Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πανηγυρική λειτουργία απόψε για την Ανάσταση
Πανηγυρική λειτουργία απόψε για την Ανάσταση

Πανηγυρική λειτουργία απόψε για την Ανάσταση

Σήμερα το βράδυ, οι πιστοί μπορούν να βιώσουν τις στιγμές της αναστάσιμης Θείας Λειτουργίας που στερήθηκαν το Μεγάλο Σάββατο λόγω των περιοριστικών μέτρων που ίσχυαν τότε και της ς της κυβέρνησης οι να τελούνται κεκλεισμένων των θυρών, χωρίς πιστούς. Και αυτό διότι στους ναούς της χς σήμερα θα τελεστεί η πανηγυρική αναστάσιμη παννυχίδα, η οποία τελείται κανονικά το βράδυ του Μεγάλου Σαββάτου.

Στη Μητρόπολη Αθηνών, ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών κ. θα τελέσει την ιερά αγρυπνία επί τη αποδόσει της ς του Πάσχα. Το καθιερωμένο είναι όλοι οι ναοί να ξεκινήσουν από τον εσπερινό και να ακολουθήσουν η Ακολουθία του Ορθρου και η Θεία Λειτουργία. Βεβαίως, δεν υπάρχει κεντρική οδηγία της ΔΙΣ προς τους μητρο.

Ειδικότερα, με βάση την της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου (ΔΙΣ) από την 1η Απριλίου, και όπως εξήγησε χθες μιλώντας στην «Κ» ο μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, σήμερα το βράδυ, σαράντα ημέρες μετά την Ανάσταση, η Εκκλησία θα γιορτάσει την απόδοση της ς, δηλαδή το τέλος της, κατά την οποία η Θεία Λειτουργία είναι ακριβώς η ίδια με αυτή της Αναστάσεως.

Ετσι, σήμερα οι πιστοί θα μπορέσουν στους ναούς να ψάλουν τους αναστάσιμους ύμνους και να ζήσουν το πανηγυρικό της Αναστάσεως, καθώς είναι η τελευταία ημέρα που ακούγεται το «Χριστός Ανέστη». Οπως τόνισε ο μητροπολίτης Ναυπάκτου κ. Ιερόθεος, δεν θα πρέπει να γίνεται λόγος για μεταφορά της εορτής του Πάσχα, αλλά για μεταφορά του εορτασμού της ς.

Βέβαια, και στις εκκλησίες τηρούνται προληπτικά μέτρα κατά της διασποράς του κορωνοϊού, σύμφωνα με τις κυβερνητικές αποφάσεις. Ετσι, πρέπει να τηρούνται οι αποστάσεις μεταξύ των παρόντων, να υπάρχει περιορισμένος αριθμός ατόμων, ενώ γίνεται και σύσταση για απαγόρευση προσέλευσης των πιστών που ανήκουν σε ευπαθείς ομάδες. Επίσης, πρέπει να υπάρχουν αντισηπτικά, ώστε να απολυμαίνονται οι επιφάνειες και οι εικόνες με τις οποίες έρχονται σε επαφή οι πιστοί, ενώ σε αρκετούς ναούς έχουν αφαιρεθεί καθίσματα για την τήρηση των αποστάσεων.

[Fancy_Facebook_Comments language="el_GR"]
"Αλιεύοντας" την είδηση