Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΟΙΚΟΝΟΜΙΑ / Παράταση, χρηματοδότηση, χρέος
Παράταση, χρηματοδότηση, χρέος

Παράταση, χρηματοδότηση, χρέος

Παράταση 5 μηνών και χρηματοδότηση 16,3 δισ από την Ευρωζώνη προβλέπει το των δανειστών για την , εάν οι δύο πλευρές καταλήξουν σε συμφωνία.

Τα 16,3 δισ προέρχονται από τα υπόλοιπα του ΤΧΣ ύψους 10,9, την τελευταία δόση του προγράμματος ύψους 1,8 δισ και 3,6 δισ ευρώ από τα κέρδη του Ευρωσυστήματος επί των ελληνικών ομολόγων (SMP’s). Επισης, οι δόσεις θα κατατίθενται στον ειδικό λογαριασμό εξυπηρέτησης του ελληνικού χρέους. Τα κεφάλαια θα καταβληθούν σε 4 δόσεις και ανάλογα με την υλοποίηση των μέτρων:

 • Η Ευρωζώνη θα εκταμιεύσει 1,8 δισ ευρώ μόλις ψηφιστεί η συμφωνία και οι πρώτοι εφαρμοστικοί νόμοι από το Κοινοβούλιο, για να αποπληρωθεί το .
 • Η δεύτερη δόση ύψους 4 δισ ευρώ στα μέσα Ιουλίου και αφού η θα έχει εφαρμόσει το νέο πακέτο των προαπαιτούμενων μέτρων. Με αυτά θα καλυφθούν οι λήξεις ομολόγων ύψους 3,5 δισ ευρώ που κατέχει η ΕΚΤ.

 • Στις αρχές Αυγούστου θα εκταμιευθούν 4,7 δισ ευρώ.

 • Τον Οκτώβριο άλλο 1,5 δισ ευρώ.

Παράλληλα, το θα καταβάλει τις δικές του δόσεις, ύψους 3,5 δισ ευρώ τον Οκτώβριο και υπό την προϋπόθεση ότι η Ελλάδα θα έχει ολοκληρώσει τις συμφωνημένες , θα υπάρχει εγγυημένη χρηματοδότηση για τους επόμενους 12 μήνες και το θα είναι βιώσιμο.

Σύμφωνα με πληροφορίες της «Κ», οι χρηματοδοτικές ανάγκες της χώρας μέχρι το τέλος του έτους ανέρχονται σε 15,3 δισ. ευρώ και καλύπτονται εφόσον το παραπάνω πρόγραμμα εκταμιεύσεων δόσεων υλοποιηθεί στο ακέραιο.

Σύμφωνα με την ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους από το ΔΝΤ (DSA), που παρουσιάζει το Reuters, ακόμα και με το πιο αισιόδοξο σενάριο το θα διαμορφωθεί σε υψηλότερα επίπεδα από εκείνα που προβλέπονταν το 2012. Συνολικά υπάρχουν τρία σενάρια:

 1. Αισιόδοξο: Το θα υποχωρήσει από το 172,8% του το 2015 θα υποχωρήσει στο 124% του το 2022, εάν εφαρμοστούν όλες οι που προτείνουν οι πιστωτές. Το 2012 προβλέπονταν ότι θα πέσει στο 124% του ΑΕΠ το 2020 και χαμηλότερα του 120% του ΑΕΠ το 2022.
 • Μεσαίο: Με μερική εφαρμογή των μεταρρυθμίσεων, το χρέος θα υποχωρήσει στο 135% του από 174,3% του φέτος.

 • Αρνητικό: Είναι το βασικό σενάριο του ΔΝΤ και το χρέος υποχωρεί στο 142,2% του ΑΕΠ από 176,7% του ΑΕΠ φέτος.

 • Με βάση το αρνητικό σενάριο, χρειάζεται ουσιαστική αναμόρφωση του προφίλ του ελληνικού χρέους, αλλά όχι «κούρεμα», σύμφωνα με τα όσα αναγράφονται στο DSA.

   

  πηγή:kathimerini.gr

  PagasitikosNews logo

  ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Έγκλημα στα Γλυκά Νερά: Η ομολογία που έριξε αυλαία στο θέατρο 37 ημερών #ΓλυκάΝερά - https://t.co/WIkUfRaZ8h -

  • Στο Βόλο ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ #Αρχηγός ΓΕΕΘΑ - https://t.co/vHkjLxwJbJ -

  • Άρση μέτρων: Τι ανοίγει τις επόμενες ημέρες - https://t.co/a7Ygbn7bsY -

  "Αλιεύοντας" την είδηση