Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Παράθυρο για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%
Παράθυρο για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%

Παράθυρο για μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%

Aνοιχτό το ενδεχόμενο να προχωρήσει η μείωση του ΕΝΦΙΑ κατά 8%, που είχε εξαγγείλει η κυβέρνηση, αλλά φάνηκε να «παγώνει» λόγω κορωνοϊού, άφησε χθες ο υπουργός Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας, με την προϋπόθεση η πανδημία να υποχωρήσει.

Συγκεκριμένα, μιλώντας στα Parapolitika FM, o υπουργός Οικονομικών έκανε αναφορά στη διαδικασία προσαρμογής των αντικειμενικών με τις εμπορικές , η οποία θα έπρεπε να έχει ολοκληρωθεί το 2020, αλλά καθυστέρησε λόγω πανδημίας και παραπέμπεται πλέον στο καλοκαίρι του 2021.

Στο πλαίσιο αυτής της προσαρμογής είπε ότι μπορεί να υπάρξουν αυξήσεις σε περιοχές «που πρέπει» και να δημιουργηθεί έτσι δημοσιονομικός χώρος για να γίνουν και οι μειώσεις του 8%, που έχει υποσχεθεί η κυβέρνηση. Δεν δεσμεύθηκε, ωστόσο, χρονικά. Πηγές του υπουργείου Οικονομικών θεωρούν δύσκολο να συμβεί αυτό φέτος και ως πιο πιθανό σενάριο θεωρούν το . Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι ο δημοσιονομικός χώρος θα προκύψει από την ένταξη 3.000 νέων περιοχών στο σύστημα αντικειμενικού προσδιορισμού αξιών, οι οποίες αν και έχουν πολύ υψηλή αξία, καθώς είναι ως επί το πλείστον παραθαλάσσιες, σε νησιά, έχουν σήμερα πολύ χαμηλές υπολογισμού του φόρου.

«Είναι μια , την οποία με πολλές αντικειμενικές δυσκολίες προσπαθούμε να υλοποιήσουμε», είπε ο κ. Σταϊκούρας. «Είναι μια δέσμευση της χς που έχουμε αναλάβει και από το παρελθόν να την υλοποιήσουμε, αυτή προφανώς μπορεί να οδηγήσει σε αναπροσαρμογές του ΕΝΦΙΑ αλλά όχι σε αυξήσεις του ΕΝΦΙΑ εκτός από τις περιπτώσεις εκείνες και τις γεωγραφικές περιοχές που θα πρέπει να υπάρχει αύξηση του ΕΝΦΙΑ. Υπάρχουν γεωγραφικές περιοχές της χς που μπορεί και πρέπει να υπάρξει υψηλότερη φορολόγηση της ακίνητης περιουσίας. Αυτό σημαίνει ότι υπάρχει ενδεχόμενο να δημιουργηθεί δημοσιονομικός χώρος για να κάνουμε ακόμα μια μείωση του ΕΝΦΙΑ όπως είχαμε δεσμευτεί κατά 8%. Αυτό έχει και στοιχείο οικονομικής αποτελεσματικότητας και κοινωνικής δικαιοσύνης».

Μειωμένα ενοίκια

Σε ένα άλλο θέμα που ενδιαφέρει τους , τις αποζημιώσεις τους για τα μειωμένα ενοίκια που εισπράττουν, ο κ. Σταϊκούρας είπε στην ίδια συνέντευξή του ότι η συνέχεια του μέτρου, μετά τον Φεβρουάριο, θα αποφασιστεί τον τρέχοντα μήνα, με βάση το πώς λειτουργεί η πραγματική οικονομία, όπως έγινε με τις αποφάσεις για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, που ελήφθησαν τον Δεκέμβριο.

Ευχαρίστησε τους ιδιοκτήτες που έχουν «βάλει πλάτη στην », όπως είπε, αναλαμβάνοντας ένα σημαντικό βάρος. Σε ό,τι αφορά την πολιτεία, που ανέλαβε το υπόλοιπο βάρος, είπε ότι ήδη έχουν υποβληθεί 338.000 αιτήσεις για αποζημίωση και «το 71% αυτών που δικαιούνταν έχουν συμψηφίσει χρηματικά ποσά 42,8 εκατ. Για το 6% εξ αυτών, 19.680 ιδιοκτήτες, αναμένεται να ολοκληρωθεί άμεσα η διαδικασία με διόρθωση της δήλωσής τους από την . Σε 79.306 περιπτώσεις θα αποσταλεί δικαιολόγηση γιατί δεν πληρούσαν τα νόμιμα κριτήρια από την και θα τους δοθεί το δικαίωμα αιτιολογημένης προσβολής της απόφασης και επανεξέτασης». Μέσα στο πρώτο δεκαπενθήμερο του Φεβρουαρίου, είπε ο υπουργός, θα καλυφθεί και ο Δεκέμβριος και κάλεσε τους ιδιοκτήτες που δεν έχουν δηλώσει το IBAN τους να το κάνουν άμεσα. Σημείωσε ότι για τον Ιανουάριο και τον Φεβρουάριο, αφού θα πληρώσει για πρώτη φορά το κράτος το ενοίκιο, πρέπει να διασταυρώσει ότι ο ενοικιαστής δεν πλήρωσε έστω ένα μέρος του.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση