Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΠΟΛΙΤΙΚΗ » Παρέδωσε, με αιχμές, ο Μεϊμαράκης, παραλαμβάνει για 3 ημέρες ο Λαφαζάνης
Παρέδωσε, με αιχμές, ο Μεϊμαράκης, παραλαμβάνει για 3 ημέρες ο Λαφαζάνης

Παρέδωσε, με αιχμές, ο Μεϊμαράκης, παραλαμβάνει για 3 ημέρες ο Λαφαζάνης

Επέστρεψε τη διερευνητική εντολή που είχε λάβει την Παρασκευή ο Πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας κ. Ευάγγελος Μεϊμεράκης και, πλέον, στο Προεδρικό Μέγαρο αναμένεται (13:00) ο επικεφαλής της Λαϊκής Ενότητας Παναγιώτης Λαφαζάνης προκειμένου να αναλάβει την τρίτη και τελευταία διερευνητική εντολή. Αμέσως μετά, και αφού πιθανότατα προηγηθεί Συμβούλιο Αρχηγών προκειμένου να οριστεί υπηρεσιακή υπό την Πρόεδρο του Αρείου Πάγου κ. Βασιλική Θάνου, η χώρα θα οδεύσει στις κάλπες με πιθανότερη ημερομηνία την 20η Σεπτεμβρίου.

Ο κ. Μεϊμαράκης, ο οποίος χθες ζήτησε στο πλαίσιο της εντολής να έχει συνάντηση και με τον απερχόμενο Πρωθυπουργό κ. Αλέξη Τσίπρα, δεν απέφυγε – το αντίθετο – τις αιχμές για τον επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ κατά τη συνάντησή του με τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας κ. Προκόπη Παυλόπουλο.

Με αιχμή τη χθεσινή άρνηση του Πρωθυπουργού να ανταποκριθεί στην πρόσκλησή του για συνάντηση, ο κ. Μεϊμαράκης, απευθυνόμενος στον κ. Πρ. Παυλόπουλο, επανέλαβε την εκτίμησή του ότι είναι δυνατή, ακόμη και τώρα, η συνεννόηση των πολιτικών δυνάμεων ώστε να αποφευχθούν οι εκλογές. Η αναφορά έχει ως στόχο να εκθέσει τον Πρωθυπουργό και τις επιλογές του και, προφανώς, δεν εδράζεται στην εκτίμηση του κ. Μεϊμαράκη ότι μπορεί να συγκροτηθεί κυβέρνηση από αυτή τη Βουλή χωρίς τη συναίνεση του κ. Τσίπρα.

«Έκανα χρήση της εντολής, γιατί αυτό προβλέπει το Σύνταγμα, γιατί η εθνική συνεννόηση χρειάζεται ώστε να λύσουμε τα με προτα. Το Σύνταγμα δεν προβλέπει φιλικές συζητήσεις, αλλά θεσμικές. Το ξέρετε ως καθηγητής Συνταγματικού Δικαίου» επεσήμανε ο κ. Μεϊμαράκης προς τον κ. Παυλόπουλο και προσέθεσε: «Η χώρα οδηγείται σε καταστροφική πορεία, που θα μπορούσε να αποφευχθεί, με ευθύνη του κ. Τσίπρα. Πιστεύω, ότι ακόμα και τώρα, μπορεί να γίνει συμφωνία. Ακόμη και τώρα, να καταλάβει ο πρωθυπουργός, ότι πρέπει να συναντηθούμε και να μιλήσουμε. Εσείς παίζετε καθοριστικό ρόλο. Θα ανταποκριθώ σε κάθε προσπάθεια, που γνωρίζω ότι κάνετε, για να συνεννοηθούν οι πολιτικές δυνάμεις. Έχουμε ακόμη χρόνο στη υπό την Προεδρία σας, για να πρυτανεύσει η λογική της Εθνικής Συνεννόησης». «Οι πολίτες να γνωρίζουν, ότι ο ξέρει, ότι μετά τις εκλογές θα υπάρξουν μέτρα πιο επώδυνα λόγω των εκλογών. Λέει ο , ότι θα είναι πρώτο κόμμα μετά τις εκλογές, αλλά με ποιον θα κάνει κυβέρνηση;» κατέληξε ο κ. Μεϊμαράκης.

της Δημοκρατίας, πάντως, αναγνώρισε ως μονόδρομο τις κάλπες, όπως τουλάχιστον συνάγεται από όσα είπε: «Μέχρι την εκλογική διαδικασία, ο ρόλος των κομμάτων είναι πολύ σημαντικός. Να φτάσουμε στις εκλογές σε πολιτικού πολιτισμού».

“Ιδίως υπό αυτές τις συνθήκες η τήρηση των διατάξεων του Συντάγματος κατά γράμμα και κατά πνεύμα είναι πολύ σημαντικό πράγμα όπως και ο ρόλος των κομμάτων που είτε έλαβαν είτε όχι τη διερευνητική εντολή, για τη συνεννόηση”, είπε ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας. “Βεβαίως δεν θα μείνουν μυστικά για να μη δημιουργηθούν προτα. Ο πολιτικός πολιτισμός αναγκαίος. Δίνουμε εξετάσεις εντός και εκτός Ελλάδος”, επισήμανε ο κ. Παυλόπουλος.

Πολιτικός τυχοδιωκτισμός οι εκλογές

Εξερχόμενος του Προεδρικού Μεγάρου, ο κ. Μεϊμαράκης τόνισε ότι η παρούσα Βουλή μπορούσε να δώσει κυβέρνηση και αναρωτήθηκε γιατί να γίνουν εκλογές.

Υποστήριξε επ´αυτού ότι υπάρχει ακόμα ο χρόνος να καταλάβει, όπως είπε, ο κ.Τσιπρας ότι η χώρα δεν πρέπει να πάει σε εκλογές.

“Μετά τον πολιτικό τυχοδιωκτισμό της αποχώρησης του κ.Τσίπρα οδηγούμαστε σε επώδυνα μέτρα που είχε συζητήσει ως ουρές στο Εurogroup και τον καλώ να πει αν θα πάρουν ή όχι νέα μέτρα”, συνέχισε επικρίνοντας τοποθετήσεις του πρωθυπουργού ότι δεν θέλει να συνεργαστεί με τη ΝΔ.

Υπενθύμισε επίσης, ότι, το Νοέμβριο του 1989 και ενώ η προηγούμενη Βουλή είχε παραπέμψει στον ειδικό δικαστήριο τον Α. Παπανδρέου και οι είχαν ανταλλάξει χειρότερες εκφράσεις, συναντήθηκαν.

“Το μείζον θέμα είναι ότι δεν θέλει να με δει; Και δηλώνει από σήμερα ότι δεν θα κάνει σύμπραξη με ΝΔ; Ποτέ άλλοτε υπήρχε τόσο μεγάλη συνεννόηση και στήριξη μεγάλου κομματιού της αντιπολίτευσης στην κυβέρνηση για να σωθεί η χώρα;”, συμπλήρωσε και επανέλαβε ότι υπάρχει η δυνατότητα να αποφευχθούν οι εκλογές. «Δεν καταλαβαίνω γιατί επιμένει να πάμε σε εκλογές», αναρωτήθηκε.

Λαφαζάνης: Τρεις ημέρες την εντολή

Από την πλευρά του, ο κ. Παναγιώτης Λαφαζάνης, που χθες ανακοίνωσε την πολιτική του συμπόρευση με τον πρ. Επικεφαλής του ΣΥΡΙΖΑ Αλέκο Αλαβάνο, παραλαμβάνει την εντολή με πρόθεση να εξαντλήσει το όριο των τριών ημερών που προβλέπει το Σύνταγμα. Ο χρόνος, άλλωστε, είναι κρίσιμος για το νεοπαγές κόμμα, προκειμένου να βελτιωθεί οργανωτικά ενόψει της εκλογικής αναμέτρησης. Ο κ. Λαφαζάνης, σύμφωνα με πληροφορίες, θα επιδιώξει σειρά επαφών με πολιτικούς αρχηγούς αλλά όχι μόνον. Συγκεκριμένα, αναμένεται να έχει νέα επαφή με τον πρόεδρο της Ν.Δ., θα θελήσει να δει τους Σταύρο Θεοδωράκη και Φώφη Γεννηματά, τον Γ.Γ. του ΚΚΕ Δημήτρη Κουτσούμπα (σ.σ. που αρνήθηκε την αντίστοιχη πρόσκληση Μεϊμαράκη) ενώ ενδιαφέρον θα έχει εάν θα ζητήσει συνάντηση με τον κ. Αλέξη Τσίπρα και ποιά θα είναι η αντίδραση του τελευταίου. Ο πρόεδρος της Λαϊκής Ενότητας θα συναντηθεί τις προσεχείς μέρες και με εκπροσώπους πρωτοβάθμιων και δευτεροβάθμιων συνδικαλιστικών οργανώσεων, ακολουθώντας το παράδειγμα του κ. Αλ. Τσίπρα, όταν αντιστοίχως είχε λάβει την εντολή μετά τις εκλογές του Μαϊου 2012.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση