Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πάσχα στα κρατητήρια θα περάσει 40χρονος Αλβανός που ίσως να είναι αθώος
Πάσχα στα κρατητήρια θα περάσει 40χρονος Αλβανός που ίσως να είναι αθώος

Πάσχα στα κρατητήρια θα περάσει 40χρονος Αλβανός που ίσως να είναι αθώος

Τ “Πάθη του Χριστού” εξκολουθεί να περνάει ο 40χρονος Αλβανός που παραμένει κρατούμενος εδώ και περίπου ένα μήνα στο τμήμα Μεταγωγών της Διεύθυνσης Αστυνομίας Μαγνησίας, καθώς ακόμα δεν έχει υπάρξει εξέλιξη με την υπόθεση του από την Θεσσαλονίκης, όπου μεταφέρθηκε ο φάκελος, από την Εισαγγελία Πρωτοδικών Βόλου εδώ και περίπου 20 ημέρες.

Εξαιτίας των διακοπών του Πάσχα ο εισαγγελέας Εφετών δε μπορεί να εξετάσει το θέμα, με αποτέλεσμα ο άνδρας την περίοδο των γιορτών να εξακολουθεί να βρίσκεται πίσω από τα κάγκελα του κρατητηρίου.

Ο συνήγορος του κατηγορούμενου θα ζητήσει την ερχόμενη εβδομάδα να αφεθεί άμεσα ελεύθερος μέχρι τις 26 Ιουνίου, ημερομηνία που έχει προσδιοριστεί να συζητηθεί η υπόθεσή του στο Συμβούλιο Εφετών Θεσσαλονίκης.

Ο άνδρας που μένει στη Γατζέα, απασχολείται σε αγροτικές εργασίες και σε βάρος του εκδόθηκε ένταλμα του ανακριτή ς από το 2001 όπως επίσης και διάταξη της Εισαγγελίας Εφετών Θεσσαλονίκης για υπόθεση ναρκωτικών και συνελήφθη την Πέμπτη 28 Μαρτίου και από τότε κρατείται στη Διεύθυνση Αστυνομίας Μαγνησίας.

Τη Δευτέρα 1η Απριλίου εκδικάστηκε στο Αυτόφωρο Τριμελές Πλημμελειοδικείο Βόλου το αίτημα της τότε συνηγόρου του να μείνει ελεύθερος, ωστόσο δεν έγινε δεκτό, αφού το Δικαστήριο δήλωσε αναρμόδιο να κρίνει την υπόθεση, με αποτέλεσμα να παραμείνει κρατούμενος.

Έγκυρες νομικές πηγές τονίζουν ότι από τη στιγμή που εις βάρος του 40χρονου δεν υπάρχει καταδικαστική απόφαση, παρά μόνο εκκρεμεί απλά ένταλμα, το Αυτόφωρο έπρεπε να ακολουθήσει το άρθρο 279 του Κώδικα Ποινικής Δικονομίας που αναφέρει σχετικά με την προσ κατηγορούμενου στη παράγραφο 2 πως σε περίπτωση που ο συλλαμβανόμενος αμφισβητεί την ταυτότητα που του αποδίδεται ο ανακριτικός υπάλληλος εξετάζει την ταυτότητα και ζητεί πληροφορίες με το ταχύτερο μέσο για την ισχύ του εντάλματος ή του βουλεύματος.

Αν η ταυτότητα δεν αποδείχθηκε, ή έχει παύσει να ισχύει το ένταλμα σύλληψης, ή το , ή δεν εκδόθηκε το ένταλμα σύμφωνα με τον τύπο που απαιτείται, εκείνος που έχει συλληφθεί απολύεται αμέσως.

Παράλληλα λόγω της συνεχιζόμενης κράτησης του 40χρονου παραβιάζεται και το άρθρο 6 του Συντάγματος σχετικά με την προσωπική ασφάλεια και την προφυλάκιση το οποίο αναφέρει ότι:

Κανένας δεν συλλαμβάνεται ούτε φυλακίζεται χωρίς αιτιολογημένο δικαστικό ένταλμα, που πρέπει να επιδοθεί τη στιγμή που γίνεται η σύλληψη ή η προφυλάκιση. Εξαιρούνται τα αυτόφωρα εγκλήματα.

Όποιος συλλαμβάνεται για αυτόφωρο ή με ένταλμα προσάγεται στον αρμόδιο ανακριτή το αργότερο μέσα σε είκοσι τέσσερις ώρες από τη σύλληψη, αν όμως η σύλληψη έγινε έξω από την έδρα του ανακριτή, η προσ γίνεται μέσα στον απολύτως αναγκαίο χρόνο για τη μεταγωγή του. O οφείλει, μέσα σε τρεις ημέρες από την προσαγωγή, είτε να απολύσει τον συλληφθέντα είτε να εκδώσει ένταλμα φυλάκισης. H προθεσμία αυτή παρατείνεται για δύο ημέρες, αν το ζητήσει αυτός που έχει προσαχθεί, ή σε περίπτωση ανώτερης βίας που βεβαιώνεται αμέσως με απόφαση του αρμόδιου δικαστικού συμβουλίου.

Όταν περάσει άπρακτη καθεμία από τις δύο αυτές προθεσμίες, κάθε δεσμοφύλακας ή άλλος, είτε πολιτικός υπάλληλος είτε στρατιωτικός, στον οποίο έχει ανατεθεί η κράτηση εκείνου που έχει συλληφθεί, οφείλει να τον απολύσει αμέσως. Oι παραβάτες τιμωρούνται για παράνομη κατακράτηση και υποχρεούνται να επανορθώσουν κάθε ζημία που έγινε στον παθόντα και να τον ικανοποιήσουν για ηθική με χρηματικό ποσό, όπως νόμος ορίζει.

Σύμφωνα με το ιστορικό της υπόθεσης, το 2001 αστυνομικοί είχαν συλλάβει δύο Αλβανούς, που ήταν ξαδέλφια του φερόμενου ως καταζητούμενου στην Πατρίδα Ημαθίας με 14 γραμ. ηρωίνη σε φιξάκια.

Στην απολογία τους είχαν ισχυριστεί ότι δεν ήταν δικά τους, αλλά τους τα είχε δώσει ένας τρίτος αγνώστων στοιχείων ομοεθνής τους που έμοιαζε με τον 39χρονο, και σύμφωνα με τον συνήγορο του δεν ταιριάζει το μητρώνυμο, το πατρώνυμο, η ημερομηνία γέννησης του, αλλά και ο τόπος γέννησης με τον καταζητούμενο.

 

 

 

"Αλιεύοντας" την είδηση