Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΚΟΣΜΟΣ / Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον
Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον

Παραιτήθηκε ο Μπόρις Τζόνσον

Παραιτείται από την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος ο , όπως ανακοίνωσε ο ίδιος, υποκύπτοντας στην αφόρητη πίεση από τις αποχωρήσεις κορυφαίων κυβερνητικών στελεχών τις προηγούμενες 48 ώρες.

Ο κ. Τζόνσον δήλωσε ότι αποχωρεί από την ηγεσία του κυβερνώντος Συντηρητικού Κόμματος, ενώ θα παραμείνει στη θέση του πρωθυπουργού μέχρι την εκλογή του διαδόχου του. Παράλληλα ετοίμασε λίστα στελεχών που θα καταλάβουν τις θέσεις όσων έχουν παραιτηθεί στον ανώτερο κυβερνητικό μηχανισμό.

«Είναι σαφής η πρόθεση της κοινοβουλευτικής ομάδας να αρχίσει η διαδικασία αλλαγής της ηγεσίας του κόμματος, μια διαδικασία που ξεκινώ άμεσα. Ο λόγος δεν είναι ότι ήθελα να το κάνω, καθώς προτιμούσα να συνεχίσω το έργο μου για το οποίο είμαι και ιδιαιτέρως υπερήφανος. Είναι επώδυνο που δεν μπορώ να δω την ολοκλήρωση του έργου μου και της θητείας μου, αλλά στην πολιτική κανείς δεν είναι αναντικατάστατος», δήλωσε.

«Ο λόγος που πάλεψα τόσο σκληρά ήταν ότι θεώρησα ότι αυτό ήταν το καθήκον μου», είπε, αποφεύγοντας πάντως να κάνει μια μικρή αναδρομή στο έργο του, όπως αρχικά αναμενόταν.

Την επόμενη εβδομάδα θα ανακοινωθεί το χρονοδιάγραμμα της διαδοχής, ανακοίνωσε. «Προσπάθησα να πείσω τα μέλη του υπουργικού συμβουλίου να συνεχίσουμε, αλλά το ένστικτο της αγέλης ήταν κυρίαρχο», είπε με έντονη δυσφορία.

«Θέλω να πω στον λαό της Ουκρανίας επίσης ότι θα συνεχίσουμε να σας στηρίζουμε για όσο χρειαστεί», έσπευσε να υπογραμμίσει.

«Ξέρω ότι θα υπάρχουν πολλοί που θα ανακουφιστούν, ενώ άλλοι θα απογοητευθούν που αποχωρώ από την καλύτερη δουλειά στον κόσμο, την πρωθυπουργία», είπε ο κ. Τζόνσον, υποσχόμενος πλήρη στήριξη στον επόμενο πρωθυπουργό.

Σύμφωνα με πληροφορίες του BBC, το Συντηρητικό Κόμμα (που κυβερνά εδώ και 12 συνεχή χρόνια τη Βρετανία) θα έχει τώρα δύο εβδομάδες ώστε να συλλέξει υποψηφιότητες, να καταλήξει στους δύο επικρατέστερους και να τους θέσει στην επιλογή των μελών των «Τόρις», πριν τη θερινή διακοπή.

 

Το Συντηρητικό κόμμα της Βρετανίας σκοπεύει να επιλέξει τον νέο ηγέτη του και κατά συνέπεια τον νέο πρωθυπουργό της χώρας στις αρχές Σεπτεμβρίου, ανέφερε η εφημερίδα Financial Times, επικαλούμενη βουλευτές που έχουν γνώση αυτού του σχεδίου.

Ο Μπόρις Τζόνσον σχεδιάζει, από την πλευρά του, να παραμείνει μέλος του κοινοβουλίου μετά την παραίτησή του, σύμφωνα με έναν στενό συνεργάτη του. «Χαίρομαι που ακούω ότι το αφεντικό θα συνεχίσει ως βουλευτής», έγραψε στο Twitter ο Τζέιμς Ντάντριτζ.

Το BBC σε βραδινή σύνοψη των πυκνών γεγονότων, επικαλούμενο ένα μέλος του υπουργικού συμβουλίου, μετέδωσε την πληροφορία ότι ο Τζόνσον θα παραμείνει ως πρωθυπουργός με υπηρεσιακή ιδιότητα έως ότου το Συντηρητικό κόμμα εκλέξει νέο αρχηγό.

Νωρίτερα, ο Τζόνσον ανακοίνωσε ότι παραιτείται από το αξίωμα, αλλά θα παραμείνει στη θέση του μέχρι να εκλεγεί ο διάδοχός του.

Αυτή ακριβώς η πρόθεση του Τζόνσον εγείρει μία σειρά αντιδράσεων, καθώς δεν είναι λίγοι όσοι τον θεωρούν υπεύθυνο για το σημερινό πολιτικό χάος. Πολλά στελέχη των Συντηρητικών, συμπεριλαμβανομένου του πρώην πρωθυπουργού σερ Τζον Μέιτζορ, υποστηρίζουν ότι ο Τζόνσον πρέπει να αποχωρήσει άμεσα.

Το χρονοδιάγραμμα για τη διαδοχή θα ανακοινωθεί από τη σχετική Επιτροπή Βουλευτών την επόμενη εβδομάδα.

Economist: Ο πρέπει να φύγει αμέσως

Το εμβληματικό βρετανικό περιοδικό Economist γράφει:

«Η κυβέρνηση του κατέρρευσε επιτέλους. Για μήνες ο πρωθυπουργός της Βρετανίας ξέφευγε από το ένα σκάνδαλο μετά το άλλο. Τώρα, απορριφθείς αμετάκλητα από τους βουλευτές του, έχει αποδεχθεί ότι η πρωθυπουργία του τελείωσε. Έχει ζητήσει να μείνει μέχρι το φθινόπωρο, αλλά να πρέπει να απέλθει αμέσως.

Ο κ. Τζόνσον έπεσε λόγω της δικής του ανεντιμότητας, επομένως κάποιοι μπορεί να συμπεράνουν ότι μια απλή αλλαγή ηγεσίας θα είναι αρκετή για να επαναφέρει τη Βρετανία στην πορεία της. Ενδεχομένως.

Αν και τα δακτυλικά αποτυπώματα του κ. Τζόνσον βρίσκονται πάνω από το σημερινό χάος, τα προβλήματα είναι πιο βαθιά. Αν το κυβερνών Συντηρητικό Κόμμα δεν συγκεντρώσει το σθένος για να αντιμετωπίσει αυτό το γεγονός, οι πολλές κοινωνικές και οικονομικές δυσκολίες της Βρετανίας θα επιδεινωθούν».

 

Μπόρις Τζόνσον: Η επόμενη μέρα της παραίτησης – Έως πότε θα παραμένει πρωθυπουργός-2
Το μεγάλο λάθος του Μπόρις Τζόνσον: Ζήτησε συγγνώμη

Οι αντιδράσεις και το… πάρτι

Ο ηγέτης των Εργατικών, σερ Κιρ Στάρμερ, προειδοποίησε ότι εάν ο Τζόνσον δεν παραιτηθεί αμέσως, το κόμμα του θα ζητήσει ψήφο δυσπιστίας στο κοινοβούλιο.

Ο ίδιος ο Τζόνσον, πάντως, στο πλαίσιο συνεδρίασης του με τα νέα μέλη του υπουργικού συμβουλίου, είπε ότι οι «μεγάλες δημοσιονομικές αποφάσεις» θα αφεθούν για τον επόμενο πρωθυπουργό και ότι η κυβέρνηση «δεν θα επιδιώξει να εφαρμόσει νέες πολιτικές».

Η Ντάουνινγκ Στριτ, την ίδια ώρα, δεν διέψευσε τις αναφορές ότι ο πρωθυπουργός και η σύζυγός του Κάρι Τζόνσον σχεδιάζουν να κάνουν ένα γαμήλιο πάρτι στο Checkers (σ.σ.: εξοχική κατοικία των πρωθυπουργών στη Βρετανία) εντός του Ιουλίου.

 

Μπόρις Τζόνσον: Η επόμενη μέρα της παραίτησης – Έως πότε θα παραμένει πρωθυπουργός-3
Μπόρις Τζόνσον: Οι 5 «πληγές» που οδήγησαν στην πτώση του

 


Οι «μνηστήρες» για τη θέση του Τζόνσον

Αρκετά είναι τα πρώην και νυν στελέχη της κυβέρνησης Τζόνσον που αναμένεται να διεκδικήσουν την ηγεσία του Συντηρητικού Κόμματος.

Σύμφωνα με έκτακτη δημοσκόπηση του YouGov, τα πρωτεία έχει ο υπουργός Άμυνας Μπεν Ουάλας, με 13%.

  • Μπεν Ουάλας: Η δημοτικότητά του στο κόμμα του έχει εκτοξευτεί τους τελευταίους μήνες, καθώς του δίνονται τα εύσημα για τον τρόπο που χειρίστηκε την κρίση του ουκρανικού πολέμου. Έχει, επίσης, δεσμούς με τη Σκωτία, καθώς υπηρέτησε ως βουλευτής εκεί πριν κατηφορίσει προς το Ουέστμινστερ. Ο υπουργός Άμυνας υπήρξε στενός σύμμαχος του Μπόρις Τζόνσον και στο παρελθόν είχε δηλώσει ότι δεν τον ενδιαφέρει η ηγεσία του κόμματος. Με τα μέσα ενημέρωσης να τον θεωρούν φαβορί, όλα όμως αλλάζουν…
  • Ρίσι Σουνάκ: Μέχρι πρότινος, ο πρώην υπουργός Οικονομικών θεωρούνταν φαβορί για να διαδεχθεί τον Τζόνσον. Ωστόσο, η κρίση του κόστους ζωής στη Βρετανία τού στοίχισε πολιτικά, ενώ η αποκάλυψη ότι αυτός και η σύζυγός του είναι ανάμεσα στους πιο πλούσιους ανθρώπους του Ηνωμένου Βασιλείου προκάλεσε οργή. Μάλιστα, η σύζυγός του δήλωσε… μετανάστρια για να μην πληρώνει φόρους. Να σημειωθεί ότι του έχει επιβληθεί και για το partygate, καθώς ήταν παρών στα γενέθλια του Βρετανού πρωθυπουργού στη Ντάουνινγκ Στριτ κατά την περίοδο του lockdown. Μπορεί να είναι από τους πρώτους που παραιτήθηκαν χτες, αλλά όλα τα παραπάνω του έχουν κοστίσει πολιτικά…
  • Λις Τρας: Άλλη μια στενή σύμμαχος του Τζόνσον, η οποία ήταν από τους λίγους υπουργούς που δεν τον έχουν εγκαταλείψει τα τελευταία 24ωρα. Η υπουργός Εξωτερικών είναι το πιο έμπειρο μέλος της κυβέρνησης, καθώς είχε υπηρετήσει και επί Ντέιβιντ Κάμερον και Τερέζα Μέι. «Λις Τρας: Η νέα Σιδηρά Κυρία;», έγραψαν οι Τimes για την 46χρονη πολιτικό λίγο πριν τα Χριστούγεννα.
  • Τζέρεμι Χαντ: Υπήρξε αντίπαλος του «ΜποΤζο» στις εσωκομματικές εκλογές του 2019. Τότε, ο Τζόνσον είχε ταχθεί υπέρ του Brexit, ενώ ο Χαντ κατά – και αυτό του στοίχισε.
  • Σατζίντ Τζαβίντ: Έχει περάσει από σχεδόν όλες τις κυβερνητικές θέσεις: υπουργός Οικονομικών, Στέγασης, Εσωτερικών, Επιχειρηματικότητας, Πολιτισμού και – η τελευταία θέση του – Υγείας. Ο πατέρας του ήταν Πακιστανός μετανάστης και οδηγός λεωφορείου. Ζούσαν σε ένα μικρό διαμέρισμα στο Μπρίστολ. Ο ίδιος έγινε επιτυχημένος τραπεζίτης και μετά πολιτικός. Παραιτήθηκε το 2020 από υπουργός Οικονομικών, αλλά επέστρεψε στην κυβέρνηση Τζόνσον πέρσι το καλοκαίρι.
  • Πρίτι Πατέλ: Η σταρ του Συντηρητικού Κόμματος, με αυστηρές δεξιές θέσεις για θέματα όπως η μετανάστευση και τα δημόσια έξοδα. Ως υπουργός Εσωτερικών, χρειάστηκε να διαχειριστεί το πρόβλημα με τις μεταναστευτικές ροές από τη Γαλλία μέσω της Μάγχης.
  • Ναντίμ Ζαχάουι: Από τα αουτσάιντερ, είναι ο νέος υπουργός Οικονομικών που ορίστηκε μετά την παραίτηση Σουνάκ. Όταν ήταν εννιά χρονών, ο ίδιος και η ιρανοκουρδική οικογένειά του διέφυγαν από το καθεστώς του Σαντάμ Χουσεϊν και έφτασαν στην Αγγλία. Δεν μπορούσε να διαβάσει αγγλικά μέχρι την ηλικία των 11 ετών. Θεωρείται από τα πιο φρέσκα μέλη των Τόρις. Εντύπωση προκάλεσε το γεγονός ότι παρόλο που ορίστηκε από τον Τζόνσον ως υπουργός, με επιστολή του ζήτησε και αυτός από τον πρωθυπουργό να παραιτηθεί, χωρίς όμως να παραιτηθεί ο ίδιος!
  • Πένι Μορντόντ: Ένα άλλο αουτσάιντερ που δεν πρέπει να υποτιμηθεί είναι η Πένι Μορντόντ, η οποία υπηρέτησε ως υπουργός Άμυνας επί Τερέζα Μέι. Η βουλευτής έχει αναδειχθεί σε σταθερό φαβορί μεταξύ των πιστών των Τόρις.

 

"Αλιεύοντας" την είδηση