο και να μην εξελίξει μια καθημερινή διαδικασία σε μεγάλο πολιτικό και νομικό πρόβλημα».

Καμμένος: Θέμα και της Ε.Ε.

Το ζήτημα της σύλληψης των δύο Ελλήνων στρατιωτικών στην Τουρκία είναι θέμα και της Ευρωπαϊκής Ενωσης τόνισε το πρωί της Τρίτης, από τη σύνοδο του στις Βρυξέλλες ο υπουργός Εθνικής Αμυνας, Πάνος Καμμένος.

«Η σύλληψη των δύο Ελλήνων στρατιωτικών από την Τουρκία σε ένα παραμεθόριο επεισόδιο – το οποίο συνήθως λυνόταν δια της διαπραγματεύσεως μεταξύ των διοικητών – έχει οδηγήσει ουσιαστικά σε μία εμπλοκή εκ μέρους της Τουρκίας με την άρνηση του εισαγγελέα της Τουρκίας, οι δύο στρατιωτικοί να παραμείνουν στην Τουρκία μέχρι την εκδίκαση της ς, αλλά σε προξενείο» τόνισε ο υπουργός και συνέχισε:

«Είναι θέμα το οποίο απασχολεί και την Ευρωπαϊκή Ένωση. Οι δύο Έλληνες στρατιωτικοί έκαναν περιπολία σε περιοχή που έχουμε παράνομη είσοδο προσφύγων και μεταναστών και δράση διακινητών. Ακολουθώντας συγκεκριμένα στίγματα – τα οποία κατ' αυτούς θα οδηγούσαν σε και παράνομους μετανάστες οι οποίοι μπαίνουν στη χώρα από εκείνο το σημείο – με αποτέλεσμα να περάσουν σε τουρκικό έδαφος για λίγα μέτρα και εκεί συνελήφθησαν».

Ο κ. Καμμένος υπογράμμισε ότι η σύλληψη των δύο στρατιωτικών είναι θέμα το οποίο αφορά και τις σχέσεις Ευρωπαϊκής Ένωσης – Τουρκίας και σημείωσε ότι μετά το πέρας της Συνόδου των υπουργών Εθνικής Άμυνας, θα ενημερωθεί και η αναπληρωτής γραμματέας του .

«Η Τουρκία είναι μέλος του ΑΤΟ, σύμμαχος της Ελλάδας στο ΝΑΤΟ, και τέτοιου είδους λύνονται δια της ειρηνικής οδού και μετά από διαπραγμάτευση μεταξύ των δύο ενόπλων δυνάμεων» πρόσθεσε ο υπουργός Εθνικής Άμυνας.

Υπενθυμίζεται ότι το μεσημέρι, με το συγκεκριμένο θέμα να βρίσκεται στο επίκεντρο, συνεδριάζει το άτυπο κυβερνητικό συμβούλιο στο Μέγαρο Μαξίμου, υπό τον Αλέξη Τσίπρα.

Θα προηγηθεί στις 11 συνάντηση του πρωθυπουργού με τον Κύπριο υπουργό Εξωτερικών Νίκο Χριστοδουλίδη.

Χθες, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, , εμφανίστηκε κατηγορηματικός ότι δεν υπάρχει ζήτημα ανταλλαγής των δύο Ελλήνων στρατιωτικών με τους οκτώ Τούρκους στρατιωτικούς που κατηγορούνται για συμμετοχή στο πραξικόπημα στη γείτονα το καλοκαίρι του 2016 και των οποίων την έκδοση ζητεί η Αγκυρα.

Διαρκής επικοινωνία

Προς το παρόν, η υπόθεση δεν έχει φτάσει στο ανώτατο επίπεδο και στο Μέγαρο Μαξίμου δεν θα επιθυμούσαν να γίνει κάτι τέτοιο. Ο πρωθυπουργός Αλέξης Τσίπρας είναι σε διαρκή επικοινωνία με τον κ. Κοτζιά και τον υπουργό Εθνικής Αμυνας Πάνο Καμμένο, ο οποίος σήμερα μεταβαίνει στις Βρυξέλλες όπου και θα ενημερώσει τους ομολόγους του, κατά τη σύνοδο του ΝΑΤΟ. Ο αρχηγός ΓΕΕΘΑ Ευάγγελος Αποστολάκης παρακολουθεί, επίσης, από πολύ κοντά την υπόθεση των δύο, ενώ από χθες ο αρχηγός ΓΕΣ Αλκιβιάδης Στεφανής βρίσκεται στην Ορεστιάδα.

Σε κάθε περίπτωση οι χθεσινές, ουσιαστικά πρώτες επίσημες εκ μέρους του κ. Μποζντάγ, δεν θα πρέπει να δημιουργούν εφησυχασμό. Δεν θα πρέπει να λησμονείται ότι από τον Ιούλιο του 2016 η Τουρκία είναι μια χώρα σε καθεστώς έκτακτης ανάγκης, δηλαδή σε στρατιωτικό νόμο, και υποθέσεις όπως αυτή που εκτυλίσσεται από την προηγούμενη Πέμπτη στην Αδριανούπολη θα μπορούσαν να χρησιμοποιηθούν κατά το δοκούν, δηλαδή για την εξυπηρέτηση των πολιτικών σκοπιμοτήτων του ΑΚΡ.

Από την Αθήνα δεν μπορεί να περάσουν απαρατήρητες και οι κινήσεις που υποδηλώνουν ανησυχία από την πλευρά των Αμερικανών, οι σχέσεις των οποίων με τους Τούρκους διανύουν ιστορικό ναδίρ. Το Σαββατοκύριακο, στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, ο πρέσβης των ΗΠΑ Τζέφρεϊ Πάιατ επανέλαβε την ανησυχία του για κάποια «αθέλητα περιστατικά» ανάμεσα στην Ελλάδα και την Τουρκία. Επίσης, στην Αθήνα αντιλήφθηκαν με ανησυχία την αναβολή του ταξιδιού του Τζέιμς Φόγκο, νέου (από τον προηγούμενο Οκτώβριο) διοικητή του Διακλαδικού Στρατηγείου στη Νάπολη και διοικητή των αμερικανικών Ναυτικών Δυνάμεων Ευρώπης, ο οποίος επρόκειτο να επισκεφθεί την Ελλάδα και την Τουρκία.

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση