Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » ΕΛΛΑΔΑ » ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ » Παράταση, χρηματοδότηση, χρέος
Παράταση, χρηματοδότηση, χρέος

Παράταση, χρηματοδότηση, χρέος

Παράταση 5 μηνών και χρηματοδότηση 16,3 δισ από την Ευρωζώνη προβλέπει το σχέδιο των δανειστών για την Ελλάδα, εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία.

Τα 16,3 δισ προέρχονται από τα υιπα του ΤΧΣ ύψους 10,9, την τελευταία του προγράμματος ύψους 1,8 δισ ευρώ και 3,6 δισ ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων ('s). Επισης, οι δόσεις θα κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους. Τα κεφάλαια θα καταβληθούν σε 4 δόσεις και αν με την υλο των μέτρων:

  • Η Ευρωζώνη θα εκταμιεύσει 1,8 δισ ευρώ μόλις ψηφιστεί η συμφωνία και οι πρώτοι εφαρμοστικοί νόμοι από το Ελληνικό Κοινοβούλιο, για να αποπληρωθεί το ΔΝΤ.
  • Η δεύτερη ύψους 4 δισ ευρώ στα μέσα Ιουλίου και αφού η Ελλάδα θα έχει εφαρμόσει το νέο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων. Με αυτά θα καλυφθούν οι λήξεις ομολόγων ύψους 3,5 δισ ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ.

  • Στις αρχές Αυγούστου θα εκταμιευθούν 4,7 δισ ευρώ.

  • Τον Οκτώβριο άλλο 1,5 δισ ευρώ.

Παράλληλα, το ΔΝΤ θα καταβάλει τις δικές του δόσεις, ύψους 3,5 δισ ευρώ τον Οκτώβριο και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει τις συμφωνημένες μεταρρυθμίσεις, θα υπάρχει εγγυημένη χρηματοδότηση για τους επόμενους 12 μήνες και το χρέος θα είναι βιώσιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χς μέχρι το τέλος του έτους ανέρχονται σε 15,3 δισ. ευρώ και καλύπτονται εφόσον το παραπάνω πρόγραμμα εκταμιεύσεων δόσεων υλοποιηθεί στο ακέραιο.

Σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ (DSA), που παρουσιάζει το Reuters, ακόμα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο το ελληνικό χρέος θα διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που προβλέπονταν το 2012. Συνολικά υπάρχουν τρία σενάρια:

  1. Αισιόδοξο: Το χρέος θα υποχωρήσει από το 172,8% του ΑΕΠ το 2015 θα υποχωρήσει στο 124% του ΑΕΠ το 2022, εάν εφαρμοστούν όλες οι μεταρρυθμίσεις που προτείνουν οι πιστωτές. Το 2012 προβλέπονταν ότι θα πέσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και χαμηλότερα του 120% του ΑΕΠ το 2022.
  • Μεσαίο: Με μερική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, το χρέος θα υποχωρήσει στο 135% του ΑΕΠ από 174,3% του ΑΕΠ φέτος.

  • Αρνητικό: Είναι το βασικό σενάριο του ΔΝΤ και το χρέος υποχωρεί στο 142,2% του ΑΕΠ από 176,7% του ΑΕΠ φέτος.

  • Με βάση το αρνητικό σενάριο, χρειάζεται ουσιαστική αναμόρφωση του προφίλ του ελληνικού χρέους, αλλά όχι «», σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στο DSA.

     

    πηγή:kathimerini.gr

    PagasitikosNews logo

    ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

      Dark Mode

      "Αλιεύοντας" την είδηση