Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πανελλαδικές: Η «ακτινογραφία» των βάσεων – Ιστορική πτώση για τις ιατρικές σχολές
Πανελλαδικές: Η «ακτινογραφία» των βάσεων – Ιστορική πτώση για τις ιατρικές σχολές

Πανελλαδικές: Η «ακτινογραφία» των βάσεων – Ιστορική πτώση για τις ιατρικές σχολές

Με τις ιατρικές σχολές να «σπάνε» προς τα κάτω το «φράγμα» των 18.000 μορίων, τις βάσεις στην πλειονότητα των τμημάτων να έχουν κάθοδο, με εξαίρεση τις σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής, διαμορφώθηκαν οι φετινές βάσεις εισαγωγής.

Μεγάλο ήταν και φέτος το ποσοστό των τμημάτων, η βάση εισαγωγής των οποίων είναι κάτω των 10.000 μορίων. Συνολικά 184 τμήματα έχουν βάση εισαγωγής κάτω των 10.000 μορίων, κάτι που μεταφράζεται σε ποσοστό 40%.

Δείτε εδώ αναλυτικά τους πίνακες με τις βάσεις 

Ενδεικτικό της πτώσης που σημειώθηκε στις βάσεις όλων των Επιστημονικών Πεδίων είναι το γεγονός ότι μόλις δύο (2) από το σύνολο των τμημάτων έχουν βάση εισαγωγής πάνω από 19.000 μόρια, για την εισαγωγή στα οποία, όμως, συνυπολογίζεται και βαθμός ειδικού μαθήματος.

Σε γενικές γραμμές, στις Ανθρωπιστικές Σπουδές, οι νομικές σχολές κράτησαν τις βάσεις τους σταθερές στα περυσινά επίπεδα, άνοδο σημείωσαν οι σχολές Ψυχολογίας, αλλά και οι χαμηλόβαθμες σχολές του 1ου Επιστημονικού Πεδίου.

Όσον αφορά στις σχολές των Θετικών Σπουδών, πτώση καταγράφηκε στις πολυτεχνικές σχολές και στις σχολές όπως είναι της Φυσικής, της Χημείας και των Μαθηματικών.

Ωστόσο, αντίθετη πορεία ακολούθησαν οι σχολές Οικονομίας και Πληροφορικής, όπου σημειώθηκε άνοδος των βάσεων, σε ποσοστό έως και 20%. Ανοδικά κινήθηκαν και οι βάσεις των αρχιτεκτονικών σχολών.

«Έπεσαν» κάτω από τα 18.000 μόρια οι ιατρικές σχολές

Iστορική πτώση, που μεταφράζεται στο «σπάσιμο του φράγματος» των 18.000 μορίων προς τα κάτω κατέγραψαν φέτος οι βάσεις των ιατρικών σχολών, με εξαίρεση δύο από τις συνολικά επτά. Όλες οι ιατρικές σχολές κινήθηκαν πτωτικά, με τις βάσεις των ιατρικών σχολών Αθηνών και Θεσσαλονίκης να παραμένουν πάνω από τις 18.000 μόρια, χάνοντας 474 και 510 μόρια αντίστοιχα, σε σχέση με πέρυσι. Οι βάσεις τους διαμορφώθηκαν στα 18.250 μόρια για την Ιατρική Αθηνών και στα 18.075 για την Ιατρική Θεσσαλονίκης. Ακολουθούν η Ιατρική Πατρών με 17.825 μόρια (πτώση 573 μόρια), η Ιατρική Ιωαννίνων με 17.625 μόρια (πτώση 640 μόρια), η Ιατρική Λάρισας με 17.600 μόρια (πτώση 649 μόρια) και η Ιατρική Ηρακλείου με 17.575 μόρια (πτώση 669 μόρια). Με τη μεγαλύτερη πτώση, 723 μορίων, είναι στο χαμηλότερο σημείο η Ιατρική Αλεξανδρούπολης, με 17.400 μόρια.

Πτώση βάσεων για το 70% των τμημάτων

Συνολικά, από τα 459 τμήματα πτωτικά κινήθηκαν οι βάσεις σε 325 τμήματα, ενώ άνοδο σημείωσαν οι βάσεις 134 τμημάτων. Ποσοστιαία, οι παραπάνω αριθμοί «δείχνουν» το 70% των τμημάτων να έχουν καθοδική πορεία στην βάση εισαγωγής τους.

Τμήματα με βάση κάτω του… 1.000

Ιδιαίτερα εντυπωσιακό, είναι το γεγονός ότι φέτος τρία τμήματα έχουν βάση κάτων των 1.000 μορίων. Πρόκειτα για τα τμήματα:

– Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος, του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, με έδρα στο Καρπενήσι. Βάση εισαγωγής 2020: 625.

– Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής, του Πανεπιστημίου Πατρών, με έδρα το Μεσολόγγι. Πτώση: Βάση εισαγωγής 2020: 875.

– Περιβάλλοντος, του Ιόνιου Πανεπιστημίου, με έδρα τη Ζάκυνθο. Βάση εισαγωγής 2020: 900.

Αξίζει να σημειωθεί, ότι πέρσι, η χαμηλότερη βάση εισαγωγής ήταν 4.016 (Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας, στη Θεσσαλονίκη).

Δύο τμήματα με βάση άνω των 19.000 μορίων

Από το σύνολο των 459 τμημάτων, μόλις δύο έχουν βάση εισαγωγής πάνω από 19.000 μόρια, για την εισαγωγή στα οποία, όμως, συνυπολογίζεται και βαθμός ειδικού μαθήματος. Πρόκειται για την Αρχιτεκτονική Αθηνών (19.165 μόρια) και το τμήμα Αγγλικής Γλώσσας και Φιλολογίας στη Θεσσαλονίκη (19.075 μόρια).

Οι βάσεις επτά περιζήτητων σχολών

1. Αρχιτεκτόνων Μηχανικών Αθήνας (ΕΚΠΑ): 19.165 (άνοδος 115 μόρια)

2. Ιατρική Αθηνών (ΕΚΠΑ): 18.250 (πτώση 474 μόρια)

3. Διεθνών και Ευρωπαϊκών Σπουδών (Πανεπιστήμιο Πειραιώς): 18.145 (πτώση 18 μόρια)

4. Νομική Αθηνών (ΕΚΠΑ): 18.050 (άνοδος 37 μόρια)

5. Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών (ΕΜΠ): 17.975 (πτώση 339 μόρια)

6. Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (ΟΠΑ): 17.900 (πτώση 59 μόρια)

7. Ψυχολογία Αθηνών (ΕΚΠΑ): 17.875 (άνοδος 267 μόρια)

Top 5: Η μεγαλύτερη άνοδος

Συνολικά, 17 τμήματα, από τα 134 με άνοδο στη βάση εισαγωγής τους, σημείωσαν άνοδο με τετραψήφιο αριθμό μορίων. Τα πέντε τμήματα με τη μεγαλύτερη άνοδο είναι τα εξής:

1. Ιταλικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Θεσσαλονίκη), ΑΠΘ. Βάση εισαγωγής: 6.340, άνοδος 2.324 μόρια

2. Ισπανικής Γλώσσας και Φιλολογίας (Αθήνα), ΕΚΠΑ. Βάση εισαγωγής: 8.945, άνοδος 2.128 μόρια

3. Διοικητικής Επιστήμης και Τεχνολογίας (Τρίπολη), Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου. Βάση εισαγωγής 7.675, άνοδος 1.849 μόρια

4. Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής (Αιγάλεω), Πανεπιστήμιο Δυτικής Αττικής. Βάση εισαγωγής: 9.910, άνοδος 1.818 μόρια

5. Εσωτερικής Αρχιτεκτονικής (Σέρρες), Διεθνές Πανεπιστήμιο Ελλάδος. Βάση εισαγωγής: 6.850, άνοδος 1.739 μόρια

Bottom 5: Η μεγαλύτερη πτώση

Από τα συνολικά 325 τμήματα που κινήθηκαν καθοδικά, 21 τμήματα κατέγραψαν πτώση στη βάση εισαγωγής τους από 3.000 έως σχεδόν 6.000 μόρια. Τα πέντε τμήματα με τη μεγαλύτερη πτώση βάσεων είναι τα εξής:

1. Περιβάλλοντος (Ζάκυνθος), Ιόνιο Πανεπιστήμιο. Βάση εισαγωγής: 900, πτώση 5.838 μόρια

2. Δασολογίας και Διαχείρισης Φυσικού Περιβάλλοντος (Καρπενήσι), Γεωπονικό Πανεπιστήμιο Αθηνών. Βάση εισαγωγής: 625, πτώση 5.792 μόρια

3. Επιστήμης Φυτικής Παραγωγής (Μεσολόγγι), Πανεπιστήμιο Πατρών. Βάση εισαγωγής 1.700, πτώση 5.403 μόρια

4. Επιστήμης Βιοσυστημάτων και Γεωργικής Μηχανικής (Μεσολόγγι), Πανεπιστήμιο Πατρών. Βάση εισαγωγής: 875, πτώση 5.396 μόρια

5. Ζωικής Παραγωγής, αλιείας και Υδατοκαλλιεργειών (Μεσολόγγι), Πανεπιστήμιο Πατρών. Βάση εισαγωγής: 1.025, πτώση 5.216 μόρια.

Επιτυχόντες, το 77% των υποψηφίων

Στο 77% ανήλθε το ποσοστό των επιτυχόντων των φετινών Πανελλαδικών. Εκ των υποψηφίων που πέτυχαν στις φετινές Πανελλαδικές, το 53,39% είναι κορίτσια και το 46,61% είναι αγόρια. Επίσης, στην πρώτη τους προτίμηση πέρασε το 22,14% των υποψηφίων.

Σύμφωνα με το υπουργείο, ο συνολικός αριθμός των υποψηφίων για επιλογή φέτος ανήλθε σε 105.420, εκ των οποίων 89.640 με τις διαδικασίες των και 15.780 με τις διαδικασίες των ΕΠΑΛ, ενώ πέρυσι ο αντίστοιχος συνολικός αριθμός υποψηφίων ήταν 103.963.

Συνολικά εισήχθησαν στα Πανεπιστήμια, στις Ανώτατες Εκκλησιαστικές Ακαδημίες, στην ΑΣΠΑΙΤΕ, στην ΑΣΤΕ, στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές και στις Ακαδημίες της Πυροσβεστικής, του Εμπορικού Ναυτικού και του Λιμενικού Σώματος 81.413 υποψήφιοι, ενώ το 2019 εισήχθησαν 80.696.

Γενικότερα, το 32% των υποψηφίων των είχε επιτυχία με λιγότερα από 10.000 μόρια, ενώ το αντίστοιχο ποσοστό για τους υποψηφίους των ΕΠΑΛ είναι 25%, σύμφωνα με στοιχεία που έδωσε η υπουργός Παιδείας, Νίκη Κεραμέως.

«Έπεσε» η πλατφόρμα

Λόγω μεγάλης επισκεψιμότητας, η πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας δεν είναι διαθέσιμη. Από το πρωί, οι υποψήφιοι δυσκολεύονται στην πρόσβαση του

Τις προσεχείς ημέρες οι ανακοινώσεις για τις εγγραφές

Τα δικαιολογητικά και η διαδικασία της ηλεκτρονικής εγγραφής θα ανακοινωθούν κατά τις προσεχείς ημέρες με σχετική εγκύκλιο που θα εκδοθεί.

Η προθεσμία και η διαδικασία εγγραφής των επιτυχόντων στις Στρατιωτικές και Αστυνομικές Σχολές, στις Σχολές της Πυροσβεστικής Ακαδημίας και του Λιμενικού Σώματος, στις Ακαδημίες Εμπορικού Ναυτικού, καθώς στις Ανώτερες Σχολές Τουριστικής Εκπαίδευσης Ρόδου και Κρήτης θα ορισθεί και θα ανακοινωθεί από τις ίδιες τις Σχολές.

 

Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας

Ανακοινώθηκαν πριν από λίγη ώρα οι βάσεις εισαγωγής για όλες τις Σχολές. Στο Πανεπιστήμιο Θεσσαλίας, είναι οι εξής:

Το  ΓΕΛ Σκοπέλου

Η Διεύθυνση και ο Σύλλογος Διδασκόντων του ΓΕΛ Σκοπέλου συγχαίρουν  τους μαθητές του Γενικού Λυκείου Σκοπέλου για την επιτυχία τους στα  Πανεπιστήμια και τους εύχονται καλή σταδιοδρομία.
Οι επιτυχόντες και  τα τμήματα στα οποία εισάγονται:
Βιοχημείας-Βιοτεχνολογίας: Πολάσεκ Μάσσα-Μαρία
Χημείας: Τζουβαράκου Αγγελική-Μαρία
Μαθηματικών: Ζίου Ζωή, Αγγελέτος Αλέξανδρος
Οικονομικών Επιστημών: Κακαβά Μάχη-Αικατερίνα, Σκαπινάκη Ιωάννα,  Χασιώτη Ιωάννα
Λογιστικής-Χρηματοοικονομικής: Μεχιλάι Τζουλιάνα
Μηχανικών Οικονομίας και Διοίκησης: Μπουγκιοκάι Τζέσικα
Ναυτιλίας και Επιχειρηματικών υπηρεσιών: Κοσύφη Αμαλία
Αγωγής και φροντίδας στην πρώιμη παιδική ηλικία: Αναστασίου Ουρανία

Ο διευθυντής Β/’θμιας Εκπαίδευσης Μαγνησίας Χαράλαμπος Σταχτέας

Με την ευκαιρία ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών εξετάσεων, επιθυμώ να απευθύνω θερμά συγχαρητήρια στις μαθήτριες και στους μαθητές που θεωρούν ότι ο αγώνας τους δικαιώθηκε.

Όμως, σε όλους όσοι έλαβαν μέρος, ας μου επιτραπεί να επισημάνω ότι από μία μάχη ποτέ δεν κρίνεται ο πόλεμος. Τους ταλαντούχους της ζωής, μόνο ο κοινωνικός στίβος αναδεικνύει και σ’ αυτόν πρωτοπόρος μπορεί να είναι ο καθένας που ξέρει να βάζει στόχους και να μην τους εγκαταλείπει.

Τα αποτελέσματα των Πανελλαδικών εξετάσεων αποτελούν συχνά αιτία περισυλλογής, πιο πολύ για τους νέους που συμμετείχαν στον συγκεκριμένο αγώνα. Ας ατενίσουν με αυτοπεποίθηση το μέλλον και ας έχουν εμπιστοσύνη στο θησαυρό της νιότης τους. Θα αναδειχθούν σίγουρα σε πραγματικούς νικητές της ζωής!

Ο Αθανάσιος Λιούπης

Με την ευκαιρία της ανακοίνωσης των αποτελεσμάτων των Πανελλαδικών Εξετάσεων για εισαγωγή στην τριτοβάθμια εκπαίδευση ο βουλευτής N. της Νέας Δημοκρατίας,  Αθανάσιος Λιούπης προχώρησε στην παρακάτω δήλωση: «Συγχαρητήρια στις νέες και τους νέους μας που πέτυχαν το στόχο τους για την εισαγωγή τους στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σε μια πολύ διαφορετική χρονιά λόγω της πανδημίας. Θερμά συγχαρητήρια όμως αξίζουν στους εκπαιδευτικούς και στις οικογένειές τους,  που με ζήλο στήριξαν αυτή τη διαδρομή.

Η σημερινή ημέρα είναι σημαντική και θα την θυμόσαστε παντοτινά. Σηματοδοτεί την ανταμοιβή των κόπων σας και της προσπάθειας που καταβάλατε. Εύχομαι να απολαύσετε το ταξίδι της ακαδημαϊκή γνώσης σε μια ιδιαίτερα δημιουργική περίοδο νέων εμπειριών στη ζωή σας.

Ενθαρρύνω όμως και εκείνους που δεν πέτυχαν φέτος, να προσηλωθούν στο στόχο τους και να διεκδικήσουν το μέλλον με αισιοδοξία, σιγουριά και με πίστη στις δυνάμεις τους.

Οι συγκεκριμένες εξετάσεις δεν αποτελούν μοναδική ευκαιρία για να κάνετε τα όνειρά σας πραγματικότητα. Αξιοποιήστε τις δυνατότητές σας και προχωρήσετε δυναμικά, με την ορμή και τη δημιουργικότητα των νεανικών σας χρόνων.

Καλή συνέχεια με αισιοδοξία σε όλα τα παιδιά, στο φωτεινό και ελπιδοφόρο μέλλον της χώρας μας».

H Kατερίνα  Παπανάτσιου για τα αποτελέσματα των πανελληνίων εξετάσεων 

Από σήμερα χιλιάδες μαθητές αρχίζουν μια νέα όμορφη πορεία στη ζωή τους. Θα ήθελα να συγχαρώ όλους τους επιτυχόντες μαθητές μας καθώς η εισαγωγή τους στην Ανώτατη Εκπαίδευση σηματοδοτεί την επιβράβευση μιας επίπονης προσπάθειας. 

Θα ήθελα επίσης να απευθύνω συγχαρητήρια στις οικογένειες και στους καθηγητές των μαθητών που στάθηκαν αρωγοί στον αγώνα των μαθητών και παρείχαν κάθε ηθική, υλική και ψυχολογική στήριξη.

Για όσους σήμερα δεν τα κατάφεραν να περάσουν στην σχολή που ονειρεύονται θέλω να πω ότι η ζωή δεν τελειώνει στις πανελλαδικές εξετάσεις, αλλά συνεχίζεται και είμαι βέβαιη ότι οι στόχοι που έχουν θέσει με επιμονή και υπομονή στο τέλος θα επιτευχθούν.

Ο Αλέξανδρος Μεϊκόπουλος για την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση

Για πολλούς νέους και νέες ένας κύκλος έκλεισε με την ανακοίνωση των βάσεων εισαγωγής στην τριτοβάθμια εκπαίδευση, σημαίνοντας παράλληλα την  εκκίνηση ενός νέου που τους φέρνει όλο και πιο κοντά στα όνειρα, τις ελπίδες και τους στόχους τους.

Η τελευταία χρονιά της τρίτης λυκείου είναι ανέκαθεν η πιο δύσκολη και αγωνιώδης για τους υποψήφιους και φέτος ειδικά θα πρόσθετα και πολύ ιδιαίτερη καθώς η χρονιά ολοκληρώθηκε στη σκιά των μέτρων για τον κορωνοϊό.

Θέλω να δώσω από καρδιάς σε όλους συγχαρητήρια.

Για εσάς που κατορθώσατε με επιτυχία την εισαγωγή σας, ανοίγεται ο δρόμος νέων γνώσεων, νέων εμπειριών που θα σας ωριμάσει και θα σας ενισχύσει κατά την πορεία σας αυτή, με τα απαραίτητα εφόδια για την προσωπική και επαγγελματική σας ανέλιξη. Θερμά συγχαρητήρια επίσης και στους νέους της που κατέγραψαν ιδιαίτερα υψηλές επιδόσεις. Είναι μια πραγματική αριστεία, αποτέλεσμα αφοσίωσης και σκληρής δουλειάς, που τιμά  τους ίδιους, την οικογένειά τους και τον τόπο μας.

Για εσάς που τα αποτελέσματα δεν σας ικανοποίησαν μην τα παρατάτε και μην απογοητεύεστε. Δείτε το απλά σαν μια εμπειρία που κάτι είχε να σας διδάξει και ένα ακόμη εμπόδιο που καλείστε να υπερβείτε. Εφόσον θέσετε ένα στόχο, παλέψτε για αυτόν. Άλλωστε, η πραγματική αποτυχία έρχεται τη στιγμή που παύουμε να αγωνιζόμαστε για τους στόχους μας. Όλα για κάποιο λόγο γίνονται και έχετε ένα επιπλέον δίδαγμα στην πορεία  προς την πραγμάτωση των ονείρων σας.

Πολλά συγχαρητήρια βέβαια αξίζουν και στους γονείς καθώς και στους καθηγητές, που στήριξαν πραγματικά και στάθηκαν δίπλα στους υποψήφιους σε όλη αυτή την προσπάθεια, έχοντας μάλιστα να αντιπαρέλθουν όλες τις πρωτόγνωρες και ιδιαίτερες φετινές αντιξοότητες λόγω της πανδημίας.

Εύχομαι καλή σταδιοδρομία σε όλους τους νέους και τις νέες. Είμαστε υπερήφανοι για όλους σας.

Συνεχίστε με την ίδια και μεγαλύτερη ζέση να κυνηγάτε τους στόχους, να κυνηγάτε τα όνειρά σας. Είστε το μέλλον και η ελπίδα αυτού του τόπου.

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Ευρωπαϊκό πρωτάθλημα κωπηλασίας: Ασημένια μετάλλια από Ντούσκο και Αναστασιάδου #κωπηλασία - https://t.co/8Ttc1EJXEy -

  • Τσιτσιπάς: Στον επόμενο γύρο του Roland Garros #ΣτέφανοςΤσιτσιπάς - https://t.co/1bVwW98YiE -

  • Ποια είναι η καλύτερη ηλικία για να αρχίσουν τα παιδιά να χρησιμοποιούν τα social media; - https://t.co/lGAOup87kt -

"Αλιεύοντας" την είδηση