Βρίσκεστε εδώ: ΚΕΝΤΡΙΚΗ » FEATURED » ΠΑΜΕ: Απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο “ΜΟΖΑ”
ΠΑΜΕ: Απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των  προσφύγων στο “ΜΟΖΑ”

ΠΑΜΕ: Απαράδεκτες συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο “ΜΟΖΑ”

Απαράδεκτες χαρακτήρισαν τις συνθήκες διαβίωσης των προσφύγων στο κέντρο φιλοξενίας «Μόζας», σε επίσκεψή της στο χώρο αντιπροσωπεία συνδικαλιστών της Γραμματείας του ΠΑΜΕ και μέλη του Δημοκρατικού Συλλόγου Γυναικών, σε σημερινή συνέντευξη τύποου στο ΕΚΒ , ενώ επέρριψαν ευθύνες στην κυβέρνηση, στην Περιφέρεια και στο Δήμο ότι κωφεύουν απέναντι στα προβλήματα των προσφύγων.

Σύμφωνα με τον ς του ΚΚΕ Κ. Στεργίου, στο κέντρο φιλοξενίας στοιβάζονται 150 πρόσφυγες, χωρίς διαμορφωμένους χώρους, που να εξασφαλίζουν στοιχειωδώς προσωπικούς χώρους για τις οικογένειες, ενώ υπάρχει έλλειψη κρεβατιών, με αποτέλεσμα αρκετοί να κοιμούνται στο δάπεδο. Ενόψει της πτωσης της θερμοκρασίας , δεν υπάρχουν κουβέρτες και οι κτιριακές εγκαταστάσεις δεν έχουν θέρμανση, υποδομή που είναι απαραίτητη, για το χειμώνα.

Για το πρόγραμμα διατροφής είπε ότι δεν καλύπτει επαρκώς τις διατροφικές ανάγκες. Σύμφωνα με το ΠΑΜΕ στους πρόσφυγες προσφέρεται μια μερίδα κοτόπουλου κάθε μεσημέρι Τετάρτης και μια μερίδα μοσχάρι το μεσημέρι της Κυριακής, ενώ τις άλλες μέρες κυριαρχούν τα ζυμαρικά και οι πατάτες.

Στους πρόσφυγες χορηγείται ένα μπουκάλι νερό ημερησίως (στο κέντρο δεν υπάρχει πόσιμο νερό) και το πρωινό αποτελείται από ένα κρουασάν και λίγο γάλα εβαπορέ, ενώ -όπως είπε ο ς- «Το πρωινό αυτό είναι άκρως ακατάλληλο κυρίως για τα 85 παιδιά, από τα οποία 40 είναι προσχολικής ηλικίας, ενώ υπάρχει έλλειψη βρεφικού γάλακτος».

Επίσης, η αντιπροσωπεία μελών του ΠΑΜΕ κατήγγειλε ότι στο κέντρο φιλοξενίας προσφύγων οι συνθήκες είναι απαράδεκτες, καθώς υπάρχουν για 150 άτομα 10 χημικές τουαλέτες και 10 ντους, χωρίς ζεστό νερό, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να πλένονται με κρύο νερό.

Ακόμη τονίστηκε ότι δεν υπάρχουν είδη ατομικής υγιεινής (σαπούνι, απορρυπαντικά) και που οι πρόσφυγες δεν μπορούν να προμηθευτούν λόγω της άθλιας οικονομικής τους κατάστασης.

Επιπλέον δυσκολίες υφίστανται και στη μετακίνηση, με αποτέλεσμα οι πρόσφυγες να μην μπορούν να φτάσουν στο κέντρο του Βόλου ή στο Νοσοκομείο καθώς δεν διαθέτουν πλέον χρήματα ενώ ιδιαίτερες δυσκολίες αντιμετωπίζουν που είναι και έχουν βρέφη ημερών ή μηνών που χρειάζονται ιατρική φροντίδα.

Οι ιατρικές υπηρεσίες είναι υποτυπώδεις ενώ υπάρχει άμεση ανάγκη οφθαλμιατρικών χειρουργικών επεμβάσεων για δύο ηλικιωμένους.

Τέλος, αναφέρθηκε ότι υπάρχει ανησυχία των προσφύγων για τα παιδιά προσχολικής και σχολικής ηλικίας, για την ένταξή τους σε παιδαγωγικές σχολικές δομές, αφού μέχρι στιγμής δεν υπάρχει καμία κάλυψή τους.

Κάλεσμα για τη ΔΕΘ

Οι εκπρόσωποι των Σωματείων κάλεσαν εργαζόμενους, μικροαγρότες, ανέργους, συνταξιούχους κλπ. να συμμετάσχουν στο συλλαλητήριο του ΠΑΜΕ που θα πραγματοποιηθεί στη Θεσσαλονίκη αύριο στις 6 μ.μ. στην Αριστοτέλους, για να στείλουν ενίσχυσης των ταξικών δυνάμεων, αλλά και απομόνωσης και ήττας της στρατηγικής του εργοδοτικού και κυβερνητικού συνδικαλισμού, που είναι γραμμή ήττας, ενσωμάτωσης και υποταγής για την εργατική τάξη στις επι του μεγάλου κεφαλαίου.

Τα λεωφορεία θα αναχωρήσουν στις 13:30 αύριο Σάββατο, από την .

PagasitikosNews logo

ΕΠΙΚΑΙΡΟΤΗΤΑ

    Dark Mode

    "Αλιεύοντας" την είδηση