Βρίσκεστε εδώ:  / FEATURED / ΚΟΣΜΟΣ / Panama Papers: Ντόμινο ερευνών και νέες αποκαλύψεις
Panama Papers: Ντόμινο ερευνών και νέες αποκαλύψεις

Panama Papers: Ντόμινο ερευνών και νέες αποκαλύψεις

Δικαστικές για τις των Panama Papers άρχισαν χθες σε διάφορες χώρες, καθώς η δημοσίευση 11,5 εκατομμυρίων αρχείων που σχετίζονται με 214.000 offshore εταιρείες συγκλονίζει την παγκόσμια κοινή . Μετά το πρώτο κύμα στοιχείων για τις offshore εταιρείες προέδρων, πρωθυπουργών, βασιλέων και αστέρων του θεάματος, η εφημερίδα «Ζιντόιτσε Τσάιτουνγκ», η πρώτη στην οποία κατέφυγε ο άγνωστος πληροφοριοδότης, προανήγγειλε νέο γύρο αποκαλύψεων.

Τα αρχεία του δικηγορικού γραφείου του Παναμά, συνολικού όγκου 2,6 terrabyte, συνιστούν τη μεγαλύτερη διαρροή εγγράφων όλων των εποχών. Περίπου 400 109 μέσων ενημέρωσης σε 76 χώρες εργάστηκαν επί μήνες με τη βοήθεια των ειδικών εργαλείων της Διεθνούς Κοινοπραξίας Ερευνητών Δημοσιογράφων (ICIJ) ώστε να παραμερίσουν το πέπλο των μεσαζόντων και να φθάσουν σε κάποιους από τους πραγματικούς δικαιούχους.

Το αποτέλεσμα ήταν η δημοσίευση στοιχείων για τις offshore εταιρείες 12 νυν και πρώην αρχηγών κρατών, 128 άλλων πολιτικών, 29 δισεκατομμυριούχων και πολλών άλλων. Η διατήρηση offshore εταιρειών είναι νόμιμη, αλλά η επιδίωξη της μυστικότητας μέσω τέτοιου είδους οντοτήτων μπορεί να υποκρύπτει φοροδιαφυγή, «ξέπλυμα» χρήματος ή άλλου είδους παράνομες πράξεις.

Η γαλλική οικονομική εισαγγελία ανακοίνωσε χθες ότι αρχίζει προκαταρκτική για διακεκριμένη φοροδιαφυγή σε βάρος των χιλιάδων Γάλλων πολιτών που αναφέρονται στα Panama Papers, ενώ παρόμοια διενεργείται από την εισαγγελία της Ισπανίας και τις φορολογικές αρχές της Αυστραλίας.

Ο Ραμόν Φονσέκα, συνιδρυτής του δικηγορικού γραφείου και σύμβουλος, μέχρι πριν από λίγες ημέρες, του προέδρου του Παναμά, χαρακτήρισε τις πλήγμα κατά της εμπιστευτικότητας. «Η ιδιωτικότητα είναι ιερό ανθρώπινο δικαίωμα, αλλά υπάρχουν άνθρωποι στον κόσμο που δεν το καταλαβαίνουν αυτό», είπε ο Φονσέκα, δηλώνοντας άγνοια του σκοπού που εξυπηρετούν οι 214.000 εταιρείες που έχει ιδρύσει όχι μόνο στον Παναμά αλλά σε όλο τον κόσμο. «Κατασκευάζουμε νομικές οντότητες τις οποίες πωλούμε σε ενδιαμέσους, όπως τράπεζες, δικηγόρους, και τραστ, και αυτοί έχουν τους δικούς τους τελικούς πελάτες, τους οποίους δεν γνωρίζουμε», είπε.

Πηγή: kathimerini.gr

PagasitikosNews logo

ΠΡΟΣΦΑΤΑ TWEETS

  • Η ποδηλασία της Νίκης Βόλου έτρεξε για τη “Φλόγα” #ποδηλασίαΝίκηςΒόλου - https://t.co/FE3NdPFOqP -

  • Διανομή προϊόντων #ΤΕΒΑ στα Προπύλαια του Δημοτικού Σταδίου Βελεστίνου #ΤΕΒΑ - https://t.co/tpkKe3pY24 -

  • Αλβανός πέταξε σε οικόπεδο στη Σκιάθο σίδερα και ηλεκτρικές συσκευές #ΣυνελήφθηΑλβανός - https://t.co/lMSm9XxmEj -

"Αλιεύοντας" την είδηση