Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Σύνοδο: Όχι διάλογος με την Τουρκία υπό καθεστώς έντασης
Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Σύνοδο: Όχι διάλογος με την Τουρκία υπό καθεστώς έντασης

Παρέμβαση Μητσοτάκη στη Σύνοδο: Όχι διάλογος με την Τουρκία υπό καθεστώς έντασης

Ναι σε διάλογο με την Τουρκία αλλά με αντικείμενο μόνο την οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών και όχι όσο η Άγκυρα προκαλεί ένταση σε θάλασσα, αέρα και ξηρά, τόνισε σύμφωνα με πληροφορίες ο πρωθυπουργός Κυρ. Μητσοτάκης απευθυνόμενος στους Ευρωπαίους ηγέτες, κατά τη σημερινή έκτακτη τηλεδιάσκεψη της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Ο Έλληνας πρωθυπουργός επανέλαβε ότι η Τουρκία “αυτή τη στιγμή παραβιάζει συστηματικά όλους τους του Διεθνούς Δικαίου”, ενώ παρουσίασε στους Ευρωπαίους ομολόγους του, τα πραγματικά περιστατικά που εκτυλίχθηκαν στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX, αναλύοντας τους κινδύνους για την ασφάλεια της ίδιας της Ευρώπης. Παράλληλα, αναφέρθηκε και στη συμφωνία οριοθέτησης ΑΟΖ της Ελλάδας με την Αίγυπτο, μια “απόλυτα νόμιμη και υποδειγματική συμφωνία”.

Ως γνωστόν, η σημερινή τηλεδιάσκεψη κορυφής είχε ως αντικείμενο τις εξελίξεις στη Λευκορωσία και στο πλαίσιο αυτό ο κ. Μητσοτάκης αρχικώς μίλησε για “θλιβερές εικόνες βίαιης καταστολής” που κάνουν τον γύρο του κόσμου υπογραμμίζοντας την ανάγκη να σταλεί μήνυμα αλληλεγγύης στους πολίτες της Λευκορωσίας. Στο πλαίσιο αυτό και αναφερόμενος στην προηγηθείσα παρέμβαση του προέδρου της Κυπριακής ς Ν. Αναστασιάδη ο πρωθυπουργός της Ελλάδας συμφώνησε ότι η Ευρώπη δεν μπορεί να υιοθετεί “δύο μέτρα και δύο σταθμά” για τη Λευκορωσία και για την Τουρκία, προσθέτοντας ότι η προσέγγιση της σε ότι αφορά τα και το κράτος Δικαίου δεν μπορεί να είναι διαφορετική για τη Λευκορωσία και διαφορετική για την Τουρκία.

Όπως προαναφέρθηκε, ο πρωθυπουργός μιλώντας για την προοπτική ενός διαλόγου με την Τουρκία επανέλαβε ότι η Ελλάδα ποτέ δεν αρνήθηκε τον διάλογο με την Τουρκία. “Όχι, όμως, όσο υπάρχει ένταση στη θάλασσα, την ξηρά και τον αέρα και, πάντως, μόνο για τη μία διαφορά μας που είναι η οριοθέτηση των θαλασσίων ζωνών”, τόνισε χαρακτηριστικά.

Ενόψει του άτυπου Συμβουλίου Υπουργών Εξωτερικών της Ε.Ε. στις 27 Αυγούστου και του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου για τις σχέσεις με την Τουρκία στις 24 και 25 Σεπτεμβρίου, τέλος, επαναβεβαιώθηκε -σύμφωνα με έγκυρες - ότι όλες οι επιλογές – συμπεριλαμομένων των κυρώσεων – για την Τουρκία βρίσκονται στο τραπέζι.

Σύνοδος Ε.Ε. για Τουρκία: Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι

Η τουρκική παραβατικότητα συζητήθηκε στην έκτακτη Σύνοδο Κορυφής, η οποία συνεδρίασε μέσω τηλεδιάσκεψης με κύριο θέμα τις εξελίξεις στη Λευκορωσία. Τη στήριξη της σε Ελλάδα και Κύπρο εξέφρασε ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου Σαρλ Μισέλ, λέγοντας ότι «όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζι». Ανησυχία εξέφρασε η Αγκελα ζητώντας αποκλιμάκωση της κατάστασης.

Ειδικότερα, ο πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου υπογράμμισε:

«Είχαμε την ευκαιρία να συζητήσουμε την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο. Αυτό το θέμα και οι σχέσεις μας με την Τουρκία τέθηκαν από διαφορετικά κράτη – μέλη.

Εκφράσαμε την πλήρη αλληλεγγύη μας στην Ελλάδα και την Κύπρο και επιβεβαιώσαμε εκ νέου τα προηγούμενα συμπεράσματά μας για τις παράνομες δραστηριότητες όσον αφορά στις γεωτρήσεις. Συμφωνήσαμε να επανέλθουμε το Σεπτέμβριο. Όλες οι επιλογές είναι στο τραπέζ».

Αποκλιμάκωση ζήτησε η

Aνησυχία για την κατάσταση στην Ανατολική Μεσόγειο εξέφρασε η Καγκελάριος, Άνγκελα Μέρκελ, μετά τη σημερινή τηλεδιάσκεψη των Ευρωπαίων ηγετών για τη Λευκορωσία.

«Θέλουμε αποκλιμάκωση της κατάστασης» τόνισε η κ. Μέρκελ κι εξέφρασε την αλληλεγγύη της όσον αφορά στα δικαιώματα της Ελλάδας και της Κύπρου στην περιοχή.

Σύμφωνα με την Καγκελάριο, η Γερμανία ενεργοποιείται προς την κατεύθυνση διαλόγου σε ό,τι αφορά στις διαφωνίες για τη χάραξη των θαλάσσιων συνόρων μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας κι επισήμανε ότι πρέπει να ξαναρχίσει αυτός ο διάλογος που είχε σταματήσει το 2016.

Τέλος, παρέπεμψε στη Σύνοδο Κορυφής των ηγετών της Ε.Ε τον Σεπτέμβριο αναφέροντας ότι η Σύνοδος θα εμβαθύνει στις σχέσεις με την Τουρκία».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση