Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Παραιτήθηκε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας
Παραιτήθηκε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας

Παραιτήθηκε ο σύμβουλος Εθνικής Ασφαλείας

Την παραίτησή του από τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας υπέβαλε στον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη, ο αντιναύαρχος ε.α. Αλέξανδρος Διακόπουλος, ένα 24ωρο μετά τις τηλεοπτικές τοποθετήσεις του για τη δραστηριότητα του «Ορούτς Ρέις» στην Ανατολική Μεσόγειο, και τη διευκρινιστική δήλωση που ακολούθησε.

«Η χθεσινή δήλωσή μου προκάλεσε σύγχυση και δημιούργησε πρόβλημα στον πρωθυπουργό και την κυβέρνηση, κάτι που σε καμία περίπτωση δεν αποτελούσε πρόθεσή μου. Εχω υπηρετήσει την πατρίδα επί δεκαετίες κι έχω μάθει πάντα να αναλαμβάνω τις ευθύνες μου. Ως εκ τούτου υποβάλλω την παραίτησή μου από τη θέση του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας του πρωθυπουργού. Θα συνεχίσω να βοηθώ την πατρίδα και την κυβέρνηση με όποιο τρόπο μπορώ, όπως έκανα μέχρι τώρα». Ο κ. ευχαρίστησε τον κ. Διακόπουλο για τις υπηρεσίες του.

Η παραίτηση του κ. Διακόπουλου είναι ευθέως συνδεδεμένη με τη σύγχυση που δημιούργησαν οι προχθεσινές δηλώσεις του (Open) για τις δραστηριότητες του «Ορούτς Ρέις» στην ελληνική υφαλοκρηπίδα. Ενδεικτικά, είχε πει, μεταξύ άλλων, ότι το τουρκικό σεισμογραφικό πλοίο «έχει κάνει έρευνες για να μην κοροϊδευόμαστε». Αυτή η αποστροφή του, που προκάλεσε οξείες από την πλευρά της αξιωματικής αντιπολίτευσης, τον οδήγησε να προβεί σε διορθωτική δήλωση, προχθές το απόγευμα. Σε αυτή, ο κ. Διακόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η αναφορά του «αφορούσε “προσπάθεια” ερευνών, σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως, “πραγματοποίηση”, με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX».

Ο ΣΥΡΙΖΑ υποστήριξε ότι ο κ. Διακόπουλος «εξαναγκάστηκε σε παραίτηση από το “επιτελικό” κράτος της Ν.Δ. και ο λόγος είναι απλός: είπε την αλήθεια και αποκάλυψε τα ψέματα του κ. Μητσοτάκη για τις δήθεν “ανύπαρκτες έρευνες” του “Ορούς Ρέις”», μια αλήθεια που ανατρέπει την κουτοπόνηρη κυβερνητική προπαγάνδα, η οποία συνεχίζει να κρύβεται πίσω από το δάχτυλό της για την παραβίαση των κυριαρχικών μας δικαιωμάτων».

Ο κ. Διακόπουλος έχει υπηρετήσει σε μάχιμες μονάδες του Π.Ν. καθώς και ως επιτελής, τμηματάρχης και διευθυντής στη ΔΕΝ, στις επιχειρήσεις του αρχηγείου στόλου και στο ΓΕΝ, όπως επίσης και στο γραφείο αρχηγού ΓΕΝ ως εκπρόσωπος Τύπου (2002-05). Στο εξωτερικό έχει υπηρετήσει ως ναυτικός ακόλουθος στην Αγκυρα (2008-11). Επιπλέον έχει διατελέσει διοικητής Ναυτικής Εκπαίδευσης, διοικητής Σχολής Ναυτικών Δοκίμων και διοικητής Σχολής Εθνικής Αμυνας.

Το πρόσωπο που θα τον αντικαταστήσει θα ανακοινωθεί τις προσεχείς ημέρες.

«Ορούτς Ρέις»: Φωτογραφία-ντοκουμέντο από ισραηλινό δορυφόρο

Η πορεία του τουρκικού ερευνητικού σκάφους «Ορούτς Ρέις», εντός της ελληνικής υφαλοκρηπίδας, καταγράφεται σε φωτογραφία-ντοκουμέντο από ισραηλινό δορυφόρο που έφερε στη δημοσιότητα ο τηλεοπτικός σταθμός ΣΚΑΪ.

Στη φωτογραφία αποτυπώνεται η κατάσταση στην θαλάσσια περιοχή που έχει δεσμεύσει η τουρκική NAVTEX και φαίνεται το τουρκικό ερευνητικό με απλωμένα να συνοδεύεται από δύο ρυμουλκά αλλά και τρεις φρεγάτες κλάσης «Barbaros», δύο κορβέτες κλάσης «Burak» και δύο φρεγάτες G-Class του Τουρκικού Ναυτικού.

Παράλληλα, φαίνεται και μια ελληνική φρε κλάσης «Έλλη» (της ίδιας κλάσης είναι η φρε «Λήμνος»), που βρίσκεται σε κοντινή απόσταση και παρακολουθεί λεπτό προς λεπτό τις κινήσεις του «Ορούτς Ρέις» και των τουρκικών πολεμικών πλοίων.

Συγχαρητήρια στον κυβερνήτη του «Λήμνος» – Ντοκουμέντο από την πρόσκρουση με το «Κεμάλ Ρέις»

Τα συγχαρητήρια του υπουργού Εθνικής Aμυνας Νίκου Παναγιωτόπουλο στον κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος» του πολεμικού ναυτικού (Π.Ν.), αντιρχο Γιάννη Σαλιάρη ήλθαν λίγες ημέρες μετά την πρόσκρουση με τη φρεγάτα «Κεμάλ Ρέις» του τουρκικού ναυτικού, έπειτα από λανθασμένο ελιγμό του Τούρκου κυβερνήτη στην ευρύτερη περιοχή δραστηριοποίησης του ερευνητικού πλοίου «Ορούτς Ρέις». Η φωτογραφία που δημοσιεύει σήμερα η «Κ» προέρχεται από τη δεξιά πρυμναία πλευρά της τουρκικής φρεγάτας τύπου ΜΕΚΟ, ο κυβερνήτης της οποίας προσπάθησε να προσπεράσει και να τη φέρει σε θέση εμποδίου προς την ελληνική φρεγάτα τύπου «S».

Ο Τούρκος κυβερνήτης προχώρησε, πρακτικά, σε μια κίνηση η οποία είναι συχνή στο Αιγαίο ανάμεσα σε τουρκικές ακταιωρούς και κανονιοφόρους του Π.Ν., ωστόσο στη συγκεκριμένη περίπτωση ο όγκος της φρεγάτας δεν βοηθούσε. Ο ελιγμός του ήταν ανεπαρκής και λανθασμένα υπολογισμένος, με αποτέλεσμα η πλώρη της φρεγάτας «Λήμνος» να προκαλέσει σοβαρές ζημιές στο «Κεμάλ Ρέις». Ο κυβερνήτης της «Λήμνος» βλέποντας το «Κεμάλ Ρέις» να προσεγγίζει με ταχύτητα από τα αριστερά, έδωσε εντολή για συνέχιση της ευθείας πορείας, με αποτέλεσμα η πλώρη της φρεγάτας του Π.Ν. να καρφωθεί στο δεξί πρυμναίο τμήμα του τουρκικού πολεμικού.

Σύμφωνα με καλά πληροφορημένες της «Κ», τα ξημερώματα της Τετάρτης, 12 Αυγούστου, η πλώρη της ελληνικής φρεγάτας έφθασε μόλις λίγα από το αντλιοστάσιο του «Κεμάλ Ρέις», δηλαδή λίγο προτού προκαλέσει στο τουρκικό πολεμικό βλάβες οι οποίες θα το οδηγούσαν σε πολύμηνη καθήλωση.
Στην επικοινωνία που είχαν λίγες ημέρες μετά το περιστατικό και διέρρευσε χθες, δίχως να διαψευστεί από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας, ο κ. Παναγιωτόπουλος συνεχάρη δι' ασυρμάτου τον κυβερνήτη της φρεγάτας «Λήμνος», λέγοντας «είσαι μάγκας, κύριε κυβερνήτα, συγχαρητήρια». Ο αξιωματικός απάντησε τονίζοντας πως απλά έπραξε το καθήκον του.

Χθες, ο κ. Παναγιωτόπουλος συνομίλησε τηλεφωνικώς και με τη Γερμανίδα ομόλογό του Ανεγκρετ Κραμπ-Κάρενμπαουερ, ενόψει της άτυπης συνόδου των υπουργών Αμυνας της Ε.Ε. στο Βερολίνο, την επόμενη Τετάρτη. Η συνομιλία συμπεριέλαβε και την κατάσταση ασφαλείας στην Ανατολική Μεσόγειο, με αφορμή την τουρκική παραβατικότητα. Από το υπουργείο Εθνικής Αμυνας έγινε γνωστό ότι ο κ. Παναγιωτόπουλος τόνισε πως η Αθήνα έχει ετοιμότητα να συζητήσει με την Τουρκία στο πλαίσιο του Διεθνούς Δικαίου «υπό την προϋπόθεση άμεσης απόσυρσης των τουρκικών πολεμικών πλοίων και του ερευνητικού σκάφους από την περιοχή της  ελληνικής υφαλοκρηπίδας». Σύμφωνα με τις ίδιες η κ. Κραμπ – Κάρενμπαουερ συμμερίστηκε την εκτίμηση του Ελληνα υπουργού ότι η παρούσα κατάσταση καλλιεργεί συνθήκες ατυχήματος.

Διευκρινίσεις Διακόπουλου

Νωρίτερα, χθες, σύγχυση σχετικά με την πραγματική επιχειρησιακή εικόνα στην Ανατολική Μεσόγειο, προκάλεσαν δηλώσεις του συμβούλου Εθνικής Ασφαλείας Αλέξανδρου Διακόπουλου στον τηλεοπτικό σταθμό Open περί αναπόφευκτων ερευνών του «Ορούτς Ρέις», ο οποίος στη συνέχεια εξέδωσε διευκρινιστική δήλωση. Στη διευκρινιστική δήλωσή του, ο κ. Διακόπουλος επισήμανε, μεταξύ άλλων, ότι η αναφορά του «αφορούσε “προσπάθεια” ερευνών, σύμφωνα και με τους τουρκικούς ισχυρισμούς, όχι όμως, “πραγματοποίηση”, με προφανή στόχο την επίδειξη σημαίας στην περιοχή της παράνομης τουρκικής NAVTEX. Διευκρίνισα επίσης πως επιχείρησε να διεξαγάγει έρευνες και διέκοψε, εφόσον εξαρχής ο πραγματικός στόχος της Τουρκίας δεν ήταν η πραγματοποίηση σεισμικών ερευνών. Η Ελλάδα έχει τη στρατηγική και διπλωματική πρωτοβουλία και διαμορφώνει τις εξελίξεις με τις κινήσεις της».

Νωρίτερα κατά την τηλεοπτική εμφάνισή του, απαντώντας σε ερώτηση, ο κ. Διακόπουλος δήλωσε ότι το «Ορούτς Ρέις» «έχει κάνει έρευνες για να μην κοροϊδευόμαστε. Δείχνει ότι δεν ήταν αυτός ο πραγματικός σκοπός των ερευνών. Τις πρώτες μέρες δεν είχε κάνει καθόλου έρευνες, ούτε είχε απλώσει ούτε ακούγαμε – γιατί με τα υδροφωνικά ακούμε αν κάνει έρευνες ή όχι. Οταν εμείς “σηκώσαμε” το θέμα και είπαμε ότι δεν κάνει έρευνες, άπλωσε καλώδια, επέστρεψε, έκανε κάποιες έρευνες. Κάποια στιγμή “σηκώθηκε” λίγο ο καιρός και σταμάτησε τις έρευνες». Ο κ. Διακόπουλος είχε, επίσης, πει ότι «δεν υπάρχει ολίγον έγκυος. Εφόσον έχει μπει και έχει κάνει έρευνα έστω και μισής ώρας, έχει κάνει την έμπρακτη αμφισβήτηση». Σχολιάζοντας τις αναφορές αυτές ο τομεάρχης Εξωτερικών του ΣΥΡΙΖΑ κ. Γ. Κατρούγκαλος έγραψε στο Twitter: «Πώς συμβιβάζονται τα αυτονόητα αυτά με τις πρότερες δηλώσεις του κ. Μητσοτάκη ότι θα αποκρουστεί κάθε αμφισβήτηση κυριαρχικών δικαιωμάτων; Με τις φαιδρές διαρροές περί “θορύβων”; Με τις διατριβές στα κανάλια των στελεχών της Ν.Δ. ότι δεν γίνονται έρευνες;».

​​​​​​Για την επακούμβηση των φρεγατών «Λήμνος» και «Κεμάλ Ρέις», ο κ. Διακόπουλος είπε: «Εμείς κινούμαστε πάντα με προσοχή και πάντα σύμφωνα με τον κανονισμό αποφυγής σύγκρουσης στη θάλασσα. Οι Τούρκοι αποδείχθηκαν ότι δεν ήταν και σ' αυτό πολύ ικανοί… το “Λήμνος” πήρε εντολή να αλλάξει θέση. Το τουρκικό το παρεξήγησε και πήγε μπροστά με άγαρμπο τρόπο να του κόψει τον δρόμο. Του κόπηκε η λαμαρίνα του πλοίου του τουρκικού, αλλά όχι ο δρόμος του “Λήμνος”».

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση