Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Παραίτηση Τσίπρα, εκλογές 20 Σεπτεμβρίου
Παραίτηση Τσίπρα, εκλογές  20 Σεπτεμβρίου

Παραίτηση Τσίπρα, εκλογές 20 Σεπτεμβρίου

Τη διεξγωγή εκλογών με πιθνή ημερομηνία τις 20 Σεπτεμβρίου ανακοίνωσε ο Αλέξης Τσίπρας σε τηλεοπτικό διάγγελμα το βράδυ της Πέμπτης. Ακολούθως, μετέβη στο Προεδρικό Μέγαρο όπου υπέβαλλε την παραίτηση του ίδιου και της κυβέρνησης, ζητώντας να επισπευσθούν οι προβλεπόμενες διαδικασίες από το Σύνταγμα.

Στο σύντομο διάλογο που είχαν οι δύο άνδρες ο κ. Τσίπρας ανέφερε ότι “φρονώ ότι δεν υπάρχουν οι προυποθέσεις για σχηματισμό κυβέρνησης από την παρούσα Βουλή ούτε οικουμενική κυβέρνηση που θα διενεργήσει τις εκλογές” και ζήτησε την άμεση συγκρότηση υπηρεσιακής κυβέρνησης υπό τον Πρόεδρο ενός από τα τρία ανώτατα δικαστήρια που θα οδηγήσει την χώρα στις εκλογές.

Ο κ. Προκόπης Παυλόπουλος διαβεβαίωσε ότι θα ασκήσει τα καθήκοντά του κατά τους κανόνες του Συντάγματος και με στόχο πάντα να διασφαλιστεί ότι θα καλυφθούν οι υποχρεώσεις που έχει αναλάβει η χώρα με την πρόσφατη συμφωνία και χωρίς να κινδυνεύσει η πορεία της χώρας στον σκληρό πυρήνα της Ευρωπαικής Ενωσης.

Τσίπρας: Η λαϊκή εντολή εξάντλησε τα περιθώρια της

«Η λαϊκή εντολή εξάντλησε τα περιθώρια της, τώρα θα αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός», υπογράμμισε στο διάγγελμά του ο πρωθυπουργός και πρόσθεσε: «Θέλω να θέσω στην του ελληνικού λαού όλα όσα πράξαμε από τις 25 Ιανουαρίου και τα σωστά και τα λάθη. Η εντολή που λάβαμε πριν από 6 μήνες εξήντλησε τα όρια της και έχει έρθει η ώρα να λάβει το λόγο ο κυρίαρχος λαός. Ο λαός θα πρέπει να πάρει την απόφαση ποιος και με ποιον τρόπο θα μπορέσει να διαπραγματευθεί την απο του χρέους».

Ο πρωθυπουργός έκανε εκτενή στις προσπάθειες που κατέβαλλε για την επίτευξη της συμφωνίας τονίζοντας ότι χωρίς την λαική αποφασιστικότητα, το αποτέλεσμα του δημοψηφίσματος, οι δανειστές θα είχαν επιβάλλει πλήρως την βούλησή τους και θα μας είχαν οδηγήσει στην καταστροφή. Με την εκταμίευση της πρώτης δόσης είπε ο πρωθυπουργός, αυτή η έκλεισε, η οικονομία θα αναπνεύσει και οι τράπεζες θα βρουν τον κανονικό τους ρυθμό. Ακόμη, κάνοντας απολογισμό του έργου της κυβέρνησης, αναφέρθηκε τόσο στην επαναπρόσληψη των απολυθέντων, όσο και στην αποφυγή των μέτρων για μαζικές απολύσεις από τον ιδιωτικό τομέα και τόνισε πως δεν υπάρχει πλέον ενδεχόμενο για απολύσεις στο δημόσιο.

Αιχμές άφησε και για την στάση της Αριστερής Πλατφόρμας και όλα όσα έχουν συμβεί το τελευταίο κρίσιμο για τη χώρα διάστημα στη Βουλή, λέγοντας ότι με την θέση τους για ιδεολογική συνέπεια, θέλουν μνημόνιο με δραχμή και τους κατηγόρησε ότι μετέτρεψαν σε μειοψηφία, την κυβερνητική πλειοψηφία. «Ο λαός θα κρίνει και όλους όσους με τις πράξεις τους την πρώτη κυβέρνηση της αριστεράς σε αντιπολίτευση». Υπενθυμίζεται ότι λίγο πριν το διάγγελμα του πρωθυπουργού, σε δηλώσεις του ο Δημήτρης Στρατούλης προανήγγειλε την συγκρότηση νέου πολιτικού αντιμνηνιακού σχηματισμού.

Ταχεία η διαδικασία των διερευνητικών εντολών

Ταχεία αναμένεται να είναι διαδικασία των διερευνητικών εντολών μετά την παραίτηση της κυβέρνησης, ενώ επικεφαλής της υπηρεσιακής κυβέρνησης αναμένεται να αναλάβει η Πρόεδρος του Αρείου Πάγου, κα. Θάνου.

Με φόντο την προσφυγή στις κάλπες συνεδριάζει αύριο, Παρασκευή στις 14:00 η πολιτική γραμματεία του ΣΥΡΙΖΑ, πιθανόν με την συμμετοχή και του πρωθυπουργού Αλέξη Τσίπρα, προκειμένου να συζητήσει τις τελευταίες πολιτικές εξελίξεις.

Υπενθυμίζεται πως ο πρωθυπουργός κάλεσε το μεσημέρι της Πέμπτης στενούς συνεργάτες του, το επιτελείο του Μαξίμου, καθώς επίσης κυβερνητικά και κομματικά στελέχη, με τους οποίους συζήτησε το θέμα πριν λάβει την τελική απόφασή του. Μεταξύ άλλων, στη σύσκεψη παρίστανται οι κκ. ίκος Φίλης, , Αλέκος Φλαμπουράρης, ίκος Παππάς, Γαβριήλ Σακελλαρίδης, Τάσος Κορωνάκης και άλλοι.

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση