Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Παρέμβαση Πομπέο για την Αγία Σοφία: Να διατηρήσει η Άγκυρα το υπάρχον καθεστώς
Παρέμβαση Πομπέο για την Αγία Σοφία: Να διατηρήσει η Άγκυρα το υπάρχον καθεστώς

Παρέμβαση Πομπέο για την Αγία Σοφία: Να διατηρήσει η Άγκυρα το υπάρχον καθεστώς

Πρέμβση για το θέμα της Αγίας Σοφίας έκανε ο Αμερικανός υπουργός Εξωτερικών, Μάικ Πομπέο.

Συγκεκριμένα, ο Μάικ Πομπέο καλεί την τουρκική κυβέρνηση να διατηρήσει το υπάρχον καθεστώς της και να μην τη μετατρέψει σε μουσουλμανικό τέμενος.

Συμπληρώνει μάλιστα ότι «οι ΗΠΑ εκλαμβάνουν οποιαδήποτε αλλαγή στο καθεστώς της Αγίας Σοφίας ως υποβάθμιση της κληρονομιάς ενός εμβληματικού κτιρίου.

«Προτρέπουμε την κυβέρνηση της Τουρκίας να συνεχίσει να διατηρεί την Αγία Σοφία ως μουσείο, ως παράδειγμα της δέσμευσής της να σέβεται τις θρησκευτικές παραδόσεις και τη διαφορετική ιστορία που συνέβαλε στην Τουρκική και να διασφαλίσει ότι παραμένει προσβάσιμη από όλους», αναφέρει στη δήλωσή του ο Μάικ Πομπέο.

Υπενθυμίζεται ότι το Στέιτ Ντιπάρτμεντ είχε προχωρήσει και πριν από λίγες ημέρες, μέσω του Αμερικανού πρέσβη, αρμόδιου για τις διεθνείς θρησκευτικές ελευθερίες, Σαμ Μπράουνμπακ, σε παρέμβαση για τη διατήρηση της Αγίας Σοφίας ως μνημείου.

Σε ανάρτησή του στο Twitter ο κ. Μπράουνμπακ είχε υπογραμμίσει την τεράστια πνευματική και πολιτιστική σημασία που έχει η Αγία Σοφία για δισεκατομμύρια πιστούς διαφορετικών θρησκειών σε όλο τον κόσμο και καλούσε την τουρκική κυβέρνηση να τη διατηρήσει ως τοποθεσία παγκόσμιας κληρονομιάς της UNESCO, όπως και να εξασφαλίσει την προσβασιμότητα σε όλους υπό το τρέχον καθεστώς της ως μουσείου.

Mήνυμα Βαρθολομαίου για Αγία Σοφία

Ευρύτατες αντιδράσεις σε όλο τον κόσμο θα προκαλέσει τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί. Το μήνυμα αυτό έστειλε χθες ο Οικουμενικός Πατριάρχης κ.κ. Βαρθολομαίος, τονίζοντας ότι μία τέτοια απόφαση «θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανούς σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ». Η δήλωση του Οικουμενικού Πατριάρχη έγινε υπό το πρίσμα και της αυριανής συνεδρίασης του Ανώτατου Δικαστηρίου της Τουρκίας για το θέμα της Αγίας Σοφίας, καθώς πολλοί εκτιμούν ότι η απόφαση θα συνάδει με τις προθέσεις του Τούρκου προέδρου Ταγίπ . Το προηγούμενο διάστημα ο Τούρκος πρόεδρος είχε προχωρήσει σε σειρά προκλητικών δηλώσεων σχετικά με την πιθανή μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί, ενώ αποκορύφωμα της έως τώρα προκλητικότητας θεωρείται η ανάγνωση του κορανίου μέσα στον ναό ανήμερα την επέτειο της άλωσης της Πόλης.

Ο Οικουμενικός Πατριάρχης Βαρθολομαίος, κατά τη Θεία Λειτουργία στον Ιερό Ναό Αγίων Αποστόλων στο Φερέκιοϊ, είπε πως «η Αγία Σοφία ανήκει στην ανθρωπότητα». Συγκεκριμένα, για το θέμα ανέφερε ότι «το έτος 2016 αποστείλαμε ράμμα εις τον τότε Διευθυντή Θρησκευτικών Υποθέσεων και εκφράσαμε την ανησυχία μας για την αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας. Δεν θα πρέπει αυτός ο Ναός να γίνει αιτία συγκρούσεων μεταξύ των δύο λαών. Δεν ανήκει μόνο σε αυτόν που κατέχει το μνημείο, αλλά και σε ολόκληρη την ανθρωπότητα. Και ο τουρκικός λαός έχει την ευθύνη της ανάδειξης αυτής της οικουμενικότητας του μνημείου». Και πρόσθεσε: «Η Αγία Σοφία ως μουσείο αποτελεί τόπο και σύμβολο συναντήσεως, αλληλεγγύης και αλληλοκατανοήσεως Χριστιανισμού και Ισλάμ. Η τυχόν μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τέμενος θα στρέψει εκατομμύρια χριστιανών σε όλο τον κόσμο εναντίον του Ισλάμ. Το ζητούμενο, όμως, είναι η ενότητα».

Οι προθέσεις της κυβέρνησης να δημιουργήσει τις προϋποθέσεις για μετατροπή της Αγίας Σοφίας στην Κωνσταντινούπολη σε τζαμί, από μουσείο, προκαλεί ενόχληση σε όλες τις δυτικές πρωτεύουσες και έχει γίνει αντικείμενο δημόσιας συζήτησης.
Μόνο τις τελευταίες ημέρες η πιθανή αυριανή εξέλιξη έχει βρεθεί στα γερμανικών («Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ») και γαλλικών («Λε Μοντ») εφημερίδων, οι οποίες εστιάζουν στην πιθανότητα της μετατροπής ως μέρους της εσωτερικής πολιτικής ατζέντας του κ. Ερντογάν. Από την Αγκυρα, πάντως, δεν αφήνουν κανέναν από τους συνήθεις συμβολισμούς απαρατήρητους. Χθες, τουρκικά F-16 πέταξαν πάνω από το (και το Φαρμακονήσι), 24 ώρες μετά την επίσκεψη που έκανε στη φρουρά του νησιού η Πρόεδρος της ς Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Χθες, ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας μίλησε τηλεφωνικά με τον Φιλ Ρίκερ, ο οποίος εκτελεί χρέη βοηθού υπουργού Εξωτερικών των ΗΠΑ, με αντικείμενο τις περιφερειακές εξελίξεις, με στόχευση, βεβαίως, την κατάσταση στη Λιβύη και την .

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση