Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Παράσταση της Π.Π.Μ. στο περιφερειακό συμβούλιο για την ΑΓΕΤ
Παράσταση της Π.Π.Μ. στο περιφερειακό συμβούλιο για την ΑΓΕΤ

Παράσταση της Π.Π.Μ. στο περιφερειακό συμβούλιο για την ΑΓΕΤ

Πορεία διαμαρτυρίας από τον Άναυρο μέχρι την τσιμεντο

 

“Εδώ και 3 μήνες, οι πολίτες και οι φορείς του Βόλου βρίσκονται σε αναστάτωση, μετά την απόφαση του Υπουργείου Περιβάλλοντος να εγκρίνει Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων της ΑΓΕΤ, με την οποία δίνεται η δυνατότητα στην εταιρεία αυτή να καίει 200.000 τόνους «εναλλακτικά καύσιμα», από τα οποία οι 100.000 θα είναι RDF, εκτός από τις 150.000 τόνους πετ κωκ που έχει άδεια και ήδη καίει. Η Απόφαση μάλιστα αυτή παραχωρεί στην ΑΓΕΤ και λιμενικές διευκολύνσεις, για πρώτη φορά, παρά το αντίθετο που προβλέπονταν από τη σύμβαση παραχώρησης του λιμένος της ΑΓΕΤ, ανάμεσα στην ΑΓΕΤ και τον Οργανισμό Λιμένος Βόλου. Είναι επομένως προφανές ότι η πόλη του Βόλου μετατρέπεται σε ένα θάλαμο αερίων με σοβαρές επιπτώσεις στην υγεία των πολιτών και κυρίως των ευπαθών ομάδων”.

Τα παραπάνω τόνισαν τα μέλη της  Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας Μαγνησίας, σε  σημερινή συνέντευξη τύπου, τονίζοντας όλο αυτό το διάστημα, ενημέρωνε διαρκώς την τοπική κοινωνία, η οποία  έχει επαρκώς αντιληφθεί τη σοβαρότητα του προβλήματος και αγωνιά για τις επιπτώσεις στην υγεία της.

Επίσης είπαν  πως αυτό έγινε φα και στην ενημερωτική στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ στις 15 Μαρτίου 2017 και στη σιωπηλή πορεία στους δρόμους της πόλης του Βόλου στις 5 Απριλίου 2017, ενώ άφησαν αιχμές για φορείς: “Αντίθετα με τους πολίτες κάποιοι φορείς, αλλά και οι αρχές της περιοχής, δεν έχουν επιδείξει το ίδιο ενδιαφέρον για το σοβαρό αυτό πρόβλημα που άπτεται της υγείας των πολιτών. Ιδιαίτερα ο Δήμος Βόλου φαίνεται να παρακολουθεί ως θεατής τα τεκταινόμενα, αν δεν ευνοεί την καύση καρκινογόνων υλικών από την ΑΓΕΤ. Αρκέστηκε μόνο σε μια σχετική μήνυση και με τον τρόπο αυτό φαίνεται να θεωρεί ότι εκπλήρωσε τις υποχρεώσεις του προς την τοπική κοινωνία”.

Για την αυριανή συνεδρίαση του  Περιφερειακού Συμβουλίου Θεσσαλίας στο Βόλο εξέφρσαν την ελπίδα ότι έστω και τώρα, να πάρει αποφάσεις, όπως έχει δηλωθεί νωρίτερα, με τις οποίες θα εκφράζει την αντίθεσή του στην καύση RDF, πετ κωκ και λοιπών επικίνδυνων υλικών από την ΑΓΕΤ.

Σημειώνεται ότι η  Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, αλλά και το Πανελλήνιο Δίκτυο Οικολογικών Οργανώσεων (ΠΑΝΔΟΙΚΟ) έχουν εγγρά ζητήσει χρόνο για ενημέρωση των θέσεών τους στο Περιφερειακό Συμβούλιο και έχουν καταθέσει Σχέδιο Απόφασης. (πρόεδρος Π.Σ. τους τηλεφώνησε και είπε ότι θα τους δοθεί ο λόγος στο Περιφερειακό Συμβούλιο).

Εν τω μεταξύ, την επόμενη μέρα, την Τετάρτη 31/05/2017, οι πολίτες του Βόλου έχουν την ευκαιρία να διεκδικήσουν δυναμικά το δικαίωμά τους για καθαρή ατμόσφαιρα στην πόλη τους. Θα κάνουν πορεία από τον Άναυρο μέχρι την ΑΓΕΤ,(κλήθηκαν να μετάσχουν και οι ποδηλάτες της πόλης)  καταγγέλλοντας όσους ενεργούν, αδιαφορώντας για τις απόψεις της κοινής γνώμης και την προστασία της υγείας των πολιτών, προκειμένου να ευνοήσουν τα κέρδη μιας ς. Μιας βιομηχανίας η οποία έχει επιδείξει απόλυτη περιφρόνηση προς την τοπική κοινωνία, μη έχοντας, μέχρι σήμερα, εκφράσει καμία άποψη για το πρόβλημα της καύσης «εναλλακτικών καυσίμων», τα οποία ενέχονται για εκπομπές διοξινών και άλλων καρκινογόνων ουσιών. Οι καύσεις αυτών των υλικών γίνονται και θα γίνονται σε ακατάλληλες εγκαταστάσεις, οι οποίες δεν διορθώνονται με ανακατασκευές ταινιοδρόμων, αλλά με συνολική ανακατασκευή του εργοστασίου, πράγμα που δεν προβλέπεται από πουθενά.

Η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας καλεί όλους τους πολίτες του Βόλου να παρακολουθήσουν το Περιφερειακό Συμβούλιο, αύριο Τρίτη, και να συμμετάσχουν στην αγωνιστική κινητο της Τετάρτης, 6:30μ.μ. με αφετηρία τον Άναυρο και δηλώνει ότι θα συνεχίσει τον αγώνα, μαζί τους, μέχρι την τελική νίκη. Η οποία θα διασφαλίζει την υγεία των πολιτών σε ένα ευλογημένο τόπο στον οποίο βρισκόμαστε και ζούμε. Γιατί η υγεία είναι πάνω από τα κέρδη των βιομηχανιών.

 Σχολιάζοντας  ανακοίνωση της  Περιφέρειας που δόθηκε στη δημοσιότητα την Παρασκευή σχετικά με τις εκπομπές ρύπων, κατά τον έλεγχο που έγινε στην ΑΓΕΤ τον προηγούμενο Μάρτιο τόνισαν πως φαίνεται για μία σειρά γνωστούς ρύπους που είναι δυνατόν να παρακολουθούνται κατά τη διάρκεια λειτουργίας εργοστασίου είναι στα όρια ή κάτω από αυτά. Στο θέμα που εγείρονται σοβαρές ανησυχίες είναι για διοξίνες, φουράνια και βαρέα μέταλλα. Γι' αυτά οι μετρήσεις και τα αποτελέσματά τους θα γίνουν γνωστά στο τέλος Ιουνίου 2017  (τρεις μήνες γιατί το δείγμα πηγαίνει σε ευρωπαϊκά εργαστήρια ή το Δημόκριτο). “Εάν δηλαδή η ΑΓΕΤ προχωρήσει στο σχεδιασμό και κάτι δεν πάει καλά με εκσυγχρονισμό εγκαταστάσεων θα το μάθουμε τρεις μήνες μετά…” ανέφεραν χαρακτηριστικά τα μέλη της και πρόσθεσαν ότι δεν είναι  ικανοποιημένοι ούτε από την Περιφέρεια.

“Αύριο στο Περιφερειακό Συμβούλιο έχει τη δυνατότητα να εκφράσει τις αντιδράσεις της στην καύση RDF. Θα θέλαμε το ίδιο να κάνει ο δήμος Βόλου. Να συγκαλέσει δημοτικό συμβούλιο και να πάρει απόφαση. Έτσι ώστε το υπουργείο να είναι εκτεθειμένο απέναντι στην τοπική κοινωνία. Ο κ. Φάμελλος είχε αποκαλύψει ότι από 2011 δεν λειτουργούν καταγραφικά ΑΓΕΤ. Ακόμη και αν είναι τέλειες εγκαταστάσεις θα γίνονταν οι έλεγχοι;

Α. καταλληλότητα εγκαταστάσεων

Β. έλεγχοι

Γ. ποιότητα υλικού

Κανένα από αυτά δεν ισχύει. Δικαιολογημένα όλοι οι πολίτες είναι ανήσυχοι και δικαιολογημένα τους κινητοποιούμε τους πολίτες” τονίστηκε.

Τέλος το μέλος της Μάρκος Βαξεβανόπουλος είπε: “Όταν βλέπετε μία μέτρηση, συγκεκριμένη στιγμή ημέρα και χρόνου. Ο κ. Φάμελος είπε θα διπλασιάσει τους ελέγχους. Οι έλεγχοι που ορίζει ο νόμος σε ένα εργοστάσιο με συνεχή λειτουργία είναι τέσσερις το χρόνο, άρα θα το κάνει οκτώ. Αν παραβεί όμως τις διοξίνες και βαρέα μέταλλα η βιομηχανία δεν φτάνει αυτό. Η διοξίνη συσσωρεύεται και δεν είναι για λίγο στον αέρα. Αυτό θέτει σε κίνδυνο το περιβάλλον στο οποίο ζούμε.”

 

Απάντηση της  ΠΠΜ στον φορέα εργαζομένων  ΑΓΕΤ

Συνεχίζοντας την πολιτική του γενίτσαρου της τοπικής κοινωνίας ο φορέας των εργαζομένων στην ΑΓΕΤ φαίνεται να υποστηρίζει, με ανακοίνωσή του, την καύση RDF και άλλων καρκινογόνων υλικών στις ακατάλληλες εγκαταστάσεις της ΑΓΕΤ. Μετά την απαράδεκτη ανάρτηση στη σελίδα του στο FACEBOOK, επιλεκτικά, φωτογραφιών που στοχοποιούν κάποιους συμπολίτες μας, επιτίθεται πλέον κατά πάντων, λες και οι πολίτες του Βόλου είναι ιθαγενείς και με μυαλό χρυσόψαρου! Λένε λοιπόν ότι είναι «υπέρ της σωστής περιβαλλοντικά λειτουργίας του εργοστασίου». Θαυμάσια. Αλλά από την άλλη μεριά λένε ότι το πετ κωκ είναι χειρότερο από το RDF! Ποια ήταν λοιπόν μέχρι σήμερα η αντίδρασή τους στην καύση 150.000 τόνων πετ κωκ από την ΑΓΕΤ; Αλλά μήπως είναι η πρώτη φορά που κρατούν τέτοια στάση; Ποιά ήταν η αντίδρασή τους όταν η ΑΓΕΤ ήθελε να καίει λάστιχα, γεγονός που το αποτρέψαμε με ακτιβισμό και με τη σύμφωνη γνώμη της τότε Νομαρχιακής Αρχής. Είδαμε όμως και την αντίδρασή τους, όταν, σε άλλο ακτιβισμό μας, για να καίει φυσικό αέριο, χειροδίκησαν εναντίον μας!

Δεν εκπροσωπούν λένε τη διοίκηση της εταιρείας, αλλά εμφανίζονται ως «βασιλικότεροι του βασιλέως», αφού δέχονται εμμέσως πλην σαφώς την καύση καρκινογόνων υλικών σε εγκαταστάσεις που ούτε η ίδια η ΑΓΕΤ δεν έχει μέχρι στιγμής υποστηρίξει ότι είναι κατάλληλες για αυτό. Μιλούν για παραπληροφόρηση της τοπικής κοινωνίας. Άραγε όλοι οι Βολιώτες και οι φορείς της πόλης είναι παραπλανημένοι; Μέχρι σήμερα, ούτε ένας φορέας δεν έχει υποστηρίξει την καύση των «εναλλακτικών καυσίμων» από την ΑΓΕΤ. Όλοι μα όλοι οι φορείς και οι πολίτες είναι παραπλανημένοι; Και οι μόνοι σωστά πληροφορημένοι είναι μόνο οι ίδιοι; Ακόμα και ο υπέρμαχος της καύσης RDF κ. Σωτηρίου, στην Ενημερωτική Συγκέντρωση που πραγματοποιήσαμε στο ξενοδοχείο ΠΑΡΚ, είπε ότι υπάρχει ένα τρίπτυχο για ασφαλή καύση. Σωστές εγκαταστάσεις, σωστοί και διαρκείς έλεγχοι και σωστό υλικό. Υπάρχει κάτι από αυτά διασφαλισμένο σήμερα; Προφανώς όχι! Τότε πώς οι ίδιοι είναι υπέρμαχοι της καύσης «εναλλακτικών καυσίμων»; Όσον αφορά τις επιπτώσεις από τις διοξίνες στο περιβάλλον παραπέμπουμε στην εμπεριστατωμένη μελέτη που δημοσιεύεται στην ιστοσελίδα μας.

Αναφέρουν οι εργαζόμενοι της ΑΓΕΤ ότι η Περιβαλλοντική Πρωτοβουλία Μαγνησίας, «θα έπρεπε να ζητάει επιτακτικά την καύση εναλλακτικών καυσίμων», όπως γίνεται στην Ευρώπη. Αγνοεί όμως ότι στην πολιτισμένη Ευρώπη ανακυκλώνεται πάνω από το 80% των σκουπιδιών, ενώ στην Ελλάδα δεν φτάνουμε το 20%! Μήπως λοιπόν πρέπει αντί να ανακυκλώνουμε τα σκουπίδια, να τα καίμε για να κερδίζει μια βιομηχανία σε βάρος της υγείας των πολιτών; Αγνοούν ότι οι οικολογικές οργανώσεις, από χρόνια τώρα, αγωνίζονται με ποικίλους τρόπους, για την αύξηση των ποσοστών ανακύκλωσης;

Τέλος ο φορέας των εργαζομένων της ΑΓΕΤ αναφέρεται σε 5-10 ατόμων κλείνοντας τα μάτια στην καθολική αντίδραση της «παραπλανημένης» τοπικής κοινωνίας και των «παραπλανημένων» φορέων της. Τοπική κοινωνία η οποία πρέπει να εκδηλώσει την αντίδρασή της στο σημερινό Περιφερειακό Συμβούλιο και στην αυριανή αγωνιστική κινητο με τη μορφή πορείας από τον Άναυρο μέχρι την ΑΓΕΤ που θα ξεκινήσει στις 6.30 το απόγευμα από την αφετηρία λεωφορείων του Αναύρου.

 

 

 

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση