Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Παρεμβάσεις για τους Ρομά
Παρεμβάσεις για τους Ρομά

Παρεμβάσεις για τους Ρομά

Με αφορμή την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά, η Αναπληρώτρια Υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Θεανώ Φωτίου και η Ειδική Γραμματεία Κοινωνικής Ένταξης  των Ρομά, τιμούν την ημέρα της πρώτης δδίκησης των δικαιωμάτων των Ρομά, προωθώντας την υλοποίηση παρεμβάσεων στους τέσσερις τομείς της Εθνικής Στρατηγικής.

Ειδικότερα, στον τομέα της ς – υποδομών προχωρά άμεσα η υλοποίηση πρότυπων παρεμβάσεων για την οργανωμένων χώρων ς, τύπου κοινωνικής κατοικίας, σε Δήμους της Χώρας.

Παράλληλα, δημοσιεύονται από τα Περιφερειακά Επιχειρησιακά Προγράμματα (ΠΕΠ) δράσεις που αφορούν στην Επιδότηση Ενοικίου, στη Βελτίωση Συνθηκών Διαβίωσης (δομές ατομικής υγιεινής, πολύκεντρα) και δράσεις προώθησης στην για Νέους Ελεύθερους Επαγγελματίες και Νέες Θέσεις Εργασίας.

Επιπρόσθετα, προκηρύσσεται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Ανάπτυξης Ανθρώπινου Δυναμικού, Εκπαίδευσης και Δια Βίου Μάθησης, πρόσκληση που αφορά στην παροχή εκπαιδευτικής υποστήριξης μαθητών Ρομά σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης.

Η ένταξη του πληθυσμού Ρομά είναι εφικτή στο πλαίσιο του σεβασμού των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Αυτό αναδείχθηκε σήμερα συμβολικά αλλά και  ουσιαστικά μέσω της πρωτοβουλίας του Πρωθυπουργού να φιλοξενήσει στο Μέγαρο Μαξίμου εκπροσώπους της κοινότητας.

Η παρουσία Κοινωνικών Λειτουργών και Διαμεσολαβητών Ρομά που εργάζονται στο πεδίο, νέων πτυχιούχων και μαθητών Ρομά, καθώς και εκπροσώπων των συλλογικοτήτων τους, με την ενεργή τους συμμετοχή προς το στόχο της κοινωνικής ένταξης, απέδειξε ότι όχι μόνο δεν υπάρχουν πολίτες δεύτερης κατηγορίας, αλλά ότι τα παραδείγματα αυτά μπορούν να  αποτελέσουν φωτεινά πρότυπα  για τις γενιές των νέων Ρομά που αποτελούν το όραμα και την ελπίδα.

Μήνυμα του Περιφερειάρχη Θεσσαλίας Κ. Αγοραστού για την Παγκόσμια Ημέρα Ρομά

Με αφορμή τηn Παγκόσμια Ημέρα των Ρομά, ο Περιφερειάρχης  Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός έκανε  την ακόλουθη δήλωση:

«Η Θεσσαλίας   παράγει  τα τελευταία χρόνια ένα σημαντικό έργο στον τομέα της κοινωνικής πολιτικής,  με δράσεις συνολικού ύψους 232 εκατ. ευρώ  που ενισχύουν την κοινωνική συνοχή, προωθούν την και βοηθούν στην κοινωνική ένταξη και  ισότιμη μεταχείριση των  ομάδων με πολιτισμικές ιδιαιτερότητες. Η Θεσσαλία αναγνωρίζεται πρωτοπόρα στην απορροφητικότητα των έργων της κοινωνική πολιτικής και επιδεικνύει σημαντική εξωστρέφεια, δημιουργώντας εξελίξεις στις Βρυξέλλες. Η αντιμετώπιση του φαινομένου του κοινωνικού αποκλεισμού και της φτώχειας, αποτελεί βασική πολιτική μας προτεραιότητα.

Στο πλαίσιο αυτό εντάσσονται και οι δράσεις έμπρακτης στήριξης των Ρομά της ς Θεσσαλίας.

Συγκεκριμένα:

– Έχουν ολοκληρωθεί έργα υποδομής ύψους 10 εκατ. ευρώ (δρόμοι, πλατείες, κλπ) στο σύνολο των οικισμών Ρομά στη Θεσσαλία και συγκεκριμένα στους  Δήμους Λάρισας, Τυρνάβου, Φαρσάλων, Καρδίτσας, Σοφάδων, Βόλου και Τρικάλων.

-Με χρηματοδότηση από το Ευρωπαϊκό Κοινωνικό Ταμείο, μέσω του ΕΣΠΑ Θεσσαλίας και της δράσης «Κέντρα Κοινότητας»,  καλύφθηκαν όλοι οι δήμοι της  Θεσσαλίας που έχουν οικισμούς Ρομά, με δομή «Παραρτήματος Ρομά» και εξειδικευμένες υπηρεσίες.

-Επίσης προβλέπονται και νέες δράσεις για την υποστήριξή τους στο πλαίσιο προγραμμάτων που εκπονούν οι Δήμοι. Οι πρώτες δράσεις που προκηρύσσονται άμεσα, εντός του Απριλίου, είναι:

  • Ομάδες Βελτίωσης συνθηκών Διαβίωσης Ρομά στη Θεσσαλία με προϋπολογισμό 1,53 εκατ. ευρώ και
  • Ομάδες Διαχείρισης Οργανωμένων Χώρων Μετεγκατάστασης Ρομά στη Θεσσαλία, με προϋπολογισμό 518.400 ευρώ.

Ακόμη, ετοιμάζονται προσκλήσεις και για νέες δράσεις και συγκεκριμένα:

  • Επιδότηση ενοικίου για οικογενειών Ρομά σε κατοικίες, ύψους 1,26 εκατ. ευρώ
  • Υποστήριξη για την απασχόληση και επιχειρησιακή συμβουλευτική, ύψους 520.000 ευρώ
  • Δράσεις προώθησης στην απασχόληση με 2 προγράμματα για νέες θέσεις εργασίας ύψους 1 εκατ. ευρώ και για δημιουργία επιχειρήσεων, ύψους 1,5 εκατ. ευρώ, μέσω του ΟΑΕΔ.

Στηρίζουμε με σεβασμό και ενδιαφέρον την κοινωνική ένταξη και δημιουργούμε συνθήκες για βελτίωση της καθημερινότητας, ώστε κανένας πολίτης να μην μένει στο περιθώριο. Οι  ίσες ευκαιρίες και η προοπτική για όλους είναι απαραίτητες προϋποθέσεις για την κοινωνική συνοχή και την πρόοδο» τονίζει ο κ. Αγοραστός.

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση