Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Παραμένει η απόσταση Αθήνας – θεσμών, σε αδιέξοδο η αξιολόγηση
Παραμένει η απόσταση Αθήνας – θεσμών, σε αδιέξοδο η αξιολόγηση

Παραμένει η απόσταση Αθήνας – θεσμών, σε αδιέξοδο η αξιολόγηση

Το αίτημα των θεσμών για νομοθέτηση συγκεκριμένων μέτρων (περαιτέρω μεταρ στο ασφαλιστικό και μείωση του υ ορίου) που θα έχουν ισχύ το 2019 και η αντίθεση της ελληνικής πλευράς, μέσω του υπουργού Οικονομικών, Ευκλείδη Τσακαλώτου, «σημάδεψαν» τις διαβουλεύσεις στο περιθώριο της συνεδρίασης του Eurogroup την Πέμπτη στις Βρυξέλλες, το οποίο απέβη άκαρπο.

Μετά τη συνάντησή του με τους εκπροσώπους των θεσμών, η οποία, κατά ευρωπαϊκές πηγές έγινε σε «έντονο κλίμα», αλλά και τη σύντομη συνεδρίαση των υπουργών Οικονομικών της Ευρωζώνης, ο κ. Τσακαλώτος έκανε λόγο για απ που «παραγκωνίζουν τις ευρωπαϊκές δημοκρατικές αξίες» από το Διεθνές Νομισματικό Ταμείο.

 Νωρίτερα, στο επίκεντρο των διαβουλεύσεων του υπουργού Οικονομικών με τους θεσμούς είχε βρεθεί η επιστολή που είχε σταλεί από την Αθήνα την προηγούμενη εβδομάδα με τις ελληνικές προτάσεις για το κλείσιμο της αξιολόγησης, οι οποίες, ωστόσο, σύμφωνα με Ευρωπαίο αξιωματούχο αποτελούν μόνο ένα καλό σημείο εκκίνησης και σίγουρα όχι ένα «σημείο προσγείωσης».

Την ίδια ώρα, στην ανάλυση βιωσιμότητας του ελληνικού χρέους, που θα παρουσιάσει στο εκτελεστικό του συμβούλιο στις 6 Φεβρουαρίου, το ΔΝΤ αναφέρει ότι αυτό είναι εξαιρετικά μη βιώσιμο, προσθέτοντας ότι, αν και συνυπολογίζει τα βραχυπρόθεσμα μέτρα ελάφρυνσης του χρέους που αποφάσισε τo Eurogroup του Δεκεμβρίου, θεωρεί ότι αυτά δεν είναι επαρκή.

Παράλληλα, το Ταμείο ξεκαθαρίζει μεν ότι συμμετέχει πλήρως στο πρόγραμμα, αποφεύγει ωστόσο να προσδιορίσει τον χρόνο κατά τον οποίο το ΔΝΤ θα λάβει την οριστική του για τη χρηματοδοτική του συμμετοχή.

Πάντως, από την πλευρά του, ο πρόεδρος του Eurogroup, ερούν Ντάισελμπλουμ, μετά το πέρας της σημερινής συνεδρίασης χαρακτήρισε «αδιαπραγμάτευτη» τη συμμετοχή του Ταμείου, αφήνοντας ανοιχτό το ενδεχόμενο να μη συμβεί κάτι τέτοιο μόνο στο ενδεχόμενο μελλοντικών προγραμμάτων.

 

πηγή:kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση