Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » Πανελλαδικές 2020: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες
Πανελλαδικές 2020: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες

Πανελλαδικές 2020: Ανακοινώθηκαν οι βαθμολογίες

Άνοιξε λίγο πριν το μεσημέρι η ηλεκτρονική πλατφόρμα του υπουργείου Παιδείας, στην οποία οι υποψήφιοι των Πανελλαδικών εξετάσεων μπορούν να βρίσκουν τη βαθμολογία τους. Παράλληλα, οι βαθμολογίες αναρτήθηκαν στα λύκεια της χώρας.

Οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να δουν τα αποτελέσματα είτε μεταβαίνοντας στο λύκειό τους, είτε χρησιμοποιώντας τον οκταψήφιο κωδικό τους και τους τέσσερις αρχικούς χαρακτήρες από το επώνυμο, το όνομα, το πατρώνυμο και το μητρώνυμο, σε κεφαλαίους ελληνικούς χαρακτήρες.

Οι καταστάσεις με τα αποτελέσματα έχουν αναρτηθεί στα σχολεία της χώρας, χωρίς ωστόσο να αναγράφονται τα ονομαστικά στοιχεία κάθε υποψηφίου, αλλά μόνο ο κωδικός και τα βαθμολογικά του στοιχεία ανά εξεταζόμενο μάθημα.

Πλέον, οι περίπου .000 φετινοί υποψήφιοι για την εισαγωγή στην Τριτοβάθμια Εκπαίδευση και τις 77.970 θέσεις των ΑΕΙ, θα μπορούν να υπολογίσουν τα μόρια που συγκέντρωσαν, προκειμένου να κάνουν τις τελικές επιλογές τους για το Μηχανογραφικό.

Σημειώνεται, ότι από αύριο, Σάββατο 11 Ιουλίου, μέχρι και την επόμενη Παρασκευή, 17 Ιουλίου, όλοι οι υποψήφιοι θα πρέπει πλέον να οριστικοποιήσουν το μηχανογραφικό δελτίο τους, επιλέγοντας «Οριστικοποίηση», στην ηλεκτρονική διεύθυνση https://exams.it.minedu.gov.gr.

Όπως έχει επισημανθεί από το υπουργείο Παιδείας, μετά την παρέλευση της προθεσμίας κανένας υποψήφιος δεν θα μπορεί να οριστικοποιήσει το μηχανογραφικό δελτίο του. Έτσι, προτείνεται στους υποψήφιους να εκτυπώσουν ή/και να αποθηκεύσουν στον υπολογιστή τους το οριστικοποιημένο μηχανογραφικό -το οποίο θα έχει αποκτήσει αυτόματα και αριθμό πρωτοκόλλου- ώστε ανά πάσα στιγμή να μπορούν να δουν τις τελικές προτιμήσεις τους.

Αλλάζουν οι αντιστοιχήσεις τμημάτων ΑΕΙ

Αλλαγές στις αντιστοιχήσεις των τμημάτων ΑΕΙ ανακοίνωσε το υπουργείο Παιδείας προχτές, ώστε πριν από την υποβολή του μηχανογραφικού τους δελτίου οι υποψήφιοι να γνωρίζουν εάν θα μπορούν να πάρουν μετεγγραφή από το τμήμα στο οποίο θα εισαχθούν προς κάποιο άλλο, συνήθως κεντρικό. Στην αρχική υπουργική απόφαση 87 τμήματα από τα 430 δεν είχαν αντιστοίχηση, και μεταξύ αυτών πολλά είναι καινούργια. Χθες, στα 87 τμήματα προστέθηκαν άλλα πέντε, φθάνοντας τα 92.

Συγκεκριμένα, σύμφωνα με την υπουργική απόφαση αφαιρέθηκαν από τις ομάδες αντιστοίχησης τα τμήματα Βιοχημείας και Βιοτεχνολογίας του Πανεπιστημίου Θεσσαλίας, ς Τροφίμων και Διατροφής του Παν. Αιγαίου, ς Τροφίμων και Διατροφής του Ανθρώπου του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών, Επιστημών Τροφίμων και Διατροφής του Παν. Θεσσαλίας και Κοινωνιολογίας του Παν. Αθηνών.

Οι αντιστοιχήσεις αποφασίστηκαν ύστερα από έγγραφη εισήγηση του προέδρου του Ανώτατου Συμβουλίου της ς Αρχής Ανώτατης Εκπαίδευσης (ΕΘΑΑΕ) κ. Περικλή Μήτκα με κριτήρια τη συνάφεια των προγραμμάτων σπουδών (π.χ. ύπαρξη ίδιων μαθημάτων, ύπαρξη ελάχιστου αριθμού καθηγητών με συναφές αντικείμενο), την ενδεχόμενη απονομή επαγγελματικών δικαιωμάτων και προγενέστερη απόφαση της ΑΔΙΠ. Η πρώτη απόφαση για τις αντιστοιχήσεις στην οποία δεν περιλαμβάνονταν τα 87 τμήματα είχε προκαλέσει την αντίδραση του ΣΥΡΙΖΑ.

Ωστόσο, χθες, την πολιτική έριδα μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης τροφοδότησαν τα σχέδια του υπ. Παιδείας για αλλαγές στο πλαίσιο λειτουργίας της ιδιωτικής εκπαίδευσης. Μεταξύ άλλων θα επιτρέπονται τα απογευματινά φροντιστήρια στα ιδιωτικά σχολεία, οι εξωσχολικές δραστηριότητες το καλοκαίρι, η «ελεύθερη» διευθυντών. Επίσης, οι των εκπαιδευτικών των ιδιωτικών σχολείων θα γίνονται με βάση την κοινή εργατική νομοθεσία, όπως ήταν ο νόμος Κ. Αρβανιτόπουλου 4254/2014. Αυτό σημαίνει απελευθέρωση των απολύσεων, βέβαια «με τη διασφάλιση της απαρέγκλιτης τήρησης της εργατικής νομοθεσίας» όπως λέει το υπουργείο.

Χθες, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης ς συναντήθηκε για το θέμα με την ομοσπονδία ιδιωτικών εκπαιδευτικών ΟΙΕΛΕ. «Θα βρεθούμε ριζικά απέναντι σε αυτό το νομοσχέδιο που πάει πάρα πολύ πίσω τη δημόσια εκπαίδευση και βεβαίως το θέμα της εργασίας των ιδιωτικών εκπαιδευτικών», τόνισε ο κ. ς, προσθέτοντας ότι υπάρχουν δύο «προβληματικά ζητήματα» με το νομοσχέδιο. «Το ένα αφορά τους ιδιωτικούς εκπαιδευτικούς, των οποίων πλέον απελευθερώνονται οι σχέσεις εργασίας με ό,τι αυτό μπορεί να σημαίνει, οι συμβάσεις, οι …». Το δεύτερο, πρόσθεσε, «είναι ότι ουσιαστικά η μεταφορά της ς από το υπουργείο Παιδείας στο υπουργείο Εργασίας σηματοδοτεί και την “αποδέσμευση” των όρων λειτουργίας που θα οδηγήσει στην υποβάθμιση της ποιότητας των παρεχόμενων σπουδών».

Από την πλευρά της, η ηγεσία του υπουργείου Παιδείας θα παρουσιάσει σήμερα το νέο νομοσχέδιο.

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση