Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Παράσταση διαμαρτυρίας κατά της καύσης απορριμμάτων
Παράσταση διαμαρτυρίας κατά της καύσης απορριμμάτων

Παράσταση διαμαρτυρίας κατά της καύσης απορριμμάτων

Πολίτες, φορείς, συλλόγους κι συλλογικότητες κάλεσν σε σημερινή συνέντευξη Τύπου τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών Βόλου, προκειμένου  να συμμετάσχουν στην παράσταση διαμαρτυρίας κατά της καύσης απορριμμάτων, που θα γίνει μεθαύριο Σάββατο 23 Ιουνίου, στις 7.00 μ.μ.,  έξω από το κτίριο Τσαλαπάτα, όπου θα πραγματοποιείται η ετήσια Γενική Συνέλευση του Συνδέσμου Βιομηχανιών Θεσσαλίας και Στερεάς Ελλάδας παρουσία του υφυπουργού Οικονομίας και Ανάπτυξης Στ. Πιτσιόρλα.

Επίσης τα μέλη της Επιτροπής Αγώνα Πολιτών άφησαν ανοιχτό το ενδεχόμενο να προσφύγουν δικαστικά κατά της ΑΓΕΤ και όχι μόνο, καθώς έχουν στα χέρια τους στοιχεία ότι συνδυασμένα έξι τσιμεντοβιομηχανίες ιδιοκτησίας τριών ομίλων, έλαβαν ΑΕΠΟ να καίνε απορρίμματα και παρέκκλιση αύξησης της ποσότητας ολικού οργανικού άνθρακα που εκλύεται στην ατμόσφαιρα, ταυτόχρονα σχεδόν μέσα στο και μία το 2018, παραπλανώντας το υπουργείο με μελέτες που απέδιδαν την αύξηση του συγκεκριμένου απαερίου, στην ποιότητα της αργίλου που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη και που εξορύσσουν από διαφορετικά ορυχεία ανά τη χώρα.

 

Το μέλος της επιτροπής Βάλμη Παπαδοπούλου  διευκρίνισε  ότι εκτός από την παράσταση διαμαρτυρίας του Σαββάτου 23 Ιουνίου, η Επιτροπή συνεχίζει τις δράσεις της με εκδηλώσεις ευαισθητοποίησης πολιτών μέσα στο Καλοκαίρι.

Η μία εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί την Τετάρτη 27 Ιουνίου στο πάρκο της Νέας Δημητριάδας και η άλλη στις αρχές Ιουλίου στη Ν. Ιωνία.

Επίσης είπε  ότι η Επιτροπή το Σάββατο θα επιδιώξει να συναντηθεί και να διαμαρτυρηθεί στον κ. Πιτσιόρλα για την κυβερνητική πολιτική .

Το μέλος της Επιτροπής  Ιφιγένεια Ηλιοπούλου,  τόνισε ότι ήδη 10 μονάδες καύσης απορριμμάτων ετοιμάζονται ανά την Ελλάδα με αυτή των Σερρών που έγινε μέσω ΣΔΙΤ να είναι έτοιμη να λειτουργήσει.

 

Η ίδια ανέφερε ότι η Θεσσαλία όπως και η Ελλάδα έχει ποσοστό ανακύκλωσης  μόνο 7%, όπως παραδέχθηκε πρόσφατα και ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος Σωκράτης Φάμελλος και μάλιστα ζήτησε από την Τ.Α. να φροντίσει να το αυξήσει γιατί σε λίγο θα πληρώνουμε και πρόστιμα κι επανέλαβε ότι ακόμη και αν καίγεται νόμιμα το όποιο υλικό που περιέχει πλαστικό σε τόσο υψηλά ποσοστά, όπως αυτό που εντοπίστηκε των Βαΐων στην ΑΓΕΤ, ο νόμος που δεν προστατεύει τη δημόσια υγεία πρέπει να αλλάξει. «Επικαλούμενοι την αρχή της προφύλαξης στην οποία πρέπει η πολιτική για το περιβάλλον κάθε χώρας μέλους να εναρμονίζεται σύμφωνα με τη συνθήκη της , ζητάει από τις αρμόδιες αρχές να διακόψουν την καύση εναλλακτικών καυσίμων από την ΑΓΕΤ και άλλες βιομηχανίες, γιατί υπάρχει λογική επιστημονική ένδειξη ότι βλάπτει τη δημόσια υγεία, θέτοντάς την πάνω από οικονομικά συμφέροντα».

Απέναντί μας η Ένωση Τσιμεντοβιομηχάνων Ελλάδος

Το μέλος της Επιτροπής τόνισε ότι ο δις στην ουσία έκλεισε στην Επιτροπή της Βουλής που συζήτησε το θέμα της καύσης, όταν κυβέρνηση και αντιπολίτευση έστειλαν μήνυμα ότι αποτελεί μνημονιακή υποχρέωση της χώρας η καύση εναλλακτικών καυσίμων, όπως τα αποκαλούν. «Δεν είναι τυχαίο που στην Ελλάδα αρχίζουν να δραστηριοποιούνται επιτροπές πολιτών».

Επιπλέον υπενθύμισε ότι στις 7 Νοεμβρίου 2018 συζητείται στο Συμβούλιο της Επικρατείας η προσφυγή του και της Περιβαλλοντικής Πρωτοβουλίας ενάντια στην από ΑΓΕΤ. «Έχουμε φάκελο με στοιχεία που αποδεικνύει την ύπαρξη συμπαιγνίας.

Οι τσιμεντοβιομηχανίες παραπλανητικά πέτυχαν 4πλασιασμό του ολικού οργανικού άνθρακα παραπλανώντας υπουργείο, ενώ έπρεπε να αποδείξουν ότι ο ρύπος αυτός δεν οφείλεται στην καύση, κατέθεσαν μελέτη ότι αυτό οφείλεται στην άργιλο που χρησιμοποιούν ως πρώτη ύλη.

Επαναλαμβάνω ότι υπήρξε συνειδητή παραπλάνηση του υπουργείου και πήραν άδεια παρέκκλισης για το συγκεκριμένο ρύπο (το 10 mg/cm3 έγινε 40 στο Βόλο και στην Ελευσίνα 200 TOC). Δεν είναι δυνατόν όλα αυτά να συμβαίνουν συγχρόνως σε όλα τα ορυχεία από τα οποία εξορύσσουν τον άργιλο έξι εργοστάσια, δύο της ΑΓΕΤ σε Βόλο και Αλιβέρι, τρία του ΤΙΤΑΝ σε Αχαϊα, Βοιωτία και Θεσσαλονίκη και ένα μικρό Γερμαντικών συμφερόντων στον Ασπρόπυργο».

Ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει στα χέρια της τη μελέτη της ΑΓΕΤ που «αποδεικνύει» ότι για την αύξηση του ολικού οργανικού άνθρακα ευθύνεται η άργιλος και αναμένουν και τις υιπες μελέτες των άλλων εργοστασίων, καθώς υπέβαλλαν σχετικό αίτημα στην αδειοδοτούσα αρχή του υπουργείου Περιβάλλοντος.

Τέλος το μέλος της Επιτροπής, Τάκης Κολώνιας επανέλαβε ότι «εμείς δεν θέλουμε να γίνουμε νούμερα στατιστικής μελέτης που θα αποδεικνύει τι έφταιξε δέκα χρόνια μετά, όπως είχε πει και ο διοικητής του Νοσοκομείου Βόλου, Ματθαίος . Ζητάμε να  εφαρμοστεί η αρχή προφύλαξης η οποία λέει ότι ακόμη και αν υπάρχει επιστημονική αβεβαιότητα για έκθεση σε ρύπους, πρέπει να ληφθούν μέτρα και να παύσει κάθε δραστηριότητα που υπονομεύει αυτές τις αρχές».

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση