Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Παραλείψεις και ατέλειες στην έρευνα για Novartis – Έφοδος στο σπίτι του Μανιαδάκη
Παραλείψεις και ατέλειες στην έρευνα για Novartis – Έφοδος στο σπίτι του Μανιαδάκη

Παραλείψεις και ατέλειες στην έρευνα για Novartis – Έφοδος στο σπίτι του Μανιαδάκη

Παραλείψεις, πρωτοφανείς ατέλειες και διεργασίες που εκφέγουν της νομιμότητας στην έρευνα για τη , αναδύονται από τη δημόσια τοποθέτηση του μέχρι πρότινος προστατευόμενου μάρτυρα Νικ. Μανιαδάκη, ο οποίος προέβη σε πρωτοφανείς μέσω του κεντρικού δελτίου του ΣΚΑΪ το βράδυ της Τετάρτης.

Ο πρώην προστατευόμενος μάρτυρας διώκεται ήδη για παθητική δωροδοκία, ότι έλαβε δηλαδή 120 χιλιάδες ευρώ από τη , με βάση κατάθεση άλλου προστατευόμενου μάρτυρα με την κωδική ονομασία Μάξιμος Σαράφης.

Για ύποπτες συναλλαγές του Μανιαδάκη είχε καταθέσει και η επίσης προστατευόμενη μάρτυρας με την κωδική ονομασία Αικατερίνη Κελέση, αλλά σε μεταγενέστερη κατάθεσή της αναίρεσε τα αρχικώς καταγγελθέντα.

Σύμφωνα με πληροφορίες, σήμερα, με εντολή εισαγγελέα ερευνάται η οικία του Μανιαδάκη, είχε ερευνηθεί και στο παρελθόν, ενώ δημιουργούνται σοβαρά ερωτηματικά, πως ο εν λόγω μάρτυρας με σε βάρος του, πριν υπαχθεί στο καθεστώς προστασίας, τελικώς εκρίθη αξιόπιστος και κατάλληλος για να θεωρηθεί προστατευόμενος και μάλιστα για τόσο σοβαρή υπόθεση όσο η δικογραφία κατά δέκα πολιτικών προσώπων.

Πάντως η δικογραφία σε βάρος του για παθητική δωροδοκία είναι ήδη στα χέρια της ανακρίτριας ενώ οι χειρισμοί των αρμοδίων αρχών για την έρευνα της Novartis, εμφανίζονται περαιτέρω προβληματικοί μετά τις καταθέσεις των τριών προστατευόμενων μαρτύρων, οι οποίες όταν έφθασαν στη Βουλή δέχθηκαν μπαράζ επικρίσεων και έντονων αμφισβητήσεων με αποτέλεσμα να μην αντέξουν ούτε στον κοινοβουλευτικό έλεγχο.

Η ανακριτική διαδικασία για τον Μανιαδάκη είναι σε εξέλιξη ενώ ο ίδιος δηλώνει μέσω του δικηγόρου Θεόδωρου Μαντά, ότι είναι στη διάθεση των δικαστικών αρχών.

NΔ: Ο κ. Τσίπρας έχει κάτι να πει ή ανέθεσε τη διακυβέρνηση στον Πολάκη;

«Η Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, την οποία δεν ελέγχει το παραδικαστικό του Μαξίμου, καταγγέλλει σήμερα δημοσίως την κυβέρνηση για θεσμική εκτροπή», σημειώνει η ΝΔ απαντώντας στην ανακοίνωση του γραφείου Τύπου του πρωθυπουργού.

Επιπροσθέτως σημειώνει: «Καθώς αυτό δεν έχει προηγούμενο στη μεταπολίτευση, έχει κάτι να πει ο κ. Τσίπρας ή έχει αναθέσει τη διακυβέρνηση στον Παύλο Πολάκη;».

Απάντηση του υπουργού Δικαιοσύνης στην Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων

Tου απολύτου σεβασμού της ελληνικής κυβέρνησης τυγχάνει η ελληνική δικαιοσύνη, σύμφωνα με επίσημη ανακοίνωση του υπουργού Δικαιοσύνης Μιχάλη Καλογήρου, ο οποίος επιχειρεί να αμβλύνει τις εντυπώσεις από την πρωτοφανή τοποθέτηση του αναπληρωτή υπουργού Παύλου Πολάκη, ο οποίος αναφέρθηκε προσωπικά σε δικαστές, επικρίνοντάς τους για αδράνεια και  προκαλώντας σκληρή απάντηση από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων.

Ο κ. Καλογήρου αναφέρει μεταξύ άλλων, ότι η «ελληνική δικαιοσύνη τυγχάνει του απολύτου σεβασμού της ελληνικής κυβέρνησης και αντιμετωπίζεται ως η μόνη υπεύθυνη για την έναρξη, την κίνηση και την διεκπεραίωση κάθε δικαστικής υπόθεσης και για την απόδοση των σχετικών ποινικών ευθυνών».

Ο υπουργός Δικαιοσύνης ωστόσο, απαντά και στην σκληρή τοποθέτηση για τα λεχθέντα Πολάκη από την Ένωση Δικαστών και Εισαγγελέων, που έκαναν λόγο για «θεσμική εκτροπή».

Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος: Οι δηλώσεις Πολάκη «υποσκάπτουν το δικαιϊκό οικοδόμημα της χώρας»

Η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος σε σημερινή ανακοίνωσή της επισημαίνει ότι «υποσκάπτουν το δικαιϊκό οικοδόμημα της χώρας» οι χθεσινές δηλώσεις του αναπληρωτή υπουργού Υγείας Παύλου Πολάκη.

Αναλυτικότερα, η Ένωση Εισαγγελέων Ελλάδος επισημαίνει ότι «βρίσκεται στη δυσάρεστη θέση, μέσα σε σύντομο χρονικό διάστημα, να επαναλάβει σε ανακοίνωσή της την αυτονόητη υποχρέωση των εκπροσώπων της εκτελεστικής εξουσίας να σέβονται την συνταγματικώς κατοχυρωμένη Αρχή της διάκρισης των λειτουργιών».

Παράλληλα, αναφέρει ότι «οι δημόσιες αναρτήσεις του υπουργού κ. Πολάκη, οι οποίες ευελπιστούμε να απηχούν μόνο προσωπικές του απόψεις και όχι της κυβέρνησης στην οποία συμμετέχει, διά των οποίων ψέγει, και μάλιστα ονομαστικά, εισαγγελικούς και δικαστικούς λειτουργούς επειδή οι χειρισμοί τους σε εκκρεμείς υποθέσεις πολιτικού ενδιαφέροντος δεν είναι της αρεσκείας του, προδικάζοντας και υποδεικνύοντας την επιθυμητή έκβασή τους, υποσκάπτουν το δικαιϊκό οικοδόμημα της χώρας και διακυβεύουν την ομαλή λειτουργία του πολιτεύματος». Η ανακοίνωση προσθέτει επίσης:

«Ο κ. Πολάκης οφείλει να γνωρίζει ότι οι Έλληνες εισαγγελείς, ανεξάρτητοι και αποστασιοποιημένοι από τέτοιου είδους παρεμβάσεις και απρόσφορες προσπάθειες χειραγώγησής τους, αντεπεξέρχονται στο ακέραιο στο συνταγματικό τους καθήκον υπερβάλλοντας εαυτόν, προκειμένου, με υψηλό φρόνημα, να υπερβαίνουν καθημερινά τις αντίξοες υπηρεσιακές συνθήκες και ελλείψεις υποδομών και προσωπικού στο χώρο της Δικαιοσύνης, για τις οποίες την αποκλειστική ευθύνη φέρουν άλλοι».

Νέα επίθεση Πολάκη σε Δικαστές και Εισαγγελείς

Ο αναπληρωτής υπουργός Υγείας, Παύλος Πολάκης, εξαπέλυσε νέα επίθεση μέσω του προσωπικού του λογαριασμού στο Facebook με αφορμή την ανακοίνωση της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων η οποία έκανε λόγο για «θεσμική εκτροπή».

«Καθίστασθε πλέον προβλέψιμοι καθώς κάθε φορά που κάποιος θίγει κάτι στη λειτουργία της δικαιοσύνης μιλάτε για “θεσμική εκτροπή”», ανέφερε μεταξύ άλλων και συνέχισε:

«Εγώ δεν μίλησα για πολιτικό χρόνο όπως τεχνηέντως αναφέρει η ανακοίνωσή σας αλλά για υποθέσεις μείζονος δημοσίου συμφέροντος που πρέπει να ολοκληρωθούν και να τελεσιδικήσουν»

«Μια που το έφερε η κουβέντα ,πιστεύω πως αναγκαίο θα ήταν η “κλεψύδρα του δικαστικού χρόνου” να ρυθμιστεί (για τέτοιες υποθέσεις τουλάχιστον) να μετράει σε μήνες και όχι σε δεκαετίες όπως το παρελθόν (π.χ. ζημενς,c4i,κλπ)», πρόσθεσε.

Κυρ. : Πρωτοφανής υπονόμευση των δημοκρατικών θεσμών

Ο πρόεδρος της Νέας Δημοκρατίας Κυριάκος , εξαπέλυσε επίθεση στην κυβέρνηση για τις πρωτοφανής παρεμβάσεις στη δικαιοσύνη. «Απειλείται ευθέως η διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας», δήλωσε χαρακτηριστικά ο αρχηγός της Αξιωματικής αντιπολίτευσης.

«Όσα συμβαίνουν τις τελευταίες μέρες συνιστούν πρωτοφανή υπονόμευση των δημοκρατικών μας θεσμών και απειλούν ευθέως την διάκριση των εξουσιών στη χώρα μας», δήλωσε ο κ. Μητσοτάκης και συνέχισε:

«Δεν μπορεί να γίνεται ανεκτό σε ένα Κράτος Δικαίου εν ενεργεία υπουργός να απειλεί ονομαστικά εισαγγελείς και ανακριτές ότι δεν επιτελούν την αποστολή τους, όπως ο ίδιος θα επιθυμούσε, και ο πρωθυπουργός να τον καλύπτει. Ούτε μπορεί να γίνει ανεκτό σε ένα  Κράτος Δικαίου να χαρακτηρίζεται από την Δικαιοσύνη προστατευόμενος μάρτυρας πρόσωπο που βαρύνεται με κατηγορίες, ενώ ο νόμος ρητά το απαγορεύει».

«Θέλω να διαβεβαιώσω τους πολίτες ότι θα διαφυλάξω με όλες μου τις δυνάμεις το κύρος και την αξιοπιστία των θεσμών μας. Και καλώ τους επικεφαλής όλων των δημοκρατικών δυνάμεων της χώρας να αποτρέψουμε από κοινού την επιχειρούμενη θεσμική εκτροπή, την οποία πλέον και οι ίδιοι οι δικαστές επισημαίνουν. Καλώ, τέλος, όλους τους δικαστικούς λειτουργούς να υψώσουν ανάστημα και να αποκαταστήσουν το κύρος και την ανεξαρτησία της Ελληνικής Δικαιοσύνης», πρόσθεσε.

KINAΛ: Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του ταυτίζονται με διαρκείς μεθοδεύσεις θεσμικής εκτροπής

Το Κίνημα Αλλαγής με δήλωση του εκπροσώπου Τύπου Παύλου Χρηστίδη, τοποθετήθηκε στην έκκληση του προέδρου της ΝΔ Κυριάκου Μητσοτάκη για κοινή στάση της αντιπολίτευσης απέναντι στη θεσμική εκτροπή που επιχειρείται.

Όπως δήλωσε ο κ. Χρηστίδης η στάση αυτή δεν μπορεί να είναι a la carte. Πιο συγκεκριμένα ανέφερε: «Η πρόεδρος του Κινήματος Αλλαγής Φώφη Γεννηματά έχει τονίσει επανειλημμένα ότι υπάρχει πρόβλημα δημοκρατίας στον τόπο. Ο κ. Τσίπρας και η κυβέρνησή του ταυτίζονται με διαρκείς μεθοδεύσεις θεσμικής εκτροπής, με παρακρατικές λειτουργίες των κάθε είδους Ρασπούτιν. Η παράταξή μας έχει διαχρονικά σταθερό και διαρκές μέτωπο με τα φαινόμενα αυτά. Είναι αυτονόητο, όμως, ότι η αντιμετώπισή τους δεν γίνεται a la carte. Χρειάζεται ανοιχτή σύγκρουση με τους εκφραστές τους. Χωρίς , υπεκφυγές, με ονόματα και διευθύνσεις που περιλαμβάνουν και τους παλιούς και τους νέους εργοδότες τους. Σε αυτό το μέτωπο έχουμε καλέσει επανειλημμένα την Νέα Δημοκρατία να πράξει τα δέοντα στα του οίκου της».

Σαμαράς: Επιβεβαιώνονται τα όσα είχα πει για την χειρότερη συκοφαντίας

ια συκοφαντίας έκανε λόγο ο πρώην πρωθυπουργός, Αντώνης Σαμαράς, για την υπόθεση Novartis, μετά και τα όσα αποκάλυψε ο μέχρι πρότινος προστατευόμενος μάρτυρας, Νίκος Μανιαδάκης μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ, για τις πιέσεις που δεχόταν να τον εμπλέξει, μαζί με τον Άδωνι Γεωργιάδη και τον Γιάννη Στουρνάρα στην υπόθεση Novartis.

O κ. Μανιαδάκης δήλωσε μάλιστα πως δεν έχει συναντήσει ποτέ στη ζωή του τον πρώην πρωθυπουργό, Αντώνη Σαμαρά. Ο κ. Σαμαράς με ανάρτησή του στο Twitter τόνισε πως επιβεβαιώνεται η θέση του πως η υπόθεση αυτή είναι η χειρότερη σκευωρία συκοφαντίας και σπίλωσης που έχει υπάρξει ποτέ και πρόσθεσε:

«Είχα πει ότι επρόκειτο για τη χειρότερη σκευωρία συκοφαντίας και σπίλωσης που έχει υπάρξει ποτέ. Τώρα αρχίζει αυτό να επιβεβαιώνεται πλήρως… Είχα πει ότι “θα τους πάω ως το τέλος”. Τώρα όλοι καταλαβαίνουν γιατί…»

 

Πηγή: kathimerini.gr
PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση