Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 4 Μαΐου
Παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 4 Μαΐου

Παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 4 Μαΐου

Καταργούνται σταδιακά τα για τις μετακινήσεις

Την παράταση των περιοριστικών μέτρων έως τις 4 Μαΐου, ανακοίνωσε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος κατά τη σημερινή ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Συμπλήρωσε επίσης ότι τα μέτρα του σχεδίου μετάβασης θα ανακοινωθούν την επόμενη εβδομάδα και πως επιστρέφοντας στην κανονικότητα θα διατηρήσουμε συνήθειες όπως το πλύσιμο χεριών, η αποφυγή επαφών κλπ.

Την παράταση των μέτρων που ισχύουν σήμερα για την προστασία κατά του κορονοϊού μέχρι τις 4 Μαΐου, ανακοίνωσε πριν από λίγο ο κυβερνητικός εκπρόσωπος, , κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης των πολιτικών συντακτών.

Ο κ. Πέτσας ξεκίνησε την ενημέρωση με στη συνεδρίαση μέσω τηλεδιάσκεψης του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου και την σε εξέλιξη συνεδρίαση του στην οποία μετέχει ο πρωθυπουργός .

«Οι ηγέτες καλούνται να συζητήσουν την εξεύρεση των κατάλληλων λύσεων στα κοινά προβλήματα που γεννά για την Ευρωπαϊκή Ένωση και τα κράτη μέλη της η πανδημία του κορονοϊού. Ένα από τα βασικά ζητήματα στη σημερινή ημερήσια διάταξη είναι η δημιουργία Ταμείου Ανάκαμψης της ευρωπαϊκής οικονομίας με την αξιοποίηση καινοτόμων χρηματοοικονομικών εργαλείων. Οι θέσεις της χώρας μας είναι γνωστές», τόνισε ο κ. Πέτσας. Εξήγησε ότι οι θέσεις αυτές αναπτύχθηκαν έγκαιρα από τον πρωθυπουργό στην κοινή επιστολή με άλλους 8 Ευρωπαίους ηγέτες προς τον πρόεδρο του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου

Η πρώτη που αποτελεί και ακρογωνιαίο λίθο του ευρωπαϊκού οικοδομήματος, όπως τόνισε ο κυβερνητικός εκπρόσωπος είναι η θέση αρχής ότι «τα κοινά προβλήματα απαιτούν κοινές λύσεις».

Καταργούνται σταδιακά τα sms για τις μετακινήσεις

Τη σταδιακή κατάργηση του sms στο 13033, που απαιτείται για έξοδο από το σπίτι, εξετάζει με προσεκτικά βήματα η κυβέρνηση.

Μπορεί η σχετική συζήτηση να θεωρείται πρόωρη, καθώς προηγείται η εξέταση των μέτρων που θα αρθούν, το σχετικό ωστόσο προβλέπει στην επόμενη φάση μια χαλάρωση του sms, αν όχι ολική κατάργηση. Σύμφωνα με πληροφορίες, η είναι οι πρώτες ανακοινώσεις για την να συνοδεύονται από μερική κατάργηση και του sms. Και λέμε μερική, γιατί όπως ούτως ή άλλως έχουν πει κυβερνητικοί αξιωματούχοι η προστασία των πιο ευάλωτων ομάδων θα συνεχιστεί για καιρό.

Συνεπώς, μπορεί να υπάρξει μια μετεξέλιξη του sms, δηλαδή να παραμείνει για ειδικές κοινωνικές ομάδες ή ακόμα και γεωγραφικές περιοχές.

Για παράδειγμα να χρειάζεται άδεια για τους 65 και άνω για να βγουν από το σπίτι, ή για κάποια συγκεκριμένη περιοχή όπου τα δεν θα αρθούν όπως στην υπόλοιπη χώρα, καθώς θα θεωρούνται επικίνδυνες ακόμα για εξάπλωση του ιού. Aλλωστε, όπως λένε κυβερνητικές πηγές στην «Κ», η επόμενη φάση άρσης των περιορισμών είναι «δοκιμαστική», άρα δεν μπορεί να υπάρξει πλήρης κατάργηση σε έναν μηχανισμό που αποτελεί βασικό εργαλείο, καθώς μπορεί άμεσα –στο κακό σενάριο– να χρειαστεί η εκ νέου ενεργοποίησή του. Συνεπώς, για να είμαστε ακριβείς στην παρούσα φάση πρέπει να μιλάμε για «αναστολή» χρήσης του sms και όχι για «κατάργηση», καθώς θα πρέπει να φανεί η εξέλιξη της επιδημίας.

Πάντως, ο πρωθυπουργός φέρεται να επιθυμεί όσο αποφασιστικά κινήθηκε η κυβέρνηση κατά τη λήψη των μέτρων, άλλο τόσο να κινηθεί και για την άρση τους, υπό την προϋπόθεση βεβαίως ότι αυτό θα συμβεί με ασφάλεια για τις ανθρώπινες ζωές και το σύστημα υγείας.  Οι τελικές αποφάσεις για το χρονοδιάγραμμα που θα ακολουθηθεί θα ληφθούν μέχρι το τέλος της εβδομάδας, με ένα πρόσθετο ερώτημα που παραμένει ανοιχτό να είναι κάθε πότε θα εξετάζεται νέα άρση μέτρων. Πρακτικά αυτό σημαίνει πως παρά το γεγονός πως ο ΠΟΥ έχει κάνει λόγο για άρση ανά δύο εβδομάδες, η κυβέρνηση έχει στο τραπέζι ακόμα και άρση μέτρων ανά μία εβδομάδα. Ο λόγος είναι προφανής και έχει να κάνει με το κρίσιμο τεστ της επανεκκίνησης της οικονομίας.

 

Πηγή: kathimerini.gr
[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση