Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πανευρωπαϊκή πρωτιά φοιτητών του Παν. Θεσσαλίας για τη δημιουργία τουριστικού οδηγού της Μαγνησίας
Πανευρωπαϊκή πρωτιά φοιτητών του Παν. Θεσσαλίας για τη δημιουργία τουριστικού οδηγού της Μαγνησίας

Πανευρωπαϊκή πρωτιά φοιτητών του Παν. Θεσσαλίας για τη δημιουργία τουριστικού οδηγού της Μαγνησίας

Το πρώτο βραβείο σε πανευρωπαϊκό διαγωνισμό κατάφερε να κατακτήσει, ομάδα αποτελούμενη από 13 φοιτητές διαφόρων τμημάτων του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας και μια καθηγήτρια, καθώς δημιούργησε έναν καλαίσθητο τουριστικό οδηγό της Μαγνησίας, που απευθύνεται σε Γάλλους τουρίστες.

Ο με τον τίτλο: “Un patrimoine en partage”, σ.σ. “Κοινή κληρονομιά (στον πολιτισμό)” διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Ευρωπαϊκής Κληρονομιάς το 2018.

Έγιναν διάφορες δράσεις και στην Ελλάδα διοργανωτής ήταν ο σύνδεσμος καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας ΠΕ, ενώ σε πανευρωπαϊκό επίπεδο διοργανώτρια αρχή ήταν η αντίστοιχη ομοσπονδία καθηγητών.

Σε πρώτη φάση πραγματοποιήθηκε σε κάθε χώρα και η δυνατότερη συμμετοχή προκρινόταν σε πανευρωπαϊκό διαγωνιστικό επίπεδο.

Υπήρχαν τρεις κατηγορίες, πρωτοβάθμια, δευτεροβάθμια και ενήλικες, με τα βασικά ποιοτικά χαρακτηριστικά να περιλαμβάνουν την πρωτοτυπία, τη γλωσσική ορθότητα, την καλαισθησία και την τεχνική ποιότητα.

Το έλαβε μέρος με τρεις συμμετοχές και η μια στην κατηγορία των ενηλίκων κατέκτησε την πρώτη θέση και στη συνέχεια εκπροσώπησε την Ελλάδα στο επόμενο στάδιο.

Στα μέσα Ιουνίου ο σύνδεσμος ανακοίνωσε τα αποτελέσματα και η βράβευση έγινε πριν περίπου ένα μήνα σε τελετή που πραγματοποιήθηκε στην Αθήνα, στο πλαίσιο του 3ου Ευρωπαϊκού Συνεδρίου καθηγητών Γαλλικής Γλώσσας.

Οι φοιτητές σε συνεργασία με την καθηγήτρια τους δημιουργήσαν μια διαθεματική εργασία, που είχε να κάνει με την ανάδειξη της κληρονομιάς στη Μαγνησία.

Έτσι υλοποίησαν ένα τουριστικό φυλλάδιο για Γάλλους τουρίστες που επισκέπτονται τη Μαγνησία, με τον γραφιστικό σχεδιασμό να τον κάνει φοιτήτρια της Αρχιτεκτονικής, ενώ τη γλωσσική επιμέλεια την ανέλαβε η διδάσκουσα καθηγήτρια Ευτυχία Δαμάσκου.

Συγκεκριμένα ασχολήθηκαν φοιτητές από το τμήμα Γεωπονίας Ζωικής Παραγωγής, Πολιτικών Μηχανικών, Αρχιτεκτόνων Μηχανικών, ΙΑΚΑ, Οικονομικών Επιστημών και Δημοτικής Εκπαίδευσης.

Εξέτασαν τις διαφορετικές πτυχές της κληρονομιάς της Μαγνησίας και επιχείρησαν να τις αναδείξουν. Για παράδειγμα οι φοιτητές της Αρχιτεκτονικής ανέλαβαν να ασχοληθούν με τα παραδοσιακά σπίτια του Πηλίου, οι ιχθυολόγοι παρουσίασαν τον λιμναίο πολιτισμό της Κάρλας.

Επίσης οι φοιτητές από το ΙΑΚΑ, το Δημοτικής Εκπαίδευσης και το Οικονομικό ανέλαβαν το κομμάτι της αρχαιολογικής κληρονομιάς (Σέσκλο, Διμήνι), και κατά πόσο συμβάλλουν στην ανάπτυξη του τόπου.

Οι πολιτικοί ασχολήθηκαν με τη σιδηροδρομική κληρονομιά (Μουτζούρης), αλλά και τη βιομηχανική, όπου μέσα από τη εστίασαν στην ανακατασκευή και την αξιοποίηση παλιών βιομηχανικών κτιρίων.

Αναλυτικότερα στο κομμάτι της αρχαιολογικής κληρονομιάς, αναφέρεται μεταξύ άλλων η τοποθεσία των οικισμών, πότε άνθησαν και με ποιο τρόπο συμβάλλουν στην τουριστική ανάπτυξη της περιοχής.

Στο κομμάτι της οικολογικής κληρονομιάς και πάλι δίνονται πληροφορίες για την τοποθεσία της λίμνης Κάρλας, τι περιλαμβάνει το Μουσείο Λιμναίου Πολιτισμού, όπως και γενικές πληροφορίες για τον συγκεκριμένο πολιτισμό. Σημειώνεται ότι δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στη μεγάλη ποικιλία χλωρίδας και πανίδας στην περιοχή.

Σχετικά με την αρχιτεκτονική κληρονομιά, οι φοιτητές εστίασαν στην Πηλιορείτικη τέχνη του “τσατμά”, τα υλικά κατασκευής και πότε χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον η συγκεκριμένη τεχνοτροπία.

Στον τομέα της σιδηροδρομικής κληρονομιάς δίδονται πληροφορίες για το τραινάκι του Πηλίου και συγκεκριμένα, πότε άρχισε να λειτουργεί, ποια ήταν η χρήση του, η διαδρομή του, ενώ αναφέρονται και τα δρομολόγια του.

Στην βιομηχανική κληρονομιά παρατίθενται τα κτίρια που ανακατασκευάστηκαν, γίνεται αναφορά στο βιομηχανικό παρελθόν της πόλης, αλλά και στην μεγάλη σημασία του λιμανιού του Βόλου.

Η καθηγήτρια Γαλλικής δευτεροβάθμιας με απόσπαση στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, που ήταν η συντονίστρια της όλης προσπάθειας Ευτυχία Δαμάσκου, σημείωσε ότι οι περισσότεροι από τους φοιτητές που έλαβαν μέρος ήταν πρωτοετείς σε επίπεδο αρχαρίων, ή ημιαρχαρίων στα Γαλλικά.

Προσέθεσε το γεγονός ότι η προετοιμασία της εργασίας κράτησε δύο μήνες, κατά τη διάρκεια του περασμένου εαρινού εξαμήνου, με το αποτέλεσμα να δικαιώνει αυτούς που συμμετείχαν.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Διημερίδα για το τουριστικό προϊόν στη Σκιάθο από το Επιμελητήριο Μαγνησίας #Σκιάθος… - https://t.co/h3NuKiRktJ -

  • Συγκέντρωση του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ Μαγνησίας στον Βόλο #ΣΥΡΙΖΑΠΣΜαγνησίας - https://t.co/RjLD4n3XCN -

  • Η Νίκη Βόλου σε λαϊκό αγώνα δρόμου #ΓΣΝΙΚΗΒΟΛΟΥ - https://t.co/6KvtNctsLa -

"Αλιεύοντας" την είδηση